OD ružnog pačeta do pravog, zdravog labuda. Vezista Partizana Danilo Pantić prošao je trnovit put u dresu Partizana od nekoga ko je osuđivan za nelojalnost do zrelog čoveka koji je u inostranstvu shvatio da zov novca nije najvažniji za karijeru jednog fudbalera, posebno u godinama kada brijanje još nije česta potreba. Premotavanje karijere mladog veziste crno-belih predstavlja pravu smernicu za klince koji u fudbalu žele sve i odmah.

- Počeo sam sa treninzima u Sloenu iz Rume, kod Petra Stolića, kada sam imao samo pet godina. Video je da posedujem talenat, a kada sam dao sva četiri gola za svoj tim protiv reprezentacije Beograda zapazio me tadašnji trener generacije 1994. iz Partizana Zvonko Popović. Sećam se da sam baš na krsnu slavu moje porodice otišao u Partizan sa samo devet godina. U početku sam povremeno išao na treninge, a sa 13 godina sam došao za stalno u Beograd. U toj generaciji su pored Radonjića, Živkovića i mene bili još Saša Lukić, Miroslav Bogosavac i Miladin Stevanović.

NISMO SLABIJI OD "LALA" KADA se na vagu stave kvalitet holandske i srpske lige, po rečima Danila Pantića, značajnijih razlika nema.
- Naša liga se ovde mnogo potcenjuje. činjenica je da po infrastrukturi mnogo zaostajemo za Holandijom, ali kvalitet fudbala nije znatno drugačiji. Partizan i Crvena zvezda bi sigurno bili ravnopravni sa holandskim velikanima u ligi, a o ostalima i da ne govorimo.

PROČITAJTE JOŠ: Tošić se vraća na teren za nekoliko nedelja

Potpis na jednoipogodišnji ugovor je kasnije doneo probleme koji su Danila Pantića koštali učešća na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu.

- Kao i svaki klinac, imao sam želju da se oprobam u inostranstvu što pre. Sada drugačije razmišljam i žao mi je zbog svega toga, ali tada nisam imao pravu sliku. Naravno da ostaje žal zbog propuštenog Svetskog prvenstva na Novom Zelandu, jer sam prethodno odigrao sve tri utakmice na EP. Nije tu bilo nikakvih svađa, jednostavno odlučeno je na preporuku iz kluba da ne budem u kombinaciji i nadam se da je i njima žao što se sve tako izdešavalo.

Sledi odlazak u inostranstvo sa nepunih 19 godina i to ni manje ni više nego u Čelsi.

- I pored toga što je postignut dogovor sa slavnim engleskim klubom ja sam šest meseci ranije znao da me čeka odlazak u Vitese. Ipak, nisam ni ja bio lud da bih očekivao kako ću odmah zaigrati za Čelsi.

PROČITAJTE JOŠ: CRNO-BELI KENEDI: Harizmatični violinista dobio dres Partizana (FOTO, VIDEO)

Prvi pečalbarski dani su bili daleko od bajki koje je Pantić slušao sa svih strana.

- Bilo je baš teško, nisam bio zreo, psihološki čini mi se i iza svoje generacije. Tamo se ništa ne prašta, premlad si, a počinješ da živiš neki potpuno drugačiji život. Trebalo je uklopiti se, adaptirati u hodu, a to baš i nije tako jednostavno.

Samo šest odigranih utakmica u Viteseu je davalo jasne smernice da za Pantića nema budućnosti u timu iz Arnema.

- Tada se pojavljivalo i milion nekih stvari po medijima koje ja nisam izjavljivao. Trener mi je rekao da ne voli moj mentalitet i da zato ne dobijam ozbiljniju priliku, a kod nas je to interpretirano kao da ne voli Srbe. Da sam rekao tako nešto stao bih iza svojih reči, ali iskreno, nisam imao ni snage ni volje da demantujem sve što se tada pisalo.

Nova epizoda u Holandiji bio je roterdamski Ekscelzior.

- Moram da priznam da nisam nikad čuo za taj klub pre nego što sam otišao na pozajmicu kod njih. Stigao sam tamo desetak dana pre kraja prelaznog roka i brzo uvideo da to nije sredina i ekipa koja bi mogla da mi donese napredak u karijeri. Defanzivno su orijentisani, stalno pri dnu tabele, a uz to imao sam i problema sa povredom leđa, pa sam odigrao samo 10, 12 utakmica.

PROČITAJTE JOŠ: Mirković: Zaslužena pobeda Srbije, Crna Gora ušla u utakmicu sa previše respekta

A onda posle dve godine odluka koja je okrenula Pantićevu karijeru u pravom smeru.

- Prvi kontakt sa direktorom Ivicom Ilievom je ostvaren već u aprilu. Odmah sam rekao da sam za povratak u Partizan, spreman da krenem iz početka i pozajmica se realizovala u julu prošle godine.

Cela ta priča oko Danilovog drugog mandata u Humskoj je podigla mnogo prašine i donela svakakve komentare.

- Ljudi veruju u sve što pročitaju i čuju, pa sam tako i ja stavljen na stub srama po odlasku iz Partizana. Bio sam čvrsto rešen da se vratim i pokažem svima da mogu znatno da doprinesem klubu.

Od tada do danas pristalice crno-belih su na delu videle nekog novog Danila Pantića.

- Inostranstvo mi je pomoglo da shvatim da se fudbal igra i ofanzivno i defanzivno. To je nešto na šta ranije nisam bio spreman. Sada imam seniorske utakmice u nogama, ove sezone nisam propustio nijednu i to iskustvo koje stalno prikupljam je dragoceno. Ostalo je još sedam, osam meseci pozajmice, pa ćemo videti šta kažu u Partizanu.

PROČITAJTE JOŠ: ENAKE "ČESTITAO" POLETU: Partizan pobedio na obeležavanju 90 godina fudbala u Sivcu

Propušteno u mlađim selekcijama Pantić planira da nadoknadi u seniorskoj reprezentaciji Srbije.

- Sada igram za mladu reprezentaciju i normalno je da razmišljam o danu kada ću zaigrati za naš najjači tim. Neka mi se tada vrati ono što sam propustio na Novom Zelandu. Znam, mnogi će reći da je to nemoguće, ali eto Hrvati su na poslednjem Mondijalu pokazali da je u fudbalu sve moguće kada postoji dobar timski duh i vera u sopstvene mogućnosti - zaključio je Pantić.

BIĆE RADONjIĆ PRAVI
PANTIĆ je i dan-danas u stalnom kontaktu sa dvojicom "bisera" koji su bili projektovani da zablistaju u Humskoj - Nemanjom Radonjićem i Andrijom Živkovićem.
- Često razmišljam o tome kako je velika šteta što Partizan nije uspeo da nas zadrži tada, jer bi zajedno na terenu nesumnjivo mnogo značili ekipi, samim tim i klubu. Vidim da se Radonjić sada susreće sa kritikama u Marselju, ali bih podsetio da je i Modrić u Realu na početku pominjan kao promašaj, a sada se diči priznanjem za najboljeg fudbalera sveta.