Predsednik Afričke fudbalske konfederacije Ahmad Ahmad nalazi se pod istragom Etičkog odbora FIFA, zbog optužbi za korupciju i seksualno uznemiravanje.

Ahmad se na polovini svog mandata na čelu CAF susreo sa ozbiljnim optužbama, zbog kojih je etički komitet krovne fudbalske organizacije otvorio istragu kako bi ispitao niz finansijskih nepravilnosti, zbog kojih bi, ukoliko se ispostavi da su tačne, mogao da podnese ostavku na funckiju na kojoj se nalazi od marta 2017. godine.

“African exponent” piše da je bivši predsednik FF Madagaskara optužen za korupciju i zloupotrebu položaja pred FIFA od strane bivšeg generalnog sekretara CAF Amr Fahmija, koji je Ahmada prijavio, između ostalog, za isplatu mita od 20.000 dolara nekolicini predsednika afričkih federacija, te plaćanje opreme od 830.000 dolara, koliko je CAF uplatio na račun jednoj francuskoj posredničkoj kompaniji. Takođe, Fahmi je nekadašnjeg prvog saradnika optužio da je potrošio više od 400.000 dolara tela kojim predsedava, kako bi u Egiptu i Madagaskaru, njegovoj rodnoj zemlji u kojoj je osnovao “satelitsku” kancelariju, kupio nekoliko vozila.

Ahmad se, pred navodnih finansijskih malverzacija, susreće i s optužbama za navodno seksualno uznemiravanje četiri zaposlenika CAF, čija imena nisu objavljena, a takođe će u Cirihu morati da objasni odluku da otpusti Fahmija, iako za to nije imao podršku Izvršnog odbora CAF.

“African exponent” dodaje da je iznenadno otpuštanje generalnog sekretara samo doprinelo slabljenju najveće konfederacije na svetu (56 članova), s predsednikom koji ni posle 26 meseci na funkciji nije ispunio niti jedno obećanje dato pre izbora.