ZVEZDA NEDOSTUPNA ZA DOPING KONTROLU: UEFA opomenula crveno-bele zbog problema sa nenajavljenim testiranjima

V.N.

30. 11. 2018. u 07:27

Jedan od trojice planiranih fudbalera je već konkretno upozoren, istovremeno je i klub upozoren da je u obavezi da dostavlja redovne podatke

ЗВЕЗДА НЕДОСТУПНА ЗА ДОПИНГ КОНТРОЛУ: УЕФА опоменула црвено-беле због проблема са ненајављеним тестирањима

Ekipa Crvene zvezde Foto: N. Paraušić

FUDBALSKI Klub Crvena zvezda bio je u prethodnom periodu nedostupan za redovne i nenajavljene doping kontrole! Šampion Srbije i učesnik Lige šampiona dobio je u nekoliko navrata u poslednje vreme jasne poruke iz UEFA da ne dostavlja tačne podatke za nenajavljena testiranja svojih fudbalera.

Naime, uobičajena praksa doping kontrolora je da nenajavljeni dolaze na treninge i mečeve određenih klubova ili individualnih sportista širom sveta, a da su oni u obavezi da redovno dostavljaju podatke o svojoj tačnoj lokaciji i aktivnostima.

Prema saznanjima "Novosti", Crvena zvezda je već nekoliko puta izbegla da dostavi ove podatke, a kontrolori su ostali uskraćeni za testiranja trojice igrača. Jednog koji je reprezentativac iz nama udaljene zemlje i dvojice domaćih fudbalera crveno-belih. Jedan od ovih igrača je dobio prvu opomenu, a praksa u UEFA je da posle treće može biti suspendovan na duži vremenski period.

Istovremeno, i Crvena zvezda je od UEFA upozorena da je u obavezi da dostavlja redovne podatke, a da je prva sledeća sankcija novčana kazna, kasnije i vremenska kazna zabrane igranja međunarodnih utakmica.

Inače, domaći klubovi i pojedini sportski savezi i dalje odbijaju da se adekvatno edukuju o svojim obavezama u antidoping kontrolama, dok vodeće sportske institucije u Srbiji, kao što su Ministarstvo omladine i sporta, Olimpijski komitet Srbije i Sportski savez Srbije šalju svake godine detaljne informacije i organizuju posebne seminare na kojima obaveštavaju sportiste o važnosti antidopinga u Srbiji.

NOVAK STALNO "NA VEZI"
MOŽDA je u razumevanju potrebe saradnje sa antidoping kontrolorima najbolji primer svetskog reketa broj jedan, Novaka Đokovića. Naš najbolji sportista je odavno već u obavezi da svakodnevnim (!) mejlovima obaveštava svetsku tenisku organizaciju o svojim obavezama, treninzima, dnevnoj rutini i promeni lokacija, o čemu, naravno, brine neko iz tima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Саша

30.11.2018. 08:52

Па зар им није довољно да погледају било коју фудбалску екипу из Србије и примете да реално немају снаге више од полувремена у европи. Сигурно сумњају да ми намерно користимо неке антидопинг супстанце

penzioner u pokusaju

30.11.2018. 09:05

......nema problema, Vucko reaguj, mozes sve probleme resiti u UEFA, jer to je za Zvezdu..............

Luka

30.11.2018. 09:18

Odavno ja pričam, a imam proverene informacije, da igraju dopingovani zato sto su blage kazne u fudbalu za doping.

i organizuju posebne seminare

30.11.2018. 10:17

Još samo da navedete kolike su kotizacije, pa da neke stvari budu jasne.

sivac

30.11.2018. 10:28

UEFA treba ozbiljno da se pozabavi ovom ciganijom sva zla u srpskom sportu poticu od njih.

delija

30.11.2018. 11:18

@sivac - Hahahahhaha koliko kompleksa u jednom komentaru. Nemoj da gledas nase utakmice, lose uticu na tebe.

Vlajko

30.11.2018. 11:23

Treba ih izbaciti iz evropskih takmičenja jer predstavljaju opasnost po velike klubove. I pored toga što uglavnom gube nekada i pobede te velikane, pa se računa da bi mogli da poremete planirani ishod evropskih takmičenja.

Dragan Lo

30.11.2018. 11:33

U vrhunskim klubovima, stimilativna sredstva su uvek za korak ispred specifikacije nedozvoljenih supstanci. Oni to tako rešavaju, a mi koristimo zastareli metod bežanja u kukuruz. Sve u svemu, svi su dopingovani, pa koga uhvate.

Mile

30.11.2018. 12:29

Čekamo na vest o pokretanju postupka za nameštanje utakmice protiv Dinama iz Vranja, rezultat 6:0. Nije Zvezda u pitanju. Ako smete od gazde da pustite vest.

Рашо

30.11.2018. 13:19

" ... да се адекватно едукују ..." се на српском каже "обуче (науче) на одговарајући начин"!

Рашо

30.11.2018. 13:27

Казне за све и свашта, сумње у клађење, допинг, ... Шта ли је следеће? Бојим се да неће стати док нас не сатру! Стари су то злочинци и надмени британци никако не могу да преболе пораз. Са друге стране ови "мали источни неразвијени народи" кваре западњацима планове и снове о недодирљивој величини па ако ништа да на време обезбеде бар сумње, мржњу, одбојност, ... Требаће за неке будуће ситуације!

Zvezda je Srbija

30.11.2018. 15:53

@Bata - Za domace prvenstvo je trebalo pokrenuti postupak odmah posle poslednjeg derbija gde nije bilo doping kontrole jer domacin je izbegao tu mogucnost bez obzira sto je to obaveza i sve to uz blagoslov njihovih ljudi u FSS Tole i Kokeze.