MILORAD Kosanović je novi (stari) trener Crvene zvezde. Razgovori sa iskusnim stručnjakom intenzivirani su u minule tri nedelje, kada se definitivno znalo da je razlaz sa aktuelnim šefom struke Nenadom Lalatovićem izvestan, a juče je došlo do konačnog dogovora. Ruku su, kako "Novosti" saznaju, jedan drugom u Beogradu stegli Milorad Kosanović i generalni direktor Zvezde Zvezdan Terzić. Kako Lalatoviću ugovor ističe po završetku meča sa Lučanima, Upravni odbor će se sastati u ponedeljak i ozvaničiti saradnju sa Kosanovićem.

Verovatno ova saga koja traje ne bi poprimila te i toliko tajnovite dimenzije, ali u Zvezdi nisu hteli da se istrčavaju, a i Kosanović nije hteo da priča na tu temu, jer prvenstvo još nije završeno.

SARADNjA SA "DOJENOM" SVETSKI poznati investicioni fond "Dojen" odlučio je da zastupa i naše talente. Na spisku iz Srbije su već odabrani: Marko Grujić, Predrag Rajković (C. zvezda), Alen Halilović (Barselona), Saša Marković, Miroslav Bogosavac, Strahinja Bošnjak, Igor Maksimović (svi iz Partizana)...

- Zvezda ima trenera, a mi jurimo Evropu. Dakle, o svemu možemo da pričamo kada se spusti zastava na sezonu - rekao je pre desetak dana Kosanović, napomenuvši da njegov posao u Novom Pazaru nije završen.

Međutim, znalo se da se Zvezda ne odbija, a i Kosanović je prilikom dolaska u Novi Pazar rekao da ne zna koliko će ostati, jer je u prijateljskoj misiji. I zimus je imao nekoliko ponuda, i iz inostranstva, ali se dogovorio da ostane u klubu do kraja sezone, a da onda sednu za sto. Mada je i tada bilo jasno da će Novopazarci iskusnog stručnjaka teško zadržati.

Novi Pazar je ove sezone igrao odlično, pa i pored mnogobrojnih kazni i igranja bez publike koja je zasigurno najveći adut kluba sa Jošanice, stigao na korak do Evrope. Ipak, Novopazarci neće igrati kvalifikacije za Ligu Evrope, ali i osvajanje petog mesta je istorijski uspeh kluba. A najzaslužniji je, svakako, Milorad Kosanović koji je u ovim turbulentnim vremenima uspeo da sačuva mir, stvori sjajnu atmosferu i napravi igru koja je pobrala aplauze.

Upravo je to i razlog zašto su se u Zvezdi odlučili da Kosanoviću treći put ukažu poverenje, bez obzira na to što ni 1997/1998, a ni 2007. godine nije osvojio nijedan trofej. Klub sa "Marakane" je u delikatnoj situaciji, traže se i trofeji, ali i lansiranje svojih mladih igrača, pa im je bio potreban stručnjak koji ima i iskustvo, ali i dar da stvara i promoviše Zvezdine talente. U Kosanoviću su videli takvog trenera i sada je samo na čelnicima kluba i iskusnom stručnjaku da zajednički pronađu dobitnu formulu, jer vremena za čekanje nema. Svi krediti su davno potrošeni, a milionska crveno-bela armija priznaje samo trofeje.

ZIMSKI NAGOVEŠTAJI

DA Kosanović, bar kao ideja, nije od juče u "glavama" prvih ljudi Crvene zvezde znalo se još zimus kada je i počela ta priča. Međutim, to su zbog složene situacije u oba kluba, i Zvezdi i Novom Pazaru, više bili prijateljski nego poslovni razgovori. Tačno je da tada nije postojao direktan poziv, ali je bilo nagoveštaja, a eto, nekoliko meseci kasnije pokazalo se da to, ipak, nisu bile prazne priče.


LICENCA JE SVE BLIŽA

DRUGOSTEPENA komisija FSS zadužena za licence, zasedaće u ponedeljak, a na tapetu je i Crvena zvezda, koja je isplatila hitna dugovanja, dok je za ostatak napravila reprogram.

- Dokumentaciju smo predali, a verujem da smo uspeli da jedan veliki problem skinemo sa dnevnog reda - smatra član UO Ivica Tončev.


KALENDAR PRIPREMA

U ZVEZDI su odlučili da ekipa pripreme za novu sezonu počne 8. juna, kada je zakazana prozivka na stadionu "Rajko Mitić", u slučaju da se u ponedeljak dobije zeleno svetlo za evropsku licencu. Prema planu, već 11. juna sledi selidba na dve nedelje u Terme Čatež (Slovenija) i četiri kontrolne utakmice. Prvi takmičarski meč je 2. jula u kvalifikacijama za Ligu Evrope.


SAVIĆEVIĆ NA RASKRSNICI

VUKAN Savićević je posle pauze i sedenja na klupi pogodak protiv OFK Beograda, ali i pored ugovora sa crveno-belima, mladi vezista je, izgleda, na raskrsnici. Sada mu predstoje razgovori sa ljudima iz kluba i ubrzo treba očekivati rasplet.