OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA: STOKHOLM

DRUGI dan boravka u Stokholmu doneo je iznenadni predah fudbalerima Srbije.

Iako je prvobitno bilo predviđeno da se u subotu ujutro održi trening, za koji se tražila nova lokacija jer teren u kampu Hamarbija nije valjao, pa je čak stigla dozvola da se radi na stadionu "Rosunda", Siniša Mihajlović je kasno uveče odlučio da promeni odluku. Reprezentativci su dobili slobodan dan, pošto je očigledno da ih stiže umor i broj povređenih je sve veći.

Tako je posle Ivana Radovanovića, koji je dobio dozvolu da se vrati kući, poslednji trening propustio Boško Janković zbog bolova u zadnjoj loži, pa je trebalo da ide na snimanje. Srđan Mijailović je pre kraja izašao sa terena, pošto su ga ponovo zabolela leđa zbog jakog udarca koji je dobio na meču sa Francuskom. Probao je najmlađi član srpskog tima da stisne zube, nije zucnuo da ga nešto boli, iako je bilo očigledno posle jednog klizećeg starta da više ne može da izdrži ritam.

Aleksandar Luković je stigao u Stokholm i odradio je trening po posebnom programu, odvojen od ekipe, jer i dalje nije skroz fit, dok je Milan Biševac u punom pogonu radio sa saigračima, što znači da bi trebalo da bude starter na utakmici sa Švedskom.

ZLATANOV PUN GAS ŠVEĐANI su iskoristili priliku i da se dobro zabave uoči utakmice sa Srbijom, koja će biti njihova poslednja provera pred start EP. Zlatan Ibrahimović i njegovi saigrači posetili su trkačku stazu Gotland ring, na istoimenom švedskom ostrvu, gde su imali priliku da se upoznaju s nekim od najbržih automobila na svetu. "Vikinzi" su oprobali i pun gas za volanom trkačkih modela "ferarija", "honde", BMV...

Vremenski uslovi su, inače, katastrofalni! Smeju se i domaćini, tvrdeći da je punih mesec dana bilo između 25 i 27 stepeni, a da su im "orlovi" doneli ovo nevreme. Taj jedini trening do danas naša reprezentacija je odradila u kampu Hamarbija, po jakoj kiši i vetru i temperaturi od četiri stepena celzijusa!

Debele zimske jakne na selektoru Mihajloviću, stručnom štabu i delegaciji FSS samo dokazuju kakva je hladnoća poklopila Stokholm. Igrači nisu cvokotali od zime, ali ostalima nije bilo prijatno što su posle 22-23 stepena u Remsu sleteli direktno u poznu jesen švedske prestonice.

- Kako li je ovde zimi kad je ovakvo vreme leti - najbolje je situaciju opisao čuveni ekonom reprezentacije Stanko Nikolić Lala.

Veliki su bili problemi u izboru terena za trening "orlova". Od nekoliko ponuđenih, jedino je donekle Hamarbijev bio očuvan, pošto mu je travnata podloga bila pokrivena. Ostalima je trava skoro uništena zbog, kako su domaćini objasnili, duge i oštre zime.

Na kraju, posle protesta srpske reprezentacije, Šveđani su dozvolili da se od subote trenira na "Rosundi", ali onda je Mihajlović odlučio da ostavi fudbalere u hotelu...

"ROSUNDA" PRED RUŠENjEM
REPREZENTACIJA Srbije biće pretposlednji tim koji će odigrati utakmicu sa Švedskom na legendarnom stadionu "Rosunda". Još samo 15. avgusta "vikinzi" će odmeriti snage sa Brazilom, koji je na ovom zdanju 1958. godine na SP osvojio titulu upravo protiv domaćina, pa je bilo prigodno da južnoamerički velikan spusti zavesu na "Rosundi" koja će posle tog meča biti srušena.

Novi stadion na kojem će igrati Švedska i prvoligaš AIK zvaće se "Frends arena", a imaće kapacitet od 50.000 mesta i biće u upotrebi od sledeće godine.

"Rosunda" će ostati upamćena i po tome što se na njoj 1958. svetu predstavio jedan od najvećih igrača svih vremena – Pele.