PREKRŠIO je Adem Ljajić dogovor koji je potpisao i zato je morao da napusti reprezentaciju! To je suština cele priče za selektora nacionalnog tima Srbije Sinišu Mihajlovića, kojeg ne tangira mnogo buka koju su podigle razne nesportske organizacije, gladne kojeg poena na konto ovog događaja.

Kormilar ”orlova” je bez problema pristao da pred polazak za Rems obrazloži odluku o udaljavanju Ljajića iz reprezentacije Srbije, koje može da služi i kao jasan primer već na prvom koraku da za bilo koji vid nediscipline ili nepoštovanja dogovorenog, važi nulta tolerancija.


- Mislim da ne treba da se diže velika prašina oko svega, taj ugovor između FSS, mene i njih svi igrači su dobili i pregledali kada su došli na pripreme. Svi su pročitali i potpisali - naglašava Siniša Mihajlović. - Rečeno im je odmah da ko se sa tekstom sporazuma slaže neka ga potpiše, a ko se ne slaže neka pokupi stvari i ide kući.

IGRAČI NI REČ O ADEMU EKSCES sa Ademom Ljajićem, koji je udaljen sa priprema reprezentacije, nije poremetio atmosferu u ekipi Srbije. Istina, nijedan igrač ne želi bilo koju reč da izgovori na tu temu i očigledno im nije drago što je do takvog ”incidenta” došlo, ali već su se okrenuli novim izazovima, pre svega utakmici sa Francuskom.

U ovom slučaju prekršen je deo sporazuma koji se odnosi na obavezno pevanje himne pre početka utakmica, što je Ljajić bojkotovao protiv Španije.


- Ima stvari preko kojih ne mogu i neću da pređem, a jedna od njih je nepevanje himne. Ako neko nosi dres Srbije, onda bi trebalo da predstavlja našu zemlju potpuno, a ne delimično! Moraju da se poštuju sve tačke ugovora koji su potpisali.


Mihajlović tvrdi da će ista sudbina dočekati bilo kojeg fudbalera koji prekrši bilo šta od onog na šta se obavezao.


- Žao mi je zbog Ljajića, on je igrač na kojeg sam računao. Videćemo šta će biti dalje. Razgovarali smo, nije hteo da mi objasni zašto nije pevao himnu, samo je rekao da nije mogao iz privatnih razloga. Zbog toga je udaljen iz reprezentacije. To nije upereno protiv njega, bilo ko od igrača da je uradio isto, identično bih postupio - tvrdi Mihajlović.


Slaže se i selektor Srbije da je cela priča mogla da prođe bez tolike drame i pompe, uzburkanih duhova, iako ne deluje kao da ga sve to imalo pogađa.


- Bavim se fudbalom, ja sam selektor, politika me ne interesuje. Mogu da razumem Ljajića, da su u pitanju stvari koje idu van sporta, ali ne možemo da odstupamo od principa koje smo zacrtali na početku. Dok sam ja selektor, mora da bude kako sam napisao. Kada više ne budem na ovom mestu, neka rade kako hoće. Ipak, nije trebalo da dođe do svega ovoga, mogli smo ranije da popričamo o tome pa da sve izvedemo na neki drugi način. Ipak, Adem mi nije ništa rekao, doveo me je pred svršen čin, pa nisam imao drugih mogućnosti - objašnjava Mihajlović.

SUBOTIĆ: NAUČIO SAM HIMNU POŠTO su ga kao malog roditelji odveli iz BiH, pa je odrastao u Americi i Nemačkoj, razumljivo je da Neven Subotić ne govori baš najbolje naš jezik. Bilo je zanimljivo čuti koliko mu je bilo teško da nauči reči „Bože pravde“.
- Znam reči himne. Pevao sam protiv Španije - zbunio se malo u prvi mah Subotić zbog pitanja. - Nije mi bilo teško da naučim.

Kada kaže da je sve moglo da se reši ”na drugi način”, selektor Srbije ne misli da je postojala opcija da Ljajić bude pošteđen pevanja himne.


- Ne bih mogao da nađem drugo rešenje, nego ili se peva ili se ne peva. Jedino što ne bih stavio Adema da igra da sam znao šta će biti. Moglo je da se reši na drugi način, da kažemo da je povređen, da ne može da nastupi i da se vrati kući. Nije Ljajić udaljen zato što je pognuo glavu kod himne, nego zato što nije pevao. Nisam bio siguran da li je izbegao pred početak utakmice, uverio sam se posle na snimcima. Dakle, suština je jasna: ko hoće da poštuje pravila na koja se obavezao, igraće, a ko neće, nema za njega mesta u reprezentaciji. Imamo dovoljno igrača koji žele da igraju za Srbiju - zaključuje priču o ”slučaju Ljajić” selektor našeg nacionalnog tima Siniša Mihajlović.

DUŠAN SAVIĆ: ŠTA TI ADEME SMETA U HIMNI?

- Naravno da opravdavam odluku Mihajlovića! Red mora da se zna. Kada neko prihvati pravila ponašanja, potpiše kodeks, a onda prekrši ono s čim se složio, mora da bude spreman da snosi posledice. Ni njemu ni drugima ništa nije nametnuto