LOPTU na zemlju, ljubomorno je čuvati i čekati šansu za gol - to je recept koji su reprezentativci Srbije spremili za gostovanje u Škotskoj! Igrati na granici strpljenja agresivnog domaćina, "daviti" ga 90 minuta sitnim vezom po terenu, dok mu pažnja ne popusti i onda mu zadati matni udarac.

Tako su "orlovi" skicirali utakmicu na papiru, ali jasno je svakom ko je ikada gledao fudbal da je izvedba na "zelenom tepihu" nešto neuporedivo teže, komplikovanije. Ipak, sa dobrim raspoloženjem u koferima reprezentativci Srbije kreću danas na put za Glazgov, ka polaznoj tački, startnom bloku, u maratonskoj trci ka Svetskom prvenstvu u Brazilu.


- Igrali smo protiv Severne Irske u prethodnom ciklusu kvalifikacija, dobili smo obe utakmice i mislim da taj recept treba samo "prepisati". Spustili smo loptu na zemlju, imali dobar posed, nismo je lako predavali protivniku i dobili smo oba meča. Ne bi valjalo ukoliko bismo ispustili tu prednost koju imamo u pas igri i ako bismo upali u ritam koji nameće Škotska - naglašava Miloš Ninković, glavni kreativac u sastavu naše reprezentacije.

Upravo je duel sa Severnom Irskom u Beogradu, pre godinu i po dana, promovisao Zorana Tošića u standardnog reprezentativca, jer je bio čovek preokreta i strelac protiv "zelenih". Danas je jedna od glavnih uzdanica u ofanzivi čete Siniše Mihajlovića, od njega se opet očekuje da bude tvorac pobede.

- Imamo kvalitet u napadu, svaki od ovih igrača može da odgovori svim zadacima u ofanzivi, da postigne gol ili asistira, da bude tvorac pobede. Počinju kvalifikacije, kreće borba za SP, siguran sam da ćemo i mi od Škotske biti na još ozbiljnijem, višem nivou - ne strepi od kvalifikacione premijere Zoran Tošić.

Dok se od naših napadača očekuje da nešto "smisle" i donesu nam pobedu, o odbrani niko mnogo ne razmišlja. Aksiom je da tim Srbije ima zadnju liniju "od čelika" i, kako nedavno reče selektor Mihajlović, "važno je da defanzivci odrade posao kako mogu, a napad će već pronaći put do protivničke mreže".

- Svakom timu odbrana čini bazu i tolika očekivanja javnosti i selektora od nas nimalo nas ne opterećuju. Navikli smo da igramo pod pritiskom, a pored toga, jasno nam je ko smo i koliko vredimo. Odbrana će uraditi svoj deo posla, ubeđen sam u to, dok ćemo se potruditi da pronađemo način u Glazgovu da zatresemo mrežu rivala i pobedom, koja bi nam strahovito mnogo značila, započnemo kvalifikacije - potpisuje Milan Biševac "nulu" u koloni primljenih golova u Škotskoj.

Selektor cenu za eventualni neuspeh u mundijalskoj trci preuzima na sebe. Čelnici saveza apostrofiraju da je plasman na EP 2016. realniji nego na SP u Brazilu. Svi se trude da skinu pritisak sa bremena "orlova"...

- Daleko je Evropsko prvenstvo 2016. godine. Ne možemo o tome, niti na takav način da razmišljamo, da nišanimo takmičenje koje dolazi za četiri godine. Naš prvi cilj je Mundijal, put u Brazil bez obzira na to što je ovo novi, podmlađeni tim. Sigurni smo da imamo kvalitet da ponovo budemo učesnici najveće svetske fudbalske smotre - podvlače u glas Zoran Tošić, Miloš Ninković i Milan Biševac.

Jasan je recept za pobedu u Glazgovu, jasan je i konačan cilj "orlova". Ostaje još samo "škrtim" Škotima oduzeti sva tri boda.

IZ GLAZGOVA U PAZOVU
IMALI su srpski reprezentativci specijalne goste u sredu uoči konferencije za štampu u "Kući fudbala". Pravo iz Glazgova u Staru Pazovu stigla su dvojica škotskih novinara, koji su došli da izveštavaju o pripremama naše selekcije za prvi kvalifikacioni duel. Obavili su unapred dogovoreni intervju sa kapitenom Branislavom Ivanovićem, potom odslušali obraćanje Tošića, Biševca i Ninkovića i naizgled zadovoljni urađenim otišli iz "Kuće fudbala".

ZAPAD ZA "CRVENU"
PRODAJA ulaznica za kvalifikacionu utakmicu za Svetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu, u kojoj reprezentacija Srbije u utorak, 11. septembra na stadionu "Karađorđe", s početkom u 20.30 dočekuje Vels, počeće u četvrtak.
Ulaznice za tu utakmicu prodavaće se na blagajnama "Karađorđa" od 10 do 18 časova po ceni od 1.000 dinara za zapadnu tribinu, ulaz na "istok" je 800 dinara a na "sever" 500 dinara.