Privatizacija u sportu poseban zakon

N. ILJUKIĆ

20. 05. 2015. u 15:46

U Beogradu održana deseta javna rasprava nacrta Zakona o sportu. Udovičić: Ne želimo da ovaj proces usporava ostale značajne promene u srpskom sportu

Приватизација у спорту посебан закон

Ministar Vanja Udovičić i generalni sekretar FSS Zoran Laković Foto N.Paraušić

PRIVATIZACIJA je neizvežna, ali ona neće biti deo novog Zakona o sportu. Ovo je u sredu potvrdio ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić. U opširnom uvodnom izlaganju na desetoj javnoj raspravi o nacrtu novog Zakona o sportu koja je održana u Beogradu o organizaciji Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije, prvi čovek srpskog sporta apostrofirao je nekoliko strateških tačaka koje će novi zakon konačno regulisati, ali je pojasnio i kojim pravcem će ići domaći sport.

- Znam da je za mnoge u Srbiji najinteresantnija tema proces privatizacije u našem sportu. Ta tema je otvorena već skoro 25 godina, od 2011. su postojale, ali i propuštene mnoge mogućnosti. Zato ću predložiti da novi Zakon o sportu ne sadrži član koji reguliše ovaj detalj, već da privatizacija uđe u poseban zakon. Ovo radimo zbog toga što ne želimo da usporimo ostale značajne promene u našem sportu - pojasnio je ministar Udovičić.

U skoro jednočasovnom uvodnom izlaganju pred prepunom salom gradske skupštine u Beogradu, posle čega se za raspravu prijavilo preko 50 govornika, Vanja Udovičić pričao je o stvarima koje suštinski moraju da se reše, koje muče godinama domaći sport.

STOP ZA MENADŽERENOVI Zakon o sportu trebalo bi da reguliše i prava menadžera.
- Ti ljudi više ne mogu da polažu doživotna prava na sportistu sa čijim roditeljima su na početku karijere napravili neki sporazum. To ćemo ubuduće zakonski regulisti i rešićemo se jednog od većih problema u domaćem sportu - kaže Udovičić.

- Jedna od tih stvari je i prevencija huliganizma na sportskim manifestacijama. Mi hoćemo da vratimo roditelje sa decom na tribine. Apsurdno je da na papiru imamo zakon koji je mnogo stoži od engleskog, a govori o borbi protiv nasilja na sportskim priredbama. A onda, čujem stručne ljude iz naše policije koji upozoravaju da u pojedinim ekstzremnim slučajevima upravo roditelji podstiču maloletnike na nasilje. Ja im duboko verujem, pa onda ispada da imamo mnogo dublji problem - naveo je Udovičić.

Prvi čovek Ministarstva omladine i sporta naveo je potrebu za besplatnim lečenjem maloletnih sportista, za regulisanje zdravstvenog i penzionog statusa za sportiste koji završavaju karijere, a kao poseban segment istakao je osiguranje sportista i lični primer kada se kao kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije lečio na privatne preporuke i "preko veze".

Javna rasprava održana u sredz bila je poslednja u nizu. Prethodne su održane u devet gradova u Srbiji, a predlog nacrta Zakona o sportu trebalo bi da se nađe u skupštinskoj proceduri najkasnije za dva meseca.

FSS UZ MOS

GENERALNI sekretar FSS Zoran Laković, predsednik SSS Aleksandar Šoštar, predsednik Vaterpolo saveza Miodrag Krivokapić, generalni sekretar OKS Đorđe Višacki i mngi drugi pohvalili su nacrt novog Zakona o sportu.

- Fudbalski savez podseća da će najkasnije za dve godine svi klubovi biti u obavezi da se transformišu u privredna društva, dakle da budu privatizovani. Na ovome treba radi što hitnije, ali je predlog da se privatizacija definiše kroz poseban zakon, zaista donar - rekao je Laković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

mile

20.05.2015. 16:58

U Beogradu održana DESETA javna rasprava?! Samo deset. Pa, proces privatizacije u sportu je počeo pre DVADESET PET god.?! Pa "DA SE tek DONESE POSEBAN ZAKON O PRIVATIZACIJI U SPORTU?! Pa, Za DVE GODINE klubovi da se transformisu. Pitam se, sta Vi ljudi, zapravo radite. Godine, decenije prodjose a Vi tapkate u mestu. Dok Vam mandat ne prodje. A za to vreme, ode mast u propast.

DW

20.05.2015. 17:12

Dal da nešto radiš, Udovičiću ili ćeš samo da pričaš? Još veći apsurd je donositi novi zakon o sportu koji ne uključuje i privatizaciju klubova. Upravo privatizacija je ključ svega. A možda treba sačekati da i još neko napuni džepove bar dok ne prođe kriza?