POČELO je licitiranje, bar po medijima, ko će naslediti Sinišu Mihajlovića na mestu selektora Srbije. I, kao i obično, pominju se uglavnom ista imena.

Mi smo pozvali Ljubinka Drulovića, koji je sa omladinskom reprezentacijom stigao do evropskog zlata, a koji je na platnom spisku FSS do 31. decembra.

- Da, poslednjeg dana 2013. godine mi ističe ugovor sa FSS - jasan je Drulović.

Hoće li biti produžen?

- Ne znam, tek bi trebalo da pričam sa čelnicima Saveza i da iskristališemo želje i mogućnosti.

Pitamo vas jer se selektorska fotelja seniora, praktično, ostala prazna, da li ste spremni da u nju sednete?

- Spreman sam i tu dileme nema.

Dakle, ne plašite se velikog izazova?

- Taman posla, zašto bih se plašio - kao iz topa će Drulović. - Moje ambicije u fudbalu su vrhunske i ja idem sigurno, korak po korak. Imam bogato igračko i trenersko iskustvo, a reč strah nema mesta u mom vokabularu.

Da li verujete u ekipu koju je selektirao Mihajlović?

- Srbija mora da igra dobro i mora da pobeđuje, to je osnova svega, sve ostalo su prazne priče. Imamo selekciju koja je spoj iskustva i mladosti, naši reprezentativci igraju u velikim evropskim klubovima, samim tim poseduju kvalitet. Ja verujem u ovu reprezentaciju i znam da može da ode na Evropsko prvenstvo, gde nam je i mesto. Ovo pričam jer će cilj svakog, ko bude u koži selektora, da odvede Srbiju na evropski sajam fudbala u Francuskoj.

Šta je to novo što bi Ljubinko Drulović uneo u igru reprezentacije, šta je važnije, napad ili odbrana?

UGOVOR NIJE PROBLEM UVEK se postavlja pitanje finasijske konstrukcije selektorskog ugovora?
- Rano je da govorim o tome, ali kada sam ja u pitanju, uveren sam da to ne bi predstavljalo ni problem ni prepreku - tvrdi Drulović.

- Ja sam bio napadač i volim lep i efikasan fudbal. Naravno da bih, ako bih postao selektor, uneo neke svoje ideje, ali o tom - potom. Ono što je jasno, mora da se pronađe balans između odbrane i napada. Ta ravnoteža mora da postoji, a da bi tako bilo, mora da postoji i kompaktnost. Mora da se igra čvrsto, jako, a opet napadački. I, ono što je možda i najvažnije, mora da postoji hemija u ekipi - objašnjava Drulović.

Znači, i vaš kredo je - pobeđuje tim a ne pojedinac?

- Upravo tako, kada se stvori tim, lako iskoče i pojedinci. I uvek je lepše da ih ima više, a ne da postoji smao jedan.

Ko bi u tom timu bio lider?

- Ne bi trebalo sada izmišljati toplu vodu, Bane Ivanović je sigurno pravi vođa ove generacije. Sjajan igrač, profesionalac od glave do pete i - dobar čovek. Koga svi vole i poštuju. Dakle, lider već postoji - poručuje Drulović.

Ima li još igrača koji bi nosili i tim i igru?

- Svakako da ima, Aleksandar Kolarov je zamenik kapitena, tu je i Milan Biševac, koji je stekao ime u velikim klubovima Francuske. Za mene je Nemanja Matić čovek koji će, zacelo, biti važan šraf u srpskoj fudbalskoj mašineriji. On je to pokazao na poslednjim utakmicama, šteta samo što je tada već sve bilo kasno, bar kada je Mundijal u Brazilu u pitanju.

Uzdali biste se i u one mlađe?

- Kako da ne, pa imamo plejadu mladih igrača koji već imaju zapažene uloge u evropskim klubovima. A mnogi bi tek trebalo da pokažu pravo lice, kada se na talenat i znanje „nalepi“ i iskustvo. Aleksandar Mitrović i Lazar Marković su, na primer, pravi prototip igrača budućnosti.

Očigledno ste dobro verzirani i spremni za ulogu selektora?

- Laže svako ko ne kaže da je čast biti selektor svoje zemlje! Zašto bih ja onda krio da bih se uhvatio ukoštac sa novim izazovom i da sam potpuno spreman da budem selektor Srbije - čvrstim glasom je zaključio Ljubinko Drulović.

LIČNA KARTA
LjUBINKO DRULOVIĆ

ROĐEN: 11. septembra 1968. u Novoj Varoši.
Igračka karijera: Zlata, Sloga Požega, Sloboda Užice (88-89), Rad (90-92), Žil Visente (92-93), Porto (94-2001), Benfika (2001-03), Partizan (03-04.), Panafiel (04-05).

Trofeji: 5 šampionata Portugalije sa Portom, 4 Kupa Portugalije sa Portom, 5 Superkupova Portugalije.
Selekcija Jugoslavije: 38 (3 gola)

Trenerska karijera: Turizense (2006-07), Banat (2008), Drava (08-09.), Prvi avgust, Angola (10-11).
Selektor omladinaca Srbije (2012 - ?)

Trofeji: prvak Evrope 2013. sa omladincima