Vuletić o zahtevu Zvezde za priznavanje titule iz 1946: Silovanje istorije; Terzić: Pravnici će reći

V. N.

ponedeljak, 18. 03. 2019. u 16:09

Вулетић о захтеву Звезде за признавање титуле из 1946: Силовање историје; Терзић: Правници ће рећи

Vladimir Vuletić i Zvezdan Terzić foto: AP

Ranijim funkcionerima nije padalo na pamet da se bave ovakvim nečasnim nepočinstvima – ističe potpredsednik Partizana
CRVENA zvezda traži titulu iz 1946, a Partizan je osporava. Potpredsednik crno-belih Vladimir Vuletić još jednom je izneo činjenice uz opširno obrazloženje u kojem se, između ostalog, kaže:

- Crvena zvezda je osnovana 4. marta 1945, znatno pre nego što su završene ratne operacije u Drugom svetskom ratu, pre oslobađanja Jasenovca, u jeku borbi NOVJ na Sremskom frontu i sa prvom zvaničnom utakmicom u Enver Hodžinoj Albaniji. Crvena zvezda je u takmičenju za okrug tzv. uže Srbije trijumfovala ispred ekipe FK Železničar iz Niša i FK Metalac (kasniji OFK Beograd), dok je u okrugu Vojvodine pobedila ekipa FK Spartaka iz Subotice ispred Vojvodine.

Ustav FNRJ iz 1946. u čl. 2 navodi da Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju, između ostalih, čini i Narodna Republika Srbija, koja u svom sastavu ima i Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu i Autonomnu Kosovskometohijsku oblast. Sledstveno ovome, jasno je da je NR Srbija nedeljiva teritorija sa dve autonomne pokrajine.

Oba kluba, Crvena zvezda i Spartak Subotica, kao pobednici dvaju okružnih kvalifikacionih takmičenja, kvalifikovali su se za prvo fudbalsko prvenstvo posleratne Jugoslavije. Nikad nije odigrana utakmica između ova dva kluba koja bi utvrdila prvaka NR Srbije.

Onoliko koliko Crvena zvezda polaže pravo na ovu titulu, to pravo polaže podjednako i Spartak Subotica, izuzev ukoliko Crvena zvezda odriče tadašnju (a i sadašnju) ustavnu nedeljivost Republike Srbije i ne smatra da je AP Vojvodina integralni deo naše države. Isto takvo pravo, u takvom slučaju, polaže i tadašnji FK Metalac (sadašnji OFK Beograd), i to za trijumf istog ranga takmičenja, i to nad FK Crvena zvezda 1945. godine.

Takvim nasilnim metodom, revizionizmom istorije, pokušajima da se istorija siluje i da se na osnovu nje pokušava nasilnim putem preuzeti nekakva šampionska titula, čini mi se, samo služi na čast onima koji danas predvode jedan veliki klub, kojem u istoriji nije padalo na pamet, niti ranijim funckcionerima, da se bave ovako nečasnim nepočinstvima u pokušaju da se dođe do titule. Njegoševim rečima: 'Ne trebuje carstvo neljudima, nako da se pred svijetom ruže. Divlju pamet, a ćud otrovanu divlji vepar ima a ne čovjek. Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom.

TERZIĆ: PRAVNICI ĆE REĆI
CRVENA zvezda je još jednom podnela zahtev da joj se administrativno prizna titula iz 1946. godine.

- Obratili smo se sa zahtevom da Skupština FSS, kao najviši organ našeg saveza, uzme u razmatranje zahtev FK Crvena zvezda podnet 17. januara 2017. za priznavanje titule prvaka Srbije koju je 1946. godine osvojila Crvena zvezda. U tom smislu tražimo da Skupština donese odluku i izda nalog Pravnoj komisiji FSS, a u slučaju potrebe i drugim organima, da u primerenom roku daju svoje mišljenje o ovoj inicijativi - poručio je Zvezdan Terzić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Zvezdarac

18.03.2019. 17:45

Partizan nije regularno ušao u I saveznu ligu SFRJ, već je tamo uguran nečijom odlukom. Neka Vuletić pokaže gde i kada je Partizan izborio plasman u ligu, pa neka onda priča čije su titule regularne. Sve titule Partizana su pravno nasilje. Ne može klub koji je neregularno u jednom takmičenju da bude legalan pobednik tog takmičenja.

JA

18.03.2019. 19:19

Silovanje je oteti tudje i prisvojiti ga (stadion). Silovanje kada uzimaš tajno (kradom) grejanje od VS i ne plaćas ni dinar. Silovanje je kada bombarduju SCG a Partizan 10 kola pre kraja prvenstva bude proglašen za prvaka-pobednika. Silovanje je kada te FS bivše SFRJ kazni i zbog nameštanja oduzme titulu a vi se, kada su vaši na vlasti, obratiste Sudu udruženog Rada koji vam vraća-poklanja titulu. Sve po pravilima UEFA i FIFA. Malo Morgen.

Gradimir Radivojević

18.03.2019. 19:57

Šta vi gospodine Vuletiću ima da komentariše istoriju našeg fudbala, kada neznatne ni štaje korner.I vratite se odakle ste došli, pa tamo pomažite domaći fudbal ?

Čika Jova

18.03.2019. 20:08

Zar ovaj Vuletić nema preča posla? Partizan mu propada, neće moći u Evropu, pašće na 4. mesto, a on se šiljboči sa Terzićem.

Cika Boris Fr

19.03.2019. 13:16

@Čika Jova - @ Cica Jovo, bolje bi ti bilo da vaspitas unuke, i da vodis racuna o njima, nego da se toliko brines o Partizanu, ima koji su placeni zato !!!

Pogled sa Rtnja

18.03.2019. 20:57

I svim klubovima koji su nekad u SFRJ bili prvaci srpske lige dati titulu šampiona,pa da svaki drugi grad u Srbiji može ds se hvali kako je imao prvaka srzave.

Leon

19.03.2019. 06:59

@Vile - Svako svoje korene treba da upozna pa i vi.Dekretom ste ušli u sport istim vas treba poslati u nepovrat, istoriju..

No.1

19.03.2019. 10:12

Jasenovac i Albanija ? Dana 11.04.1945. u okviru proslave "četvrte obljetnice NDH" u Zagrebu pred 8.000 gledalaca utakmicu odigrali Građanski i HAŠK (konačan rezultat 2:2). Za Građanski (između ostalih) nastupali : Šoštarič, Brozović, Bobek i Matekalo a za HAŠK Belin i oba brata Čajkovski. Potom su isti igrači nastupali i 01.05.1945.u okviru 1.kola nogometnog prvenstva Zagreba (Građanski protiv Uskoka a HAŠK protiv Gvožđara). Neko predstavljao svoju državu u Albaniji a neko....

Kopakabana

19.03.2019. 15:23

Ovo je stvarno postalo cirkus. Kolko se planski uništava Partizan preko navijača i preko sudija na utakmicama i finansijski itd.. A Zvezda se na sve strane gura. Još će i nepostojeću titulu da joj daju. Koliko ima pravo zvezda toliko isto ima pravo i Spartak iz Subotice na titulu i ako utakmica nije odigrana nema niko pravo da oštećuje drugi klub (Spartak) i da menja istoriju.