KRIVCI za unošenje transparenta kojim se vređaju srpske žrtve u „žutoj kući“ na stadion u Novom Pazaru su snimljeni i biće uskoro identifikovani - saznaju „Novosti“ u novopazarskoj policiji.

Transparent sa natpisom „Rešen rebus - srce, bubreg, pluća, živela žuta kuća“ osudili su gotovo svi - od državnog vrha Srbije, preko predstavnika Islamske zajednice, nevladinih organizacija, Fudbalskog saveza do FK Novi Pazar.

Natpis mržnje pojavio se na stadionu u Novom Pazaru u utorak na utakmici lokalnog kluba i beogradskog Rada, a napravili su ga i uneli pripadnici navijačke grupe „Ekstremi“. Provokacija navijača Novog Pazara bila je odgovor na sličan incident koji se u martu dogodio na Banjici kada su „radovci“ gostima „zadali“ rebus čije je rešenje - „Nož, žica, Srebrenica“.

Šta se u sredu dešavalo u Novom Pazaru pročitajte OVDE

Prema svedočenju očevidaca, sporni transparent je tokom utakmice podignut na svega 30 sekundi, a pokušaj policije da ga pronađe prilikom izlaska navijača sa stadiona, ostao je bezuspešan. Policija, međutim, ima video snimak transparenta i većine navijača koji su ga držali. Jedno od pitanja na koje bi istraga trebalo da da odgovor je i kako se tako veliki transparent neprimećeno našao na tribinama.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da je kao građanin zgrožen onim što se dešavalo na stadionu u Novom Pazaru.

- S druge strane, užasnut sam činjenicom da niko od državnih organa nije reagovao - kazao je Vučić. - Siguran sam da će u budućnosti, ali i povodom ovog slučaja, državni organi umeti da reaguju.

EKSTREMI PREMA nezvaničnim informacijama, neke od vođa „Ekstrema“ bile su protiv ideje da se sporni transparent unese na stadion dok su drugi bili „za“ i to su i realizovali. Na severnoj tribini, kako tvrde neki od pripadnika grupe „Ekstremi“ bilo je i pripadnika nekih drugih navijačkih grupa.
Isticanje parole u kojoj se slavi „žuta kuća“ osudio je i zamenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije, muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić.

- Vernik u tome ne može da učestvuje i vatre treba gasiti - rekao je muftija Jusufspahić. - Ne treba na zlo uzvraćati zlim. Znam da je bilo transparenata na kojima se pominje Srebrenica - to je loša akcija, ali ovo je isto tako loša reakcija. Kada neko ukrade od lopova, ni on nije ništa drugo nego lopov. I takvom neka sudi Bog i pravedni sudovi.

Aida Ćorović, predsednica NVO „Urban-in“ u Novom Pazaru da se ovaj problem mora rešavati onako kako je to urađeno u drugim zemljama poput Engleske.

- Reč je o beskrajnom krugu gde jedno nasilje izaziva drugo, te mlade ljude neko zloupotrebljava za svoje ciljeve - smatra Aida Ćorović.

Upravni odbor FK Novi Pazar ogradio se od parole kojom su njihovi navijači vređali srpske žrtve.

Saopštenje FK Novi Pazar pročitajte OVDE
- Ne mogu martovske parole na stadionu Rada u kojima je pominjana Srebrenica da budu opravdan razlog za pominjanje žute kuće. Treba pronaći i kazniti krivce, pojedince, kako ostalih 99 odsto navijača ne bi bili taoci izgrednika i nosili tu sramotu - piše u saopštenju FK Novi Pazar.


Ovo saopštenje ipak neće pomoći klubu da izbegne sankcije Fudbalskog saveza Srbije. Disciplinska komisija FSS pokrenula je postupak protiv FK Novi Pazar zbog vređanja nacionalnih osećanja i širenja međunacionalne mržnje. Odluka o eventualnim kaznama trebalo bi da bude doneta do 3. novembra kada novopazarci igraju sledeću utakmicu protiv Slobode.

SA PIŠTOLJEM NA STADION POLICIJSKA uprava u Novom Pazaru u četvrtak je saopštila da je uhapšen Eldar D.(33) iz Novog Pazara koji je na Gradski stadion, gde se odigravala utakmica Novi Pazar - Rad, pokušao da uđe sa pištoljem u kome je bio okvir sa 19 metaka. Njemu je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.


PRIMERI
NOVI Pazar ima ambiciju da dostigne na terenu Partizan i Crvenu zvezdu, zasad nije blizu ostvarenja tog cilja, ali je zato po broju dobijenih kazni za dve sezone u Superligi prevazišao i „večite rivale“.

Stadion kraj Jošanice je već ove jeseni na dve utakmice bio prazan, zbog suspenzije koju je izrekla disciplinska komisija zbog incidenata pred utakmicu prvog kola.

Tada je u međusobnoj tuči navijača Novog Pazara jedna osoba ispred stadiona izbodena nožem, a nereda je bilo i na tribinama. Prošle sezone je takođe nekoliko utakmica u Pazaru odigrano bez prisustva publike, zbog kazni, a bilo je i više zabrana vođenja navijača na mečeve u gostima. Plaćeno je i više od 800.000 dinara globe!