Vujošević i Džajić na istoj strani: Zaslužujemo savremene stadione

Tanjug

04. 12. 2013. u 12:50

Oba kluba zaslužuju da imaju lepše stadione, ne želeći da potcenim ostale klubove, mi smo najveći u zemlji, rekao je predsednik FK Crvena zvezda

Predsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Dragan Džajić i prvi čovek Sportskog društva Partizan Duško Vujošević složili su se danas da beogradski večiti rivali zaslužuju da dobiju stadione savremene generacije.

- Zvezda je imala moderan i lep stadion, igrala je konstantno u Evropi, a bili smo i prvaci Evrope i sveta. Stadion bi nam bio mnogo lepši i komforniji da se nije sve ono 1991. i 1992. godine dogodilo našoj zemlji. Oba kluba zaslužuju da imaju lepše stadione, ne želeći da potcenim ostale klubove, mi smo najveći u zemlji i to smo zaslužili rezultatima fudbalskih i košarkaških timova - rekao je Džajić na trećem Međunarodnom sajmu "Ekonomija sporta".

Predsednik crveno-belih poručio je da ne bi trebalo da bude sujete ako Fudbalski savez Srbije i kompanija "Mejs" odluče da rekonstruišu samo jedan stadion.

- Svi bismo želeli da posmatarmo utakmice mirno, bez nekih ružnih dešavanja. Živimo u takvoj zemlji gde su emocije jako izražene i ne mogu da se naprave uslovi kao u pozorištvu, ali ne treba sve navijače trpati u isti koš i reći da su huligani. U poslednje vreme država pokušava da napravi red, očekujem da će tako i biti. Svi zaslužuju da imaju bolje uslove za rad od ovih što sada imaju, zato je potrebna pomoć države - dodao je Džajić i poručio da Crvena zvezda nikada nije imala pomoć države, već naprotiv, da je država imala veće koristi od klub sa "Marakane" koji je širio ugled zemlje širom sveta.

Prvi čovek sportskog društva Partizan i trener košarkaša crno-belih pozdravio je predlog Džajića da oba kluba dobiju stadione savremene generacije.

- Ta dva stadiona su blizu jedan drugog, ova zemlja ima potrebu za dva stadiona najnovije generacije. Nije neizvodljivo da ta dva stadiona budu proglašena jednim projektom, odnosno da oba dobiju savremeni izgled. Podržavam akciju pravljenja sportskih objekata koji su na nivou da pruže maksimalnu bezbednost publici, ali i koji mogu ekonomski da fuinkcionišu van sportskih dešavanja - rekao je Vujošević.

On se osvrnuo na problem Partizana kada je u pitanju vlasništvo nad stadionom u Humskoj.

- Bojim se da je jedan od razloga zbog kojeg se stavara spor oko vlasništva Partizana nad stadionom taj kako bi se crno-beli diskavlifikovali iz trke za igradnju ili rekonstrukciju Nacionalnog stadiona. Politika ovde ne bi trebalo da se meša, Srbija kao mala država mora da čuva, a ne da ruši svoje institucija.

Vujošević je naglasio i da sport ne može da se razvija ako nije rešeno finansiranje vrhunskog sport, što je slučaj u Srbiji.

- Država ima potrebu sa kulturom, zdravstom i školstvom, koji kao i sport nisu profitabilne grane. Zakoni koji se donose, donese se lako, kopirajući zemlje koje su uređene. Mislim da je trebalo uzeti njihove zakone pre 20 godina. Trener sam Partizana koji je godinama prvak Srbije i regionalne lige, a 80 odsto sredstava od sponzora ide na regulisanje poreskih obeveza od ranije i novonastalih, a takmičimo se sa ekipama koje imaju mnogo vehe budžete - kazao je Vujošević.

Fudbalski savez Srbije, ambasada Velike britanije i kompanija "Mejs" predstavili su u martu projekat izgradnje Nacionalnog stadiona kapaciteta između 50 i 55.000 gledalaca.

Novi objekat trebalo bi da zadovolji standarde Evropske fudbalske unije (UEFA), koji će omogućiti da se Srbije kandiduje za jednog od organizatora Evropskog šampionata 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Razočarani zvezdaš sa Senjaka

04.12.2013. 13:33

A zašto će im "moderni" stadioni? Za gledaoce kojih nema jer se igra veoma loš fudbal! Čak i oni koji bi došli da gledaju trećerazrednu igru ne smeju na stadione jer se plaše klubskih huligana koji drmaju klubovima, upravama i igračima i terorišu gledaoce! Sredite najzad stvari u upravama klubova, odrecite se i oterajte sa stadiona i iz uprava huligane, prestanite da ih besplatno vozite na utakmice van Beograda, naučite da igrate dobar fudbal, pa onda da vidimo to sa "boljim stadionima"!

Naissus

05.12.2013. 05:50

@Razočarani zvezdaš sa Senjaka - Tacno je. Ja sam Partizanovac, ali ne moze sport da se vrti samo oko Partizana i Zvezde. Treba prodati oba stadiona i uloziti to u manje centre a Ako se vec gradi nacionalni stadion u Beogradu da ga dele oba kluba. Ali prvo da se spreci svako nasilje na stadionima, uvedu najstrozije mere za svako divljanje i unistavanje imovine, paljenje baklji i siledzijstvo. Stimulisati manje klubove u drugim gradovima. Samo tako ce biti napretka. Dobro je da su oba kluba ispala iz kupa, cudo da se ne zale

Kalčo

04.12.2013. 13:34

Hoćete moderne stadione, a ima para samo za jedan - onda se ugledajte na Milan i Inter i igrajte na jedan stadion.

milan

04.12.2013. 13:51

To znaci fudbal samo za bogate zemlje.nego kakva nam je publika i bolje tako.jer klubovi nece trebati vise placati kazne kazne za njihove nerede.

dacha

04.12.2013. 16:44

"Oba kluba zaslužuju da imaju lepše stadione, ne želeći da potcenim ostale klubove, mi smo najveći u zemlji",zato se i raspada fudbal ostali stadioni su raspad.

profa67

04.12.2013. 21:57

Te pare koje država Srbija tj svi građani, treba da izdvoji za te stadione treba da se pametnije ulože. Ja predlažem da se izgrade 100 olimpijskih bazena , 200 gimnastičkih sala i 10 ledenih dvorana kao i bar 5 biciklističkih staza. Pošto smo postali 6. Evropska liga u fudbalu i 3. u košarci ovo predlažem da se naš narod bar pravilno i zdravo razvija.Šta fali Fincima i Norvežanima kojima puca kufer za Ligom šampiona u fudbali ili Evroligom u košarci. Oni ljidi imaju najbolji standard u Evropi.