Oproštaj od Franja Mihalića: Zbogom, svetska legendo!

V. N.

18. 02. 2015. u 12:31

Atletika je bila njegov život do kraja, rekao je na komemoraciji Vladeta Nedeljković. Slobodan Branković je istakao da je "otišla poslednja živa medalja"

Опроштај од Фрања Михалића: Збогом, светска легендо!

Franjo Mihailić Foto: Arhiva VN

FRANJO Mihalić, legenda naše, evropske i svetske atletike i sporta uopšte, u sredu je u prisustvu članova porodice, mnogobrojnih prijatelja i poštovalaca, sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Na komemoraciji u Skupštni grada, u ime Atletskog kluba Partizan, čiji je Mihalić bio član tokom čitave karijere, oprostio se novinar i publicista Vladeta Nedeljković.


- Kada je Mihalić u Melburnu 1956. osvojio srebrnu olimpijsku medalju, u "Sportu" i "Borbi" je tada napisano da je medalju osvojio uzoran sportista, veliki radnik i iskren prijatelj. To su osobine koje su ga do kraja života krasile - rekao je Nedeljković.


Mihalić tokom karijere, osim srebra na Igrama u maratonu, pet puta je optrčao Zemljinu kuglu, prešavši oko 165.000 kilometara, 26 puta je obarao rekorde, pobeđivao u Moskvi, Bostonu, Sao Paulu, Briselu i ukupno osvojio čak 650 medalja.


- Nije prestajao da trči ni kada su mu ugradili veštačko koleno. Atletika je bila njegov život do kraja - dodao je Nedeljković.


Generalni sekretar AS Srbije Slobodan Branković je naglasio da mu je Mihalić bio uzor tokom atletske karijere.


- Miha mi je bio treći trener. Ostavio je dubok trag, ne samo u mojoj karijeri. Čitave generacije sportista izveo je na pravi put, pomagao savetima i uzornim načinom života, pošto nije ni pio ni pušio - rekao je Branković, poručivši da je "otišla poslednja živa olimpijska medalja koju smo imali u atletici".


Od Mihalića su se oprostili i nekadašnji jugoslovenski stonoteniski as Dragutin Šurbek u funkciji predsednika Sportskog saveza Zagreba, predstavnici njegovog rodnog grada Kutine i "Veterani Srbije" .


Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici Grada Beograda, državni sekretar za sport Predrag Peruničić, predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar i mnogobrojni sadašnji i bivši sportski i atletski asovi i sportski radnici.


Mihalić je preminuo u subotu, u 95. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije