„Marakana“ želi novo ruho: Završen konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje stadiona

Z. Ć.

16. 03. 2019. u 17:43

„Маракана“ жели ново рухо: Завршен конкурс за архитектонско-урбанистичко решење стадиона

Stadion Crvene zvezde Foto: N. Paraušić

Na konkurs je pristiglo 17 rešenja, i to osam rešenja sa zadržavanjem staze i devet sa uklanjanjem atletske staze

STADION Crvene zvezde „Rajko Mitić“ mogao bi već u skorijoj budućnosti da izgleda kao svemirski brod ukoliko se bude gradio po najnovijim idejama i projektima. Iz našeg najtrofejnijeg klub su danas objavili da je završen konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje popularne “Marakane“ i njenog neposrednog okruženja.

U konkursu je učestvovalo 28 kompanija, pristiglo je 17 rešenja, i to osam sa zadržavanjem staze i devet rešenja sa uklanjanjem atletske staze. Tri najbolja su nagrađena (dva sa i jedan bez atletske staze), neoliko njih je otkupljeno zbog zanimljivih rešenja koja su ponuđena.


- Sada je u planu da prvo priredimo izložbu svih radova kako bi se navijači i javnost upoznali još bolje sa njima. Druga faza je razgovor sa autorima kako bi razmenili mišljenja, uskladili ideje sa zahtevima i mogućnostima – kaže Svetozar Mijailović, predsednik crveno-belih.


PROČITAJTE JOŠ:Degenek obišao bivše saigrače: Uvek se osećam lepo u svojoj Zvezdi


Ideje su lepe, rešenja primamljiva, ali do početka realizacije posla trebaće još mnogo toga da se uradi. Izrada detaljnog plana za prostor na kome je Zvezdin stadion je u nadležnosti i postupku


Gradske skupštine i uskoro bi trebalo da se usvoji. Brojni investitori su već ponudili svoje usluge, ali pre svih, najvažnija odluka će biti da li će se stadion rekonstruisati ili će se skroz graditi novi. Navijači su uglavnom za prvu varijantu, jer smatraju da je „Marakana“ hram fudbala sa jedinstvenom i prepoznatljivom istorijom. Zato konačan stav oko ovog, delikatnog pitanja, može da donese samo Skupština kluba.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije