VELIKI deo istorije najtrofejnijeg srpskog kluba stvaran je među zidinama "neosvojive tvrđave", u "rupi" od koje su zazirali i najveći - na "Marakani". Stadion Crvene zvezde u nedelju (19.00) će proslaviti 50 godina postojanja, a prvu stranicu njegovog vremeplova ispisao je 1. septembra 1963. jedan od najmlađih aktera, rastom najniži, a fudbalskim darom među najvećim učesnicima premijere - Trifun Trifke Mihailović.

U to vreme član i pionirske i omladinske ekipe ugrabio je davnog septembarskog popodneva priliku da zasluži privilegiju ulaska među besmrtnike. Igrajući za podmladak Zvezde, u predigri utakmice prvog tima protiv Rijeke (2:1), Trifke je prvi probacio loptu između stativa, koje su se u narednih pola veka "nagledale" golova i golčina Bore Kostića, Dragoslava Šekularca, Dragana Džajića, Pižona Petrovića, Duleta Savića, Piksija Stojkovića, Deje Savićevića...

- Za sve nas je bilo iznenađenje kad smo čuli da ćemo baš mi pioniri prvi izaći na novi stadion. Svi smo bili uzbuđeni i ponosni, stadion je za nas bio kao danas neko čudo tehnike - priseća se Mihailović, dok korača travom "Marakane" ka mestu s kog je postigao prvi gol protiv zemunskog Jedinstva.

- Evo, baš ovde - pokazuje Trifke između peterca i penala, pred golom ispod severne tribine. - Igrao se tek treći-četvrti minut, a gol je i za mene bio iznenađujući, jer sam ga dao desnom nogom koja mi je služila za poštapanje. Prišao sam iz drugog plana, osetio gde će se lopta odbiti, utrčao između dva igrača, ispružio nogu i šutnuo ispod golmana. Mojoj sreći nije bilo kraja! Svi smo se utrkivali ko će dati taj prvi gol i doživeti da ga pun stadion nagradi aplauzom.

Iako 66-godišnjak, ali još čigrast na nogama, Trifke se ni pola veka kasnije ni tren nije dvoumio kad je ugledao loptu - raspalio je po njoj i zakucao je u mrežu. Kao nekad.

- Kasnije smo gledali prvi tim kako je dobio Rijeku, a ja sam s nestrpljenjem čekao sutrašnje novine, da sedeći u poslednjoj klupi učionice u "Tesli" pročitam šta će čika Ljuba Vukadinović napisati o mom golu. Bio je istinski novinarski bard i njegova reč bila je svetinja.

Izgradnja "Marakane" trajala je od 1959. do 1963. i upravo se poklopila s dolaskom Mihailovića i njegove generacije - čuvenih "Miljanovih beba".

- Od prvog dana kad smo počeli da treniramo na šljaci, gde su danas pomoćni tereni, gledali smo kako stadion raste, kako od duboke rupčage nastaje nešto čudesno i sanjali smo da jednog dana zaigramo na njemu. To je strašna ljubav, nezamisliva za današnje vreme, nešto što ne može da se poredi s bilo čim - govori Trifke.

S ponosom govoreći o ispisnicima Duletu Jovanoviću, Coletu Jankoviću, Stanetu Karasiju, Kuletu Aćimoviću, Draganu Fišeru, Zeki Đorđeviću i drugima koji su tada stasavali u okosnice Crvene zvezde, nekadašnji lakonogi dribler priseća se kako je izgledalo biti neraskidivi deo prve decenije postojanja novog stadiona.

- Pred izlazak iz tunela svi igrači bili su u transu. Sve se tada izbriše, sva druga sećanja - i žena, i deca, i prijatelji... Ostaje samo ludnica u glavi, jedva čekaš da istrčiš pred 80.000 ili 100.000 ljudi, a kad stigneš do tih poslednjih nekoliko stepenika čuješ samo nestvarnu, zaglušujuću buku armije koja je došla samo zbog vas, samo zbog Zvezde. To je hemija koja od svakog fudbalera stvara zver i ostavlja jedino želju da svim tim ljudima podari radost pobede. Ja sam igrao fudbal zbog te publike i tog delirijuma koji može da se doživi samo u našem crvenom, usijanom grotlu - s neskrivenom emocijom govori Mihailović, koji je dres Zvezdinog prvotimca nosio od 1964. do 1974.

Mnogo toga stotine puta prepričanog, ali i onoga nikada izgovorenog čini jedinstvenu legendu o "Marakani", stadionu na kojem su najbolji padali i na kojem su najbolji stvarani. Priča se nastavlja večeras...

Priđi, čućeš bubnjeva zvuk...

"CIGLICE"
TRIFUN Mihailović i njegovi drugari iz podmlatka su u vreme izgradnje stadiona imali i druga zaduženja osim fudbalskih.
- Mi, klinci iz mlađih kategorija prodavali smo "ciglice" na platou ispred sadašnje zapadne tribine. Bili su to oni čuveni kuponi koje smo davali ljudima kao priznanice da su donirali 20 dinara za izgradnju stadiona. Svi smo učestvovali u njegovom nastanku i zato je ta ljubav između nas zvezdaša i ovog stadiona toliko velika - kaže Trifke.

PLAKETE
"PREDIGRU" nedeljne utakmice između Zvezde i Donjeg Srema "odigraće" oni koji su istoriju "Marakane" stvarali. Pre početka meča, zakazanog za 19 časova, svi akteri iz 1963. dobiće specijalne plakete povodom jubileja. Sadašnji predsednik Dragan Džajić, pa Dušan Maravić, Vladica Popović, Toma Milićević i Božidar Mitić izaći će na teren, kao i strelac prvog gola, tadašnji pionir Trifun Mihailović.

NOVI DRESOVI I BESPLATAN ULAZ
DA sve protekne u znaku jubileja potrudio se Zvezdin marketing, koji je u saradnji s "Pumom" pripremio dve nove garniture dresova, specijalno dizajnirane za jubilej. Igrači će protiv Donjeg Srema igrati u potpuno crvenoj opremi, dok je za gostovanja tokom septembra pripremljena i bela garnitura.
Na "Marakani" su odlučili da ulaz na nedeljni meč bude besplatan, a u klubu očekuju da će se na tribinama naći najmanje 35.000 gledalaca.

CRVENA ZVEZDA - DONJI SREM
Stadion Crvene zvezde. Početak u 19.00 (Arenasport 1). Sudija: Darko Bogdanović.
CRVENA ZVEZDA: Bajković - Vešović, Lazić, Martinović, Mijailović - Kovačević, Milijaš, Pečnik, Ninković - Milunović, Dauda.
DONjI SREM: Belić - Aškovski, Božović, Prljević, Lakić-Pešić - Bukorac, Čordašić, Krunić, Janković, Lukić - Damnjanović.