KRSTAJIĆ ZA NOVOSTI: Bez poraza od trenerskih velikana

N. ILJUKIĆ

27. 03. 2019. u 20:49

Daj bože da moja karijera bude upola dobra kao Tumbakovićeva, Lipijeva, Levova i Santošova, kaže selektor Srbije Mladen Krstajić

КРСТАЈИЋ ЗА НОВОСТИ: Без пораза од тренерских великана

Fernando Santoš i Mladen Krstajić pre meča u Lisabonu Foto EPA

U TRENERSKOJ biografiji Mladena Krstajića pisaće možda sve i svašta. Ali, do danas u njoj piše da je 17 puta, kao apsolutni početnik u ovom poslu, sedeo na klupi reprezentacije Srbije, da je zabeležio osam pobeda, pet remija i četiri poraza. Iako su ga mnogi "već videli" kao autsajdera i kratkoročno prelazno rešenje, on je sa nekoliko statističkih podataka izgleda sebe oročio na duže vreme na klupi "orlova". Uz sve ovo ide i podatak da ima više nego povoljan bilans protiv četiri trenerske legende.

Krstajić je na klupu reprezentacije seo 10. novembra 2017. godine kada je svom debiju u Kini savladao domaću selekciju koju je prevodio legendarni Marčelo Lipi, svetski šampion sa Italijom sa SP u Nemačkoj 2006. godine. Kasnije je u dvomeču sa Crnom Gorom slavio dve pobede protiv LJubiše Tumbakovića kojem i danas persira i oslovljava ga sa "šefe", stručnjakom koji je s Partizanom osvojio silne trofeje.

A onda u samo nekoliko dana, ovog marta je remizirao sa Nemačkom Joakima Leva, koji je "pancerima" 2014. godine doneo "Zlatnu boginju", a u ponedeljak uzeo bod u Lisabonu Fernandu Santošu (Portugaliji doneo titulu prvaka Evrope).

POD OGROMNIM PRITISKOM NE osvrće se izgleda previše Krstajić na priče koje su bile servirane pred martovske duele sa Nemačkom i Portugalijom da je "već bivši". - Svi radimo pod ogromnim pritiskom. Osećam ga i ja, i te kako, svakodnevno. Ali ujedno osećam i čast i zadovoljstvo što radim nešto za svoju zemlju, za reprezentaciju Srbije. Borba je ovo, neprestana - kaže Krstajić.

- Daj bože da imam upola dobru karijeru kao sva četvorica koju ste pomenuli. Počeci se uvek pamte, a moj debi je bio pobeda protiv Lipijeve Kine - podseća Krstajić, u razgovoru za "Novosti", na novembar 2017. godine. - Međutim, to su stvari kojima se ja ne opterećujem. Nešto drugo je trenutno u mojim planovima...

Kakvi su to planovi kada u Srbiji svaki drugi čovek misli da zna bolje posao od fudbalskog ili košarkaškog trenera i kada je Krstajić u delu fudbalske čaršije bio skoro pa prežaljen, sa već kovertiranim otkazom.

- Ovde ste svakog dana pod lupom šest miliona kritičara koji najbolje poznaju najomiljeniji sport. Svaku kritiku prihvatam, ali takođe imam obavezu da radim najodgovorinije ovu svojevrsnu vrstu državnog posla - dodaje Krstajić.

Lipi, Tumbaković, Lev, Santoš... Sledeći rival Mladena Krstajića je još jedan početnik, ali i fudbalska legenda Ukrajine Andrej Ševčenko.

- Sve su to sjajni sportisti koji žele uspeh kao i ja. Cilj cele fudbalske Srbije je plasman na Prvenstvo Evrope 2020. godine i ako se na njega ne plasiramo, to ću smatrati svojim ličnim sportskim neuspehom - kaže Krstajić.

Samo jednu stvar selektor Srbije ne dopušta ovih dana, posle remija sa Nemačkom i Portugalijom ni sebi, a ni svijim igračima.

- Prvi ja neću da letim i da umišljam kako smo prešli neki značajan put. Ista stvar važi i za reprezentativce. Remi sa nekadašnjim svetskim prvakom i aktuelnim šampiom Evrope smo izborili čak i bez sedmorice standardnih igrača. Ko zna da li ćemo se svega ovoga uskoro sećati - dodaje Krstajić, uz našu napomenu da su i Nemačka i Portugalija u stvari jurili prednost Srbije.

U junu nas čeka gostovanje u Ukrajini.

- Videlo se da možemo i sa jačima od sebe. Jačima, bar na papiru. Samo se nadam da ćemo u junu biti kompletni, u najjačem sastavu, jer sam uveren da zaista imamo moćnu reprezentaciju koja je spremna za novi veliki rezultat i plasman na važno takmičenje - zaključuje Krstajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Duci

27.03.2019. 22:22

Nikad gori fudbal nismo igrali sto sad ovo sto smo prikazali protiv Portugala je sramota

Deki Bre

28.03.2019. 08:32

Tumbaković?!?!?!...Jel to beše onaj trenerski mag što id Slavije i Rapida primi po 5 komada?