Vukovar – Podeljen grad

22. 03. 2013. u 10:33

Utakmice Hrvatske i Srbije se po pravilu gledaju u "svojim" kafićima i sa "svojim" društvom kako bi se sprečila bilo kakva moguća iznenađenja. Vukovarski Srbi: Normalno je da navijamo za Srbiju

Iako je Vukovar već godinama više ili manje podeljen grad, kada počne utakmica Hrvatske i Srbije na „Maksimiru“, podele će biti očigledne, a napetost između najzagriženijih navijača moći će da se "reže nožem".

Takve utakmice se po pravilu gledaju u "svojim" kafićima i sa "svojim" društvom kako bi se sprečila bilo kakva moguća iznenađenja, piše “Večernji list”.

I dok se u više lokala čiji su vlasnici Hrvati organizujezajedničko gledanje utakmice uz velike ekrane i navijačke rekvizite, vlasnici lokala Srbi, barem u Vukovaru, nisu se odlučili za nešto slično. Govoreći o očekivanjima od utakmice vukovarski Srbi ne kriju da navijaju za Srbiju i da se nadaju povoljnom rezultatu u Zagrebu.

– Normalno je da navijam za Srbiju. Mislim da je to normalno. Iskreno, ja ne znam ni jednog Srbina u Vukovaru i okolinikoji će navijati za Hrvatsku. Činjenica je da je Hrvatska na papiru jača, ali i da u ovakvim utakmicama nema pravila. Danas su moguća sva tri rezultata – rekao je Igor K. iz Vukovara, za Večernji list”.

Slične odgovore dali su i ostali vukovarski Srbi. I dok većina njih ne želi iznositi imena i prezimena Srđan Milaković, predsednik vukovarskog SDSS-a i gradski većnik, bez ikakvog ustručavanja kaže da će navijati za Srbiju.

– To je tako i nemam šta da krijem. Patriotasam i navijam za reprezentaciju svoje matične države. Mislim da će za Srbiju navijati 99,99 posto Srba u Vukovaru i Podunavlju i da svi oni razmišljaju na isti način. Uostalom, ne znam zašto bi to bilo koga čudilo i smetalo. Dovoljno je samo pitati Hrvate iz BiH za koga oni navijaju kada igrajuHrvatska i BiH – rekao je Milaković koji kaže da se ne opterećuje rezultatom.

U isto vrijeme vukovarski gradonačelnik Željko Sabo kaže da zna da će deo vukovarskih Srba navijati za Srbiju, ali i da zna sigurno da će deo Srba navijati i za Hrvatsku.

– Kada dođu takve utakmice, uvek se pitam kako je moguće da osoba koja je rođena u jednoj zemlji i u njoj živi ne navija za nju. Mislim da bi svi, bez obzira na nacionalnost, trebalo da navijaju za Hrvatsku. Isto to mislim i za Hrvate u BiH ili Srbiji – rekao je Sabo dodajući da mu je najbitnije da sve prođe bez incidenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Idler

22.03.2013. 13:36

Pa što onda ako hrvatski Srbi navijaju za Srbiju? Nama nebitna stvar jedino što će nam biti lijepo vidjeti "kisele" face nakon susreta al što se tu može >;-))

mizzuno

22.03.2013. 14:35

samo sto nama srbima policija nedozvoljava da navijamo sa srpskim zastavama, kapama, salovima...............