ŠIMUNIĆ IZGUBIO U STRAZBURU: Za dom spremni - ustaški pozdrav

J. Kerbler

utorak, 29. 01. 2019. u 16:53

ШИМУНИЋ ИЗГУБИО У СТРАЗБУРУ: За дом спремни - усташки поздрав

Foto EPA

Presuda Evropskog suda pravde na tužbu bivšeg hrvatskog fudbalera Josipa Šimunića. Nije uvažen stav da je reč o starom hrvatskom pozdravu

ZAGREB OD STALNOG DOPISNIKA

SLOBODA govora se ne odnosi na govor mržnje, kakav je ustaški pozdrav "Za dom spremni", poručile su sudije Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, odbijajući i da raspravljaju o tužbi bivšeg fudbalera Josipa Šimunića koji je tužio Hrvatsku.

Šimunić je pre šest godina, nakon fudbalske utakmice između Hrvatske u Islanda u Zagrebu, tri puta uzviknuo "Za dom..." dok je iz gledališta odgovoreno "spremni". Šimunić je zbog toga kažnjen sa 3.100 evra, ali je nastavio da radi u fudbalskom savezu.

Nezadovoljan kaznom, odlučio je da se obratiti Strazburu. U tužbi protiv Hrvatske naveo je da su mu povređena ljudska prava jer je "Za dom spremni" - "stari hrvatski pozdrav koji nikada nije bio kažnjiv". Priložio je mišljenje opskurnih profesora koji su to potvrđivali, ne navodeći da je reč o zvaničnom pozdravu ustaša u zločinačkoj NDH. U tužbi je naveo i da mu je u Hrvatskoj bilo onemogućeno pravedno suđenje, te da je u njegovom slučaju povređena Konvencija o ljudskom pravima.

PROČITAJTE JOŠ: Zbog transfera u Zenit na stubu srama u Ukrajini

Sud uopšte nije želeo da dovodi u pitanje zakone koji u Hrvatskoj zabranjuju isticanje ustaških simbola i pozdrava, jer je reč o manifestaciji rasističke ideologije. Sudije su procenile da mržnja i nasilje ne podležu odbrani ljudskih prava i pravu govora, a za "Za dom spremni" kažu da je bio pozdrav u totalitarnom režimu.

- Kao fudbaler i poznata osoba, trebalo je da Šimunić bude svestan negativnog odjeka tog povika i trebalo je da se suzdrži - poručile su sudije, koje nisu nasele na provokaciju Šimunića.

Šimunić je sa svojom argumentacijom da je reč o starom hrvatskom pozdravu išao i pred UEFA, kojoj se takođe žalio, ali je i evropska kuća fudbala njegovu žalbu odbila i odredila mu zabranu igranja za reprezentaciju Hrvatske, zbog koje je propustio Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

U obrazloženju kazne je navedeno da je "hrvatski fudbaler zajedno sa navijačima uzvikivao pozdrav koji su tokom Drugog svetskog rata koristili pripadnici fašističkog pokreta ustaše".

PROČITAJTE JOŠ: Rakitić blizu odlaska iz Barselone?

I dok sud u Strazburu nije imao dilemu, ostaje činjenica da u Hrvatskoj postoji sasvim različita procena u sudskoj praksi kada je reč o uzvikivanju ustaškog pozdrava "Za dom spremni" pod kojim su ubijani mnogi nedužni ljudi. Neke sudije sprovode zakon i izriču kazne, a neke kao da traže rupe u zakonu kako bi izbegle kažnjavanje.


PROČITAJTE JOŠ: PET MESECI SUSPENZIJE ZA ITALIJANSKOG TRENERA: Glavom udario pomoćnika protivničkog tima, igraču rekao da slomi noge rivalu

POKLIČ ISPISAN SVUDA

USTAŠKI poklič "Za dom spremni" deo je grba HOS-a, a kako stvari stoje i ako bude donesen novi rigorozniji zakon protiv isticanja ustaških simbola, mogao bi tamo da ostane "kao izuzetak". Po celoj Hrvatskoj ispisan je ustaški pozdrav na zgradama, autobuskim stanicama, a često i u lokalnim gostionicama. Nedavno je ispisan i na tabli posvećenoj novinarima poginulim devedesetih godinama, s porukom "vi ste bili, a mi ostajemo za dom spremni". I u Saboru je nedavno bila izložba sa slikom na kojoj je Francuz Žan-Mišel Nikolijer u uniformi HOS-a na kojoj je ustaški pozdrav.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Miki-Zg

29.01.2019. 18:33

Jedino na ovom svijetu Za dom spremni nije ustaški pozdrav ,manifestacija rasističke ideologije ,.našoj predsjednici Kolindi i anemičnom premijeru Plenkoviću !

maniks

29.01.2019. 19:57

A lepo sam mu rekao da urla da je ,, za stalu spreman ,, ko zna mozda bi ga drustvo za zastitu zivotinja tuzilo.