TU je počeo, u našem dvorištu prvu loptu je šutirao o zid i navežbao sve to što sada pokazuje i na šta smo ponosni, ljubi ga majka. Tim rečima, upirući prstom u lepo uređen deo seoskog dvorišta, Zuzana, majka Milana Pavkova, radnica na poljoprivrednom gazdinstvu, dočekala je reportere "Novosti" u kući na sredini Dunavske ulice u Begeču.

- Muškatle su redovno "stradale", a ruže nismo sadili da se lopta ne probuši. Tu je bio i "živi zid" od dasaka, crepovi su padali... Od malih nogu je pričao da će biti fudbaler. Razredna iz osnovne škole Tatjana Laćarac redovno zove da čuje kako je igrao. Inače, školu je "veoma" voleo, a suprug Nikola i ja nismo popuštali, pa je završio što se moralo, srednju tehničku u Novom Sadu - dodaje ponosna majka.

PROČITAJTE JOŠ: FUDBALERI ZVEZDE VELIČAJU JUNAKA POBEDE NAD LIVERPULOM: Pevali smo Pavkovu tokom meča!

Milanovi roditelji su utakmicu gledali kod rođaka u Bačkoj Palanci, a dve godine mlađa sestra Milica je bila na stadionu.

- Nismo verovali kada je postigao prvi gol. Gledali smo jedno u drugo i kada se ponovilo, svi smo na noge poskočili. Ne znam da li se iko više od mene raduje. To je posebno uzbuđenje, neopisiva radost koja rečima ne može da se opiše. Poželela bih svakom da to doživi...

TRILING ASOVA PAVKOVA je 2013. za ČSK angažovao Dragan Ivanović, tadašnji trener ekipe u Čelarevu, i stavio ga u "špic" između krilnih napadača, Alekse Vuksanovića i Srđana Plavšića.
- Dominirao je u Srpskoj ligi prirodnim darom za golove. On je rođeni golgeter, stalno željan šesnaesterca. Formirao se u ČSK, bio najbolji strelac lige, osvojio prvenstvo... Mi smo mu pomogli samo da "ne padne u radu" i da se dobro razvija - kaže Ivanović.

Majka Zuzana, pokazaujući albume sa fotografijama i isečcima iz novina koje skuplja Milica, ne krije da je najteže bilo kada su osporavali Milanov talenat i kada je 9. februara, na njegov 24. rođendan, otišao na pozajmicu u Niš, a sada sreći nema kraja.

- Čekam Milana i Milicu iz Beograda, taman kada se muž vrati sa njive, u sumrak. Spremam tortu, voćnu, po njegovoj želji. Čuli smo se telefonom, žuri na trening, pa kada dođe kući, sve ćemo o utiscima natenane. Doći će i kumovi, Janko i Jelica, rodbina koja ga prati i bodri. Begeč je malo selo, vlada sloga i svi smo kao rodbina.

Reči majke Zuzane potvrdili su meštani. Slavilo se u utorak uveče u Begeču, veselile su se komšije, drugari, prijatelji familije...

- Celo selo je pratilo utakmicu, veselili smo se Milanovim golovima - kaže Petar Boronjac, drugar iz detinjstva.

PROČITAJTE JOŠ: Pavkov posle istorijske pobede: Prvog gola sam bio svestan, drugi nisam stigao ni da proslavim, bilo je neverovatno!

- Zajedno smo igrali kao deca, tu na terenu Bačke. Trenirao je dva puta dnevno, iako nije bio registrovan za naš klub. Mnogo voli fudbal. Upornost i rad, to ga je lansiralo u orbitu. Vojvodinaš sam, a navijao sam za njega i Zvezdu. Čuli smo se pre pola sata, još je pod utiscima. Čestitao sam mu, od srca i poželeo buduće uspehe i blistavu karijeru. Svi smo ponosni. Vratilo mu se sve uloženo. Mnogo sam srećan zbog toga.


Foto: Privatna arhiva
Nikola Živanov, sekretar kluba Bačka, inače predsednik Mesne zajednice, kaže da je veće društvo gledalo prenos u kafani "na pumpi".

- Slavili smo Milanov uspeh. Sve nas je razgalio. Stao je u red sa Vujadinom Boškovim, Radomirom Krstićem, Lazarom Vasićem... legendama Begeča i Vojvodine. Sada imamo i Milana Pavkova. Na "Fejsu" je stiglo 1.500 poruka, mene su zvali iz Sarajeva iz Crne Gore, samo čestitaju, raduju se - priča Živanov.

PROČITAJTE JOŠ: ZVEZDINO ČUDO U BEOGRADU: Pavkov "izrešetao" mrežu vicešampiona Evrope


Foto: D. Dozet
Petar Mutibarić Pedža, bivši igrač sada navijač Bačke, kao i Borislav Sandić, Jovan Dugajlić, Radiško Leđanac, u hladu kestena pored klupske kuće, nazdravljaju domaćom grožđevačom i prebiraju po Milanovoj karijeri.

- Žao nam je što nije bio registrovan u Bačkoj. Njegov otac Nikola je bio igrač Bačke, a deda, traktorista u zadruzi, počivši Vasa Buger, što je porodični "špicname" Pavkovih, stare begečke familije, bio je veliki zvezdaš. Sada, da je živ, mnogo bi se radovao, milo bi mu bilo. Niko ga ne bi "smago" - smatra Pedža.

PROČITAJTE JOŠ: Klop: Bilo je baš bučno, Pavkov nije iznenađenje

Žitelje Begeča, inače, karakteriše da "idu uzvodno", da "keru seku rep pomalo, da ne boli" i da "rastežu klupu kada nema mesta".

- Mi smo ljudi, Begečani - potvrđuje Leđanac. - Ponosni smo na Milana. Svi. Pokazao je svoju vrednost. Imao je dug put, još od kada je kao dečak otišao u RFK Novi Sad, na "Detelinaru". Otac Nikola ga je vozio na treninge nekoliko godina. Prešao je u Bački Petrovac, u Vojvođansku ligu, bio najbolji strelac, pa otišao u Čelraevo, gde je takođe bio najprecizniji i izborio plasman iz Srpske u Prvu ligu. Menadžer Ljuba Vorkapić ga je odveo u Vojvodinu, pa zatim u Radnički u Niš... pa u Zvezdu. Ostalo se sve zna.

NIKOLA KOVAČEVIĆ PRVI TRENER

- JA sam Milana 2004. odveo na "Detelinaru", gde sam bio trener u omladinskom pogonu - kaže Nikola Kovačević, nekadašnji učitelj fudbala i arbitar uz Milorada Mažića, sada delegat Sremske lige. - Milanov otac Nikola i ja smo prijatelji. Gledao sam izuzetno talentovanog dečaka i odveo ga među "Kanarince", gde je počeo kao petlić u igri "7+1" i kao predvodnik generacije osvojio turnir u Rumuniji. Tada je bio veznjak, nosio ekipu... a vidi ga sad. Centarfor, daje golove kao od šale. Mnogo mi je drago.


Foto: Privatna arhiva
TEHNIČAR, SA SMISLOM ZA IGRU

OMLADINSKU školu "Kanarinaca", Milan Pavkov je pohađao pet godina, pod nadzorom učitelja Đorđa Pintaća, koji ga je najduže trenirao.
- Upamtio sam ga, veoma dobro. Bio je u mojoj prvoj generaciji pionira - priča Pintać. - Inteligentan tehničar sa smislom za igru, ali bez obaveza. Mučio sam se njim u defanzivi, ali sada kada ga vidim... Šta reći, ponosan sam, puno mi je srce, jer, on je "moje dete".

Foto: D. Dozet