FUDBALSKA AFERA: Zaplenjeno 1,27 miliona evra od menadžera

Tanjug

12. 10. 2018. u 16:30

ФУДБАЛСКА АФЕРА: Заплењено 1,27 милиона евра од менаџера

Dejan Veljković
Foto: instragram.com

Tužilaštvo za organizovani kriminal je privremeno oduzelo ukupno 1.275.625,14 evra od fudbalskih menadžera Uroša Jankovića i Dejana Veljkovića koji se sumnjiče za pranje novca
Tužilaštvo za organizovani kriminal je privremeno oduzelo ukupno 1.275.625,14 evra od fudbalskih menadžera Uroša Jankovića i Dejana Veljkovića koji se sumnjiče za pranje novca stečenog nezakonitim radnjama prilikom transfera fudbalera u evropskim klubovima, saopšteno je iz tužilaštva.

Od tog iznosa 539.250 evra zaplenjeno je u gotovini nakon pretresa stanova, lokala i sefova, a 736.375,14 evra sa deviznih računa osumnjičenih, precizira se u saopštenju.

U odnosu na sedam luksuznih stanova i jednom lokalu koji se nalaze u Nišu i Beogradu su donete naredbe o zabrani raspolaganja, s obzirom da postoji sumnja da predstavljaju protivpravnu imovinsku korist stečenu izvršenjem krivičnih dela pranje novca, napominje tužilaštvo.

Pročitajte još - TAJNE SKRIVENE U SEFU: U porodičnom domu Veljkovića u Nišu policija pronašla oko 110.000 evra

Ove mere su, kako se dodaje u saopštenju preduzete u nastavku međunarodne akcije suzbijanja korupcije i pranja novca stečenog nezakonitim radnjama prilikom transfera fudbalera u evropskim klubovima, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, Jedinicom za finansijske istrage i Upravom za sprečavanje pranja novca Republike Srbije.

Viši sud u Beogradu odredio je u sredu uveče ekstradicioni pritvor prema Jankoviću koji je crnogorski državljanin, a po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Belgija.

Belgija ga traži zbog sumnje da je izvrsio krivično delo kriminalnog organizovanja korupcije i pranja novca.

Veljković je uhapšen u Belgiji.

Pre dva dana Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je po njihovom nalogu u sredu izvršen pretres šest lokacija i zaplenjeno 800.000 evra za koje se sumnja da je stečen pranjem novca nezakonito stečenog malverzacija u belgijskim fudbalskim klubovima.

U Belgiji su tim povodom uhapšeni trener fudbalskog kluba Briž, zatim dvojica belgijskih fudbalskih sudija, nekoliko fudbalskih menadžera najpoznatijih klubova iz prve lige Belgije, a u vezi sa malverzacijama povodom transfera igrača u fudbalskim klubovima Briž, Anderleht, Lokeren, Gent i drugim.

Izvršen je pretres prostorija 10 fudbalskih klubova u Belgiji, na ukupno 57 lokacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Pavle

12.10.2018. 16:51

Pa mi smo neka "uspesna" zamlja puna KONTROVERZNIH biznismena, da ne kazemo krimosa. Jedna STVARNA demokratija, hahahahahahaha....

Рашо

12.10.2018. 18:38

А ја у први мах помислио да су ово урадили наши полицајци онако на своју руку, без да их неко натера. Баш сам наиван!

Ivan Zgrozeni

12.10.2018. 19:03

To objasnjava "uspehe" nase fudbalske reprezentacije. Siguran sam da se i time trgovalo.