POSLE 360 utakmica, 12 pehara, 11 godina i četiri Premijer lige Vensan Kompani je napustio Mančester siti, objavljeno je na zvaničnom klupskom sajtu, a samo nekoliko sati kasnije iskusni defanzivac je objavio da će od naredne sezone obavljati ulogu trenera-igrača Anderlehta!


Belgijanac iza sebe ostavlja veliko nasleđe, kao najtrofejniji kapiten u klupskoj istoriji i vitalni deo najuspešnije decenije otkako postoji Mančester siti. Sudbina je htela da baš on reši pitanje šampiona Engleske onim magičnim projektilom protiv Lestera, što je bila trešnjica na torti karijere koja je ipak mogla da bude i mnogo uspešnija, da nije bilo toliko zdravstvenih problema...


PROČITAJTE JOŠ: NOVA TITULA ZA SITI: "Šestica" protiv Votforda


- Izabrao sam da budem zahvalan za sve što mi se desilo u prošlosti, ali ostajem ambiciozan i željan uspeha u budućnosti. U naredne tri godine biću trener-igrač u Anderlehtu, najboljem belgijskom klubu. Možda vas ovakva odluka iznenađuje, ali ovo je najstrastvenija i opet najracionalnija odluka koju sam doneo. Kao fudbaler sam sam rođen u Anderlehtu, a od svoje šeste godine sam deo istog. Kao klub koji u svojoj istoriji ima 34 titule, Anderlehtu niko nije ravan - napisao je Kompani u jednom delu oproštajnog pisma od Mančester sitija.


Vensan Kompani je u Mančester siti stigao iz Hamburgera 22. avgusta 2008. godine u transferu vrednom 8.500.000 evra.


PROČITAJTE JOŠ: PSŽ I SITI O GRIZMANU: Nije realno da ga dovedemo


Svojevremeno je važio za jednog od najvećih talenata belgijskog, evropskog i svetskog fudbala, a mnogi su ga upoređivali s najboljim štoperima tog vremena... Ipak, zbog stalnih problema sa povredama, nikada nije uspeo da dostigne pun potencijal, ali je i pored toga imao karijeru kakva se poželeti može. Nije stigao da sa Sitijem podigne trofej Lige šampiona, ali će i bez tog pehara ostati upisan kao jedinstven kapiten u klupskoj istoriji.


STOPAMA GULITA...

ODLUKOM da postane trener-igrač Anderlehta Kompani ulazi u probrano društvo velikana ostrvskog fudbala koji su u jednom trenutku svoje karijere obavljali dve uloge istovremeno.

Od Kenija Dagliša (Liverpul), preko Grejema Sunesa (Rendžers) i Glena Hodla (Svindon i Čelsi), do Brajana Robsona (Midlzbro), Pitera Rida (Mančester Siti), Ruda Gulita (Čelsi), Đanluke Vijalija (Čelsi), Edgara Davidsa (Barnet)...