PORTUGALIJA 2004, Švajcarska i Austrija 2008, Poljska i Ukrajina 2008, Francuska 2016. Ta četiri poslednja evropska prvenstva naši reprezentativci su mogli da prate samo putem TV ekrana ili eventualno sa tribina. Na terenu ih nema od 2000. u Belgiji i Holandiji (tada su prošli grupu i u četvrtfinalu bili deklasirani od Holandije 6:1, Savo Milošević je bio golgeter EP sa pet pogodaka), tako da su na drugom mestu neslavne liste po broju uzastopnih izostanaka sa završnog turnira, odmah iza rekordera Škota sa pet propuštenih završnica.


"Suknjice" nisu bile na šampionatima od 1996, pa na svu sreću nismo najgori, a u našem rangu po tom pitanju su Norvežani i Slovenci, koji takođe od 2000. nijednom nisu uspešno završili kvalifikacije. Ipak, njihovi negativni nizovi i nisu toliko razočaravajući, budući da su samo po dvaput učetvovali na EP u istoriji. Srbija (SRJ ili SFRJ) je pet puta bila deo kontinentalnog prvenstva, dvaput je igrala u finalu, i svakako ima mnogo višu reputaciju od članova "lošeg društva" u koje je upala.


PROČITAJTE JOŠ: PRAVI RECEPT ZA LISABON: Srbija pokazala zube u remiju u Nemačkoj, a potom se preselila u Portugaliju


Nešto kraće od nas poste Bugari i Letonci, od 2004, a zanimljivo je da se na prethodnom EP nisu pojavila čak tri bivša prvaka, Holandija, Danska i Grčka, tako da pored nas, ima još dobrih selekcija gladnih vize za ovo takmičenje.


Škoti imaju najduži aktuelni niz među 33 ekipe koje su igrale EP, ali daleko su od apsolutnih rekordera Mađara, koji su odlaskom u Francusku 2016, nakon 44 godine zaigrali na prvenstvu. S druge strane, po broju vezanih učešća trenutno su neprikosnoveni Nemci, koji su bili na svakom od prethodnih 12 turnira. "Pancera" nije bilo na prva tri EP, i posle toga više nije bilo kiksa.


PROČITAJTE JOŠ: SKANDAL NA MEČU NEMAČKA-SRBIJA: Navijači vređali fudbalere na rasnoj osnovi


Iza Nemačke, ali na pristojnoj udaljenosti je Francuska, koja nije propustila nijedan od proteklih sedam šampionata. Veoma dobrim serijama mogu da se pohvale i Španija, Portugalija, Italija i Češka (po šest).


Uspešni nizovi će ubuduće lakše biti produžavani, jer se broj učesnika odlukom UEFA popeo na čak 24 od prošlog takmičenja. Iz istog razloga, biće lakše i preseći crni niz poput našeg.

BEZ NASTUPA 22 EKIPE
Još 22 selekcije nisu osetile slast igranja na završnom turniru.
To su Crna Gora, Litvanija, Luksemburg, Estonija, Belorusija, Gruzija, Gibraltar, Azerbejdžan, F. Ostrva, Malta, S. Makedonija, Izrael, Moldavija, Andora, Kipar, Kazahstan, San Marino, BiH, Finska, Jermenija, Lihtenštajn, i selekcija tzv. države Kosovo.


NEMCI SA NAJVIŠE UČEŠĆA
NAJVIŠE nastupa na šampionatima Starog kontinenta, kojih je odigrano 15, imaju Nemci (12), a najbliži pratioci su Rusi (11) i Španci (10). Sledi grupa selekcija sa po devet učešća, u kojoj su Francuzi, Holanđani, Italijani, Česi i Englezi.
Po broju titula, vode Nemačka i Španija (po tri).

NAJDUŽI NIZOVI
1. Škotska    5 (1996)
2-4. SRBIJA    4 (2000)
2-4. Norveška    4 (2000)
2-4. Slovenija    4 (2000)
5/6. Bugarska    3 (2004)
5/6. Letonija    3 (2004)
*Aktuelna serija propuštenih EP, poslednji nastup.