OVACIJAMA više od 4.000 mališana na tribinama Velike dvorane "Spensa", koji su gromoglasnim aplauzom, ne štedeći ni grla ni dlanove, odgovorili na pitanje novosadskog gradonačelnika Miloša Vučevića, koliko vole svoj grad, u sredu su počele Sportske igre mladih. Reč je o najvećoj manifestaciji amaterskog sporta u Evropi, namenjenoj deci osnovnoškolskog uzrasta iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koja se održava već šest godina zaredom.

Osnovci u Srbiji, kako se očekuje, njih oko 80.000, takmičiće se u 10 sportskih disciplina u 25 gradova, do finala u Beogradu, dok će najuspešniji iz sve tri države učestvovati na završnoj smotri sporta u Splitu, krajem avgusta. U sredu se na terenima novosadskih osnovnih škola takmičilo više od 5.500 dečaka i devojčica.

- Prirodno je da za ceo region početna adresa ovogodišnjih Sportskih igara mladih bude Novi Sad, grad sa epitetom Omladinske prestonice Evrope 2019. Ponosni smo i na energiju mladih koji uživaju u igri i druženju, uče da pobeđuju i da u porazu budu dostojanstveni. Spoj mladih i sporta je dobitna kombinacija, pozitivna priča u regionu, koja garantuje sigurniju budućnost. Radujte se pobedama vaših drugara - poručio je gradonačelnik Vučević.

Njemu su u paljenju "plamena prijateljstva" na ceremoniji svečanog otvaranja pomogli Minja Osmajić, odbojkašica i Marko Beljanski, atletičar, koji su doneli "baklju prijateljstva" uz podršku Zdravka Marića, osnivača i Ivane Jovanović, predsednice manifestacije, Željka Tanaskovića, čelnika Saveza za školski sport...

"Baklja prijateljstva" kao na olimpijskim igrama

Sportske igre mladih danas se nastavljaju u Opovu, 17. maja u Petrovcu na Mlavi, čekaju se u Somboru, Zrenjaninu, Pančevu...

ZAKLETVA

ZAKLETVU u ime budućih šampiona položila je Lana Batez, dvanaestogodišnja odbojkašica, inače ćerka našeg legendarnog odbojkaša Vladimira, člana šampionske generacije sa Olimpijskih igara u Sidneju, dok je u ime sudija zakletvu položio Nemanja Kapetanović. Oni su vršnjacima poželeli da prijateljstva stečena na terenima, ostanu istinska za ceo život.