NOVI PRAVILNIK FIFA STAVIO SRBE U NERAVNOPRAVAN POLOŽAJ: Stranci imaju veća prava nego domaći

S. Ilijoski

22. 07. 2018. u 08:40

Oni mogu da raskinu ugovor ako im klub duguje dve plate, a naši tek ako su u pitanju tri. FIFA ne priznaje arbitražni sud FSS - priča Poledica

НОВИ ПРАВИЛНИК ФИФА СТАВИО СРБЕ У НЕРАВНОПРАВАН ПОЛОЖАЈ: Странци имају већа права него домаћи

Mirko Poledica Foto: M. Vukadinović

FUDBALERI sa srpskim pasošem su od 1. juna ove godine u daleko neravnopravnijem položaju od stranaca, ako na snazi ostane trenutni Pravilnik o registraciji, statusu i transferu igrača Fudbalskog saveza Srbije. Novi FIFA pravilnik o statusu igrača mnogo više štiti strance nego naše igrače, koji zbog pravilnika FS Srbije imaju mnogo manja prava a iste obaveze, ističe, već mesec dana, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" Mirko Poledica.

- Igrači sa srpskim pasošem su stavljeni u neravnopravan položaj, kako po pravima koja imaju, tako i prema načinu i mogućnostima da vode eventualne sporove - kaže Poledica. - Poslali smo u maju pismo na adresu FSS upozoravajući na ove činjenice i tražili da se Pravilnik o registraciji, statusu i transferima FSS igrača uskladi s novim pravilnikom FIFA. Iz FSS smo ostalo uskraćeni za odgovor.

FIFA NE PRIZNAJE ARBITRAŽNI SUD FSS POLEDICA otkriva i jednu drugu dimenziju Arbitražnog suda FS Srbije:
- On ne ispunjava minimum uslova nezavisnosti po FIFA kriterijumima, pa ga "svetska kuća fudbala" ne priznaje kao nezavisni sud. Da je priznat od strane FIFA, za strance bi važila ista pravila kao za srpske igrače.

Poledica je dokumentovao sve razlike u šest ključnih tačaka:

1. Stranci mogu raskinuti ugovor sa klubom ako im oni duguju dve mesečne plate s prethodnim petnaestodnevnim pismenim upozorenjem. Ugovori se raskidaju jednostranim izjavama i igrači automatski dobijaju status slobodnih igrača. Srpski fudbaleri mogu da raskinu ugovor ako im duguje tri plate, ne mogu da ga raskinu jednostrano i moraju da idu na Arbitražni sud.

2. FSS pravilnik o registraciji, statusu i transferu igrača definiše da je za strance nadležna FIFA. To znači da su sve arbitraže stranaca protiv naših klubova besplatne, a srpski igrači, da bi ušli u arbitražu sa srpskim klubom, moraju da uplate skupe takse na račun FSS.

3. Strani igrači dok vode spor sa klubom mogu dobiti privremenu registraciju koja im omogućava da nesmetano igraju. Srpski igrači ne mogu dobiti privremenu registraciju i dok ne dobiju odluku Arbitražnog suda FSS ne mogu da promene klub. U praksi se pokazalo da veliki broj naših igrača, dok traje spor, bude mobingovan od strane klubova, jer za sve to vreme moraju da izvršavaju svoje radne obaveze.

4. Za strance, kad dobiju odluku suda, ona sadrži i disciplinsku meru protiv kluba koja se aktivira odmah nakon isteka roka za plaćanje, a kad srpski igrač dobije odluku u njoj nema disciplinskih sankcija za klub.

5. Strancima prema kojima se ne poštuje ugovor, osim duga, klubovi su dužni da plate kompenzaciju za prekid ugovora (sve do kraja ugovora, umanjeno za sredstva koja su u međuvremenu zarađena) i od tri do šest plata ugovorne kazne. Srpski igrači, da bi dobili kompenzaciju za prekid ugovora krivicom kluba, moraju da pokrenu novi spor pred Arbitražnim sudom i da opet plate arbitražne takse na račun FSS.

6. Stranci imaju pravo da ulože žalbu na odluku sportskom sudu u Lozani, a srpski igrači nemaju pravo žalbe jer su sve odluke Arbitražnog suda FSS konačne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

RistaCrnohumorista

22.07.2018. 09:48

Odlicno...Da se vise u nas sport nedovode stranci nego da se forsiraju nasa deca.Treba uvesti pravilo u skole dok se uci skola bilo osnovna ili srednja dete mora da se bavi nekim sportom.

Vladimir

22.07.2018. 10:13

U cemu je ovde problem? Smeta to sto ljudi hoce svoje pare? E pa ne treba ga ni dovoditi ako nemas para da ga platis, a onda igraj sa domacim "kadrom".

petar III

22.07.2018. 10:37

~U praksi se pokazalo da veliki broj naših igrača, dok traje spor, bude mobingovan od strane klubova, jer za sve to vreme moraju da izvršavaju svoje radne obaveze.~ koliko ja znam radna obaveza podrazumeva i kaznjavanje za neispunjavanje radne obaveze. Sta se deshava kada igrac seta po terenu i izigrava manekena, po ovoj definiciji nije samo dolazak na treninge i na utakmice ~radna obaveza~ igraca, vec i zalaganje na terenu. Ili nije?

Pravedno

22.07.2018. 10:43

Sasvim je logično da si ko stranac više zaštićen. Niko neće doći ako mu plate neće biti isplaćivane. Ne znam kako je moguće da mogu prekinuti ugovor tek nakon dve plate? Normalno je da ako nisi dobio platu automatski ti se prekida ugovor i sudski nadoknađuju svi troškovi tužbe protiv kluba koji nije isplatio platu! Zašto bi neko čekao svoju platu dva meseca? Da li računi čekaju na naplatu? Da ali sa kamatama! Mada smatram da bi trebalo isto da vazi za sve!

Утеривач

22.07.2018. 12:44

Каква "изврнута прича"! Па драга господо, ФСС као члан ФИФА мора да ускалади свој правилник са правилима организације којој припада! Ваљда је очигледмно да није ФИФА "на штету Срба" већ правилник ФСС! Не мислите ваљда да ће ФИФА због ФСС да мења правилнике??? Дакле ускладите правилник са прописима ФИФА!!!