NAJSLAĐI "kajmak" od fudbalskih transfera završava u rukama menadžera. UEFA je napravila detaljnu analizu po kojoj su u periodu od 2014. do 2017. godine klubovi širom Starog kontinenta (koji su igrali u evropskim takmičenjima) uložili 19 milijardi evra u kupovinu fudbalera, a od toga je njihovim agentima pripalo čak 2,5 milijardi evropskih novčanica.

To znači da od ukupne sume u svim obavljenim transakcijama, čak 12,6 odsto sredstava završava u džepovima visprenih menadžera, što je u ovim vremenima kada se igrači uglavnom izdašno plaćaju - izuzetan procenat.

Obrađeno je oko 2.000 fudbalskih prelazaka pod kontrolom UEFA. Procenat koji pripada agentima je različit. U prodajama koje premašuju 5 miliona evra prosečno 9% odlazi na račun posrednika, a u nekim slučajevima njima pripada čak 40% za transfere manje od 100.000 evra.

Pročitajte još Mino Rajola: Pica-majstor zaradio 300 miliona

Naveden je primer prelaska marokanskog reprezntativca El Kadurija iz Napolija u Empoli prošle godine. Od transakcije vredne 1,5 miliona evra, čuveni menadžer Mino Rajola zaradio je 300.000. Za Rajolu, jednog od najvećih trgovaca fudbalerima, ovo je mala suma u prometu, pošto je poznato da zastupa mnogo veće "face", poput Pogbe, Lukakua, Ibrahimovića, Veratija, Balotelija i Donarume.

Pročitajte još Častio se Mino Rajola: Od transfera Pogbe kupio vilu Al Kaponea

Menadžerski poslovi postaju sve transparentniji pošto UEFA od 2016. godine zahteva od svih nacionalnih federacija da registruju sve provizije plaćene od strane predstavnika klubova.