OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA: STOKHOLM

ZNALI smo i pre prolećne turneje da je reprezentacija Srbije daleko od evropskog fudbalskog vrha. Čim nas nema ni među 16 najboljih na kontinentu, jasno je da pripadamo trećoj ligi.

Ima li onda razloga za nezadovoljstvo posle dva, rekli bismo, očekivana poraza od Španije (2:0) i Francuske (2:0)?

Što se samih rezultata tiče - nema. Jasno je da su obe selekcije mnogo ispred Srbije, ali boli rutina kojom su rivali oborili „orlove“, jedni s drugim timom, drugi sa četvrt časa zalaganja. Čim je primljen prvi gol, priča je završena...

Selektor Siniša Mihajlović je doneo novitete, promenio celu formaciju, u kojoj osim Dušana Baste niko od naših godinama (ili nikad) nije igrao. Tim je značajno podmlađen, poziv su dobili i momci koji ni za dve-tri godine nisu sebe videli u dresu „A“ sastava. Uzevši sve to u obzir, jasno je da bolje od ovoga nije ni moglo da bude.

ŠTOPERSKI KVALITET ČINI se da je višak kvalitetnih štopera najviše kumovao tome da se novi selektor opredeli za igru s trojicom u zadnjoj liniji. Ivanović, Subotić i Biševac su standardni u klubovima top klase, Nastasić je vanserijski talenat, a Rajković, Luković i Duško Tošić fudbaleri koji mogu bez problema da se nose s najboljim evropskim igračima. Za koju god trojicu da se Mihajlović opredeli, trebalo bi da budu najjače karike tima.

Mada, što se tiče Mihajlovića, nije ni moralo. Ma koliko paradoksalno zvučalo, utisak je da je selektor zadovoljniji što je video sve probleme u igri, nego da je Srbija dobila neku od utakmica. Jednostavno, Siniša je potopio gumu pod vodu, želeći da vidi gde je bušna i kako je treba krpiti.

Selektorov cilj bio je da proveri sve kandidate koje smatra vrednim prilike u nacionalnom timu. Ipak, možda nije moralo baš toliko fudbalera da krene na turneju. Pošto Mihajlović planira da i protiv Švedske ponovo izmeša sve karte i na teren pošalje kompletno novu postavu, dolazimo u poziciju da će 8. septembra protiv Škotske u Glazgovu u prvom kolu kvalifikacija na teren istrčati tim koji će imati najviše dve utakmice odigrane zajedno!? A to onda nije nikakva prednost koja se može steći činjenicom da ne učestvujemo na EP, što daje više vremena za uigravanje.

Izbor Mihajlovića je bio i ispravan, da pruži šansu svima, ali je isto tako i hod po oštrici mača, jer se očekuje da protiv Škotske i Velsa naša selekcija uhvati dobar vetar na početku takmičenja za Mundijal 2014.

Šta je pokazala nova reprezentacija u ovih 180 minuta turneje? Mnogo više slabosti nego kvaliteta.

- Mnogo je rada pred nama, a malo vremena - jasno je i Mihajloviću.

JEDINICA KADA su golmani u pitanju, Brkić i Kahriman su solidno obavili posao i ostalo je da debituje Aleksić pre nego što treneri odluče kome pripada mesto startera 15. avgusta protiv Irske. Ipak, veoma je bitno da Srbija najzad dobije „jedinicu“ na duže staze jer su i u prošlim kvalifikacijama mrežu čuvali Stojković, Brkić i Jorgačević...
- Ne bih hteo da komentarišem tolike promene na golu, ali tačno je, oseća se veliki pritisak zbog toga - priznaje Brkić.

