OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI": PARIZ

SUMNjEu navodno nameštanje rezultata utakmice 2. kola Lige šampiona između Pari Sen Žermena i Crvene zvezde (6:1) danas su ispunile čitav medijski prostor u Francuskoj. Kolika se prašina digla, pokazuje i činjenica da su "Ekip", ali, na primer, i "Parizjen" mogući skandal najavili preko čitave naslovne strane.

Mnogobrojni komentatori i poznavaoci prilika u fudbalu gostuju u televizijskim emisijama, dajući svoj ugao u ovoj priči koja, trenutno, nema materijalnu osnovu. Zaključak je da je nameštaljki uvek bilo, neki tvrde i da, dok ima dima, moguće je da ima i vatre, ali se sve, ipak, zasniva na tome da bez dokaza niko ne sme da se optužuje.

"Ekip" je ovoj aferi posvetio čak prvih šest stranica svog jučerašnjeg štampanog izdanja. Pored već poznatog teksta, koji je još u petak po podne obišao planetu preko elektronskog izdanja, i saopštenja Crvene zvezde, francuski sportski dnevnik piše i o "najvećem strahu UEFA" od nameštanja mečeva u globalu, što bi učinilo da fudbal "izgubi svoju dušu, ali i komercijalnu vrednost", uz podsećanje da se ukupna zarada u okviru Lige šampiona, Lige Evrope i Superkupa kreće oko 3,25 milijardi evra.

Pročitajte još: ZVEZDA I NA NASLOVNICI L'EKIPA - "SUMNjIVO"; "Marka" otkriva: Dojava za nameštanje u Parizu stigla od kladionica (FOTO)

Objavljen je i intervju sa Deklejnom Hilom, profesorom za istrage, na univerzitetu Nju Hejven u SAD, bivšim istraživačkim novinarom i autorom knjiga "Kako namestiti fubalski meč" i "Organizovani kriminal u fudbalu" koji optužuje ceo region Balkana za "sumnjivu praksu".

- Ne možemo da budemo potpuno iznenađeni time da jedna ekipa sa Balkana bude predmet sumnji u vezi sa nameštenom utakmicom. Postoji kultura nameštanja mečeva u fudbalu na Balkanu - tvrdi ovaj Amerikanac, koji ipak poručuje da to ne znači da je Crvena zvezda kriva i da treba sačekati rezultate istrage.

"Ekip" daje i sopstvenu analizu meča u kontekstu optužbi. Ističe se da je odbrana Crvene zvezde bila pasivna kod određenih golova, naročito kod drugog, trećeg i petog.

Pročitajte još: NA POMOLU SKANDAL SVETSKIH RAZMERA - FRANCUZI TVRDE: Čelnik Zvezde pokušao da uplati 5.000.000 evra na poraz sa pet golova razlike

- Da li su i faulovi koji su doveli do golova Nejmara iz slobodnih udaraca mogli da budu izbegnuti? Bez svake sumnje, kao i mnogi drugi u fudbalu - piše ovaj list, dodajući da je sve to, ipak, samo utisak, a ne dokaz.

ZONE ZA UPLATU BEZ KONTROLE

ZA mnoge u Francuskoj ostaje u vazduhu i pitanje kako to da niko nije primetio nikakvu sumnjivu uplatu, i pored toga što su, zbog dojave, na vreme preuduzete sve raspoložive mere kontrole i predostrožnosti. Nekadašnji čelnik francuskog Regulacionog tela za onlajn igre Žan-Fransoa Vilot, za "Parizjen", tim povodom kaže da u svetu postoje mnoge zone koje nisu pokrivene kontrolom, kao na primer u Kini, Hongkongu, na Malti ili u delu SAD.