SPLIT - U splitskoj bolnici u noći između nedelje i ponedeljka, preminuo je jedan od najvećih golmana Jugoslavije i Hrvatske Vladimir Beara, u 85 godini života, prenela je Hrvatska radiotelevizija.

Legendarni Beara, koga su zvali i Veliki Vladimir, Balerina s čeličnim šakama i Čovek od gume, s Hajdukom je osvojio tri naslova prvaka Jugoslavije i još četiri sa Crvenom zvezdom, s kojom je stigao i do dva naslova Kupa Jugoslavije.

Za reprezentaciju bivše države odigrao je 60 utakmica nastupivši na tri svetska prvenstva (Brazil 1950., Švajcarska 1954. i Švedska 1958.). Na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju stigao je do srebra. Tada je u finalu obranio udarac s bele tačke još jednoj fudbalskoj legendi Ferencu Puškašu.

Beara je kasnije 23 godine bio trener.

Legendarni fudbaleri Dragoslav Šekularac, Milutin Šoškić i Vladica Popović ocenili su danas da je Vladimir Beara bio jedan od najboljih evropskih golmana svih vremena i osoba kojoj su se divili saigrači, protivnici i navijači.

"On i Bora Kostić su najzaslužniji što je Zvezda osvojila tri titule za četiri sezone tokom 50-tih godina. Beara je jedan od najboljih golmana sveta, poseban čovek. Voleo je svoju porodicu, nikome nije smetao i svi smo bili ponosni što ga poznajemo", rekao je Tanjugu Šekularac, koji je sa Bearom igrao u Zvezdi od 1955. do 1960. godine.


Šekularac je naveo i da će Bearu pamtiti po fantastičnim intervencijama koje su crveno-belima direktno donosile trofeje.


"Pamtim ga po tome što je jedne godine u Mostaru odbranio čak pet šansi, 'zicera', a mi smo pobedili i postali prvaci Jugoslavije. Šta više može da se kaže o golmanu koji nam je na taj način doneo titulu", dodao je Šekularac.


Bearu je na golu reprezentacije Jugoslavije zamenio Milutin Šoškić, legendarni čuvar mreže Partizana. Šoškić je kazao da će zauvek pamtiti debi protiv Mađarske, kada je zamenio Bearu.


"To je bilo 1959. godine, on se opraštao od reprezentacije protiv Mađara, a ja sam mu bio rezerva. Pred kraj poluvremena selektor je odlučio da ga povuče, a mene ubacio na teren. Imam sliku tog trenutka koju čuvam kod kuće. To je jedan od najtužnijih i najlepših trenutaka u karijeri. Najlepši je zbog debija, a najtužniji jer menjam takvog velikana", izjavio je Šoškić Tanjugu.


Šoškić je dodao da su Bearina i njegova karijera imale nekoliko gotovo neverovatnih podudarnosti.


"On je posle te utakmice otišao da bude profesionalac u Nemačkoj i tamo je igrao za Ahen. Povredio se, slomio nogu i završio karijeru. Ja sam posle Partizana otišao u Keln, takođe slomio nogu i završio karijeru. Takva podudarnost se retko sreće. Bila je velika razlika u godinama, a bio je dobar prema meni. Tragedija je što je jedan takav čovek odlazi. Sve što je dao, dao je pošteno, ostao je čist i gord, takvog ćemo ga pamtiti", istakao je Šoškić.


Bivši igrač Zvezde Vladica Popović rekao je da je Beara bio sjajan golman i da će mu ostati u najlepšoj uspomeni.


"Bio mi je veliki drug. Radi se o sjajnom golmanu, o njemu mogu da pričam samo u superlativima, ali zato što je umro, već zato što je stvarno bio veliki. On je jedan od najboljih golmana svih vremena. Naša sekcija veterana u Zvezdi će sigurno poslati nekog na sahranu u Split", kazao je Popović.