Igra dvojice bočnih igrača je karika na kojoj bi mogli da se lome rezultati Srbije. Naša selekcija je bila najranjivija po stranama, pa su dva od četiri gola primljena posle prodora rivala uz aut linije. Pritiscima protivnika, formacija se umesto zamišljene 3-4-2-1 prečesto pretvarala u 5-4-1. Zbog povlačenja dvojice bočnih igrača na klasične bekovske pozicije morali su i polušpicevi da idu unazad, da zatvaraju prilaze golu, a onda se to već pretvaralo maltene u bunker, iz kojeg je potom preteško izaći. Ostaje da se nadamo da su takve muke uspevale da nam stvore Španija i Francuska, dve velesile, a da Škotska i Vels neće moći tako lako da uguraju „orlove“ u krilo golmanu.

Na pozicijama zadnjih veznih i dvojice polušpiceva ogromna je konkurencija, oprobalo se mnogo igrača, ali problem ostaje: Srbija neverovatno lako gubi loptu, teško uspeva da je zadrži duže od tri-četiri sekunde, ako je ne vraća unazad.

Dva gola su tako primljena, prepuštajući fudbal rivalu, pa su Španija kod prvog i Francuska kod drugog pogotka samo iskoristile poklone „orlova“. Oba velikana su pokazala strahovitu tranziciju, delujući kao francuski te-že-ve, dok je Srbija naspram njih izgleda kao „ćira“, razmenjujući pasove u prvoj brzini, po sistemu ja tebi - ti meni.

Velika konkurencija na turneji dovela je i do situacije da se većina igrača plaši greške, jer smatra da bi mogla da bude kobna po status u reprezentaciji. Zato je deviza „što je sigurno, sigurno je“ dovela da se prečesto igra unazad, a da sva kreacija bude prepuštena dvojici polušpiceva, koji su ionako uglavnom bili predaleko od protivničkog gola, pa su bili prinuđeni da na silu nešto „izmisle“.

Selektor Srbije Siniša Mihajlović zbog izuzetno loših vremenskih uslova otkazao je subotnji trening i igračima dao slobodan dan. Opširnije o tome pročitajte OVDE.

Od dvojice zadnjih veznih samo su Radovanović i Matić pokušavali da prenesu težište igre na polovinu rivala, da organizuju kakve-takve akcije. Nema šta, tu se od povređenog Kuzmanovića mnogo očekuje, jer je on tip igrača (a ima i staž u nacionalnom timu) koji će morati da preuzima mnogo više odgovornosti nego do sada.

I ostaje taj najveći problem - golovi. I Lekić i Šćepović su silom prilika, ne svojom krivicom, više statirali protiv Španije i Francuske, jer s loptom koju dobiju na 40 metara od protivničkog gola očigledno ne mogu mnogo da urade. Srbija nema klasične napadače visoke klase, koji su sposobni da ni od čega stvore šansu za pogodak. Obojica aktuelnih špiceva se daleko najbolje snalaze kada su u šesnaestercu, pa će Siniša Mihajlović i stručni štab morati da osmisle način kako da Srbija stvori igru u kojoj će Lekić, Šćepovići, Marković ili povratnik Danko Lazović dobiti priliku da pokažu kako se lopta ubacuje u mrežu.

- Pobeđuje se tako što se postiže bar jedan gol više od protivnika - jasno je i Siniši Mihajloviću šta treba činiti.

KRASIĆ, MARKOVIĆ, LAZOVIĆ...
OTELO se Siniši Mihajloviću posle utakmice s Francuzima:

- Da smo zaigrali s najjačim sastavom, da smo mogli da računamo na sve igrače, sigurno bi utakmica bila daleko ravnopravnija!

Jasno je da selektor misli i na fudbalere koji nisu iz Beograda krenuli na turneju, pre svih na Zdravka Kuzmanovića, Aleksandra Lukovića, Lazara Markovića, ali ne treba zaboraviti ni one koji trenutno nisu u prvom planu, kao što su povređeni Gojko Kačar, potom Miloš Krasić, iza kojeg je godina bez minutaže u Juventusu ili Danko Lazović, o kojem strateg „orlova“ očigledno razmišlja, jer ga je više puta pomenuo tokom turneje kao potencijalno rešenje u napadu. Ostaje „samo“ da se Mihajlović dogovori sa špicem Zenita, koji je pre više od godinu dana saopštio da više neće igrati za reprezentaciju.