Subotica hoće nov stadion!

S. ILIJOSKI

nedelja, 03. 03. 2013. u 13:07

Суботица хоће нов стадион!
Osnovno je da se se reše imovinsko-pravni odnosi vlasništva nad objektom – ističe Goran Drača, izvršni direktor Spartaka ZV i predsednik GFS Subotice
SUBOTICA je deceniju čekala da se Spartak vrati u elitu, a kad se pod patronatom "Zlatibor vode" to i dogodilo, renesansa na severu Vojvodine se ekspresno reflektovala igranjem u Evropi. "Plavi golubovi" su i dalje u vrhu srpskog fudbala, ali jedini ambiciozni plan koji su čelnici imali od samog početka i dalje je na početku, a on se zove – stadion.

Idejno rešenje novog stadiona sačekaće neka druga vremena. Do tada čelnici Spartaka ZV muku muče sa oronulim zdanjem Gradskog stadiona na kome igraju i traže način da uz pomoć grada i FSS ipak ispune standarde, podignu reflektore i naredne sezone mečeve u Superligi ne igraju van Subotice.

- FS Srbije je poslao dopis nama u klubu i gradskim ocima da će snositi troškove rasvete u vrednosti od 135.000 evra, a grad bi trebalo da obezbedi oko 20 miliona dinara za trafo-stanicu i stubove za reflektore. Time bismo osigurali superligaški fudbal u Subotici, ali zasada cela situacija zavisi od rešavanja imovinsko-pravnih odnosa vlasništva nad stadionom - otvara temu Goran Drača, izvršni direktor Spartaka ZV i predsednik Gradskog fudbalskog saveza Subotice.

Stadion pripada Republici Srbiji, a ne gradu?

- Subotica je odavno podnela zahtev direkciji za imovinu Republike Srbije da preuzme stadion u vlasništvo. Međutim, birokratija čini svoje, a vreme nam nije najbolji saveznik. Mi se zaista nadamo da će u narednih mesec dana stadion pripasti gradu jer bismo onda mogli da uradimo ne samo reflektore, već i teren koji je u katastrofalnom stanju. Izbušili smo ga kao sito da bismo odigrali meč sa Slobodom, a pitanje je kako će podneti još jednu kišu jer je drenaža "zrela" za renoviranje.

Gradske vlasti imaju ozbiljne planove sa stadionom?

- Od dolaska gradonačelnika Modesta Dulića i gradskog sekretara za sport Nemanje Simovića, sportski klubovi u Subotici doživljavaju preporod. Gradonačelnik izuzetno pomaže sport i razume problematiku. Renoviranje stadiona i priključivanje firmi "JKP stadion", Spartaku ZV bi troškovi bili smanjeni za 100.000 evra godišnje, jer samo mi plaćamo održavanje i za ženski fudbalski klub i za atletski klub. Rešavanjem ovog problema, već na jesen mogli bismo publici da ponudimo i bolje uslove za gledanje meča, ali i bolji sadržaj. . Stadion je važan preduslov za dalji razvoj Spartaka ZV, ali i fudbala u gradu - zaključio je Goran Drača.

AFIRMACIJA MLADIHSPARTAK ZV se nije odrekao borbe za mesto koje vodi u Evropu, ali je sa druge strane svestan koliko je propustio na startu jeseni.
- Evropu nećemo ispustiti ako se, naravno, ukaže prilika. Ipak, afirmacija mladih igrača i stvaranje temelja za budućnost je osnovni cilj. Sportski sektor na čelu sa direktorom Moračom i trenerom Kurćubićem vrlo dobro radi svoj posao, a mnogo očekujemo i od naše filijale Palić, u kojoj se kale talentovani omladinci.

VRAĆENA PIONIRSKA GRADSKA LIGAZA godinu dana, koliko je na čelu Gradskog fudbalskog Saveza, Drača je gubitaša stavio na noge.
- Uspeo sam sa sardnicima da konsolidujem finansijsku situaciju koja je bila izuzetno loša, ali i da posle 20 godina vratim "pionirsku gradsku ligu" kojom se Subotica decenijama ponosila. Imaćemo ove sezone 10 klubova, mnogo dece i nadamo se dobrom fudbalu. Svih 12 klubova u gradu zasad solidno funkcioniše...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Jabre

03.03.2013. 14:38

@Ja - Stadion Spartaka je sasvim u redu, trava je jako lepa a mesta ima i više nego što je realno potrebno, ako baš hoće da nešto naprave onda bi mogli da postave plastične stolice na beton ma da ni to nije potrebno jer navijači i onako ne sede :) Jedino bi mogli da poprave pomoćne stadione i deo sa zidom i peskom za trening ako nisu u zadnjih 15 godina od kada sam igrao tamo. Šta je Spartaku nedostajalo su bili ljudi koji bi radili sa mladima stalno smo menjali trenere.