DUG Crvene zvezde je ispod 30 miliona evra! Tu informaciju, naravno uz tačan iznos, objasniće uprava kluba novoizabranim delegatima (70) na prvom zasedanju nove Skupštine, koja će danas (18.00) biti održana u Medija centru stadiona “Rajko Mitić”.

Predsednik Svetozar Mijailović i generalni direktor Zvezdan Terzić mogu sa žaljenjem da konstatuju kako sportski ciljevi za prošlu sezonu (dupla kruna i titula u omladincima) nisu ostvarene, a jedino je treći ispunjen - finansijska stabilnost. I bez velikih prihoda od takmičenja, ulaznica, marketinga, Terzić će objasniti kako je uspeo da velika potraživanja poverilaca, pre svih banaka (Marfin, Univerzal), drastično smanji.

U odnosu na kraj 2014. godine, dug od 52 miliona evra će biti bukvalno prepolovljen, a u odnosu na prošlu Skupštinu (36 miliona) manji za pet do 10 miliona evra, što je značajan korak ka stabilizaciji. Važno je da su dugovi prema bivšim igračima, trenerima, klubovima, što je krucijalno za UEFA, sa 17 miliona evra 2014. godine sveden na - milion!

Pored verifikacije novih 70 delegata i izveštaja Uprave o radu, na Skupštini će biti iznet na glasanje zahtev upućen FS Srbije za priznavanje titule prvaka Srbije iz 1946. i vraćanje titule šampiona Jugoslavije osvojene 1986. koja je bila priznata od strane Predsedništva FS Jugoslavije i UEFA, jer je Zvezda igrala Kup šampiona, ali koja je 29. jula 1987. posle tužbe Partizana Ustavnom sudu i Sudu udruženog rada pripala crno-belima.

FSJ je te 1986. poništio celo poslednje kolo, kaznio sve klubove oduzimanjem 6 bodova u narednom šampionatu i 12 timova je moralo da odigra ponovo poništenu rundu. Crno-beli nisu hteli da igraju protiv Željezničara (izgubili 0:3 par forfe), pa je tako titula pripala Crvenoj zvezdi. Crno-beli FSJ nisu tužili sportskim sudovima FIFA i UEFA, već Sudu Udruženog rada koji je poništio odluku. Zvezda smatra da je to nelegitimna odluka i traži da FS Srbije prizna ono što su prihvatili FSJ i UEFA.

Trebalo bi očekivati da Skupština prihvati i plan programa uprave za predstojeću sezonu koji će imati iste ciljeve: dupla kruna, jačanje omladinske škole i titula u omladincima, odnosno nastavak smanjenja dugova i finansijske stabilizacije.