UEFA napravila četvorogodišnju analizu transfera u Evropi: U džepovima menadžera 2,5 milijardi evra

Z. Ć.

subota, 20. 01. 2018. u 10:41

УЕФА направила четворогодишњу анализу трансфера у Европи: У џеповима менаџера 2,5 милијарди евра

MILIONER Mino Rajola Foto EPA

To znači da od ukupne sume u svim obavljenim transakcijama, čak 12,6 odsto sredstava završava u džepovima visprenih agenata

NAJSLAĐI "kajmak" od fudbalskih transfera završava u rukama menadžera. UEFA je napravila detaljnu analizu po kojoj su u periodu od 2014. do 2017. godine klubovi širom Starog kontinenta (koji su igrali u evropskim takmičenjima) uložili 19 milijardi evra u kupovinu fudbalera, a od toga je njihovim agentima pripalo čak 2,5 milijardi evropskih novčanica.

To znači da od ukupne sume u svim obavljenim transakcijama, čak 12,6 odsto sredstava završava u džepovima visprenih menadžera, što je u ovim vremenima kada se igrači uglavnom izdašno plaćaju - izuzetan procenat.

Obrađeno je oko 2.000 fudbalskih prelazaka pod kontrolom UEFA. Procenat koji pripada agentima je različit. U prodajama koje premašuju 5 miliona evra prosečno 9% odlazi na račun posrednika, a u nekim slučajevima njima pripada čak 40% za transfere manje od 100.000 evra.

Pročitajte još Mino Rajola: Pica-majstor zaradio 300 miliona

Naveden je primer prelaska marokanskog reprezntativca El Kadurija iz Napolija u Empoli prošle godine. Od transakcije vredne 1,5 miliona evra, čuveni menadžer Mino Rajola zaradio je 300.000. Za Rajolu, jednog od najvećih trgovaca fudbalerima, ovo je mala suma u prometu, pošto je poznato da zastupa mnogo veće "face", poput Pogbe, Lukakua, Ibrahimovića, Veratija, Balotelija i Donarume.

Pročitajte još Častio se Mino Rajola: Od transfera Pogbe kupio vilu Al Kaponea

Menadžerski poslovi postaju sve transparentniji pošto UEFA od 2016. godine zahteva od svih nacionalnih federacija da registruju sve provizije plaćene od strane predstavnika klubova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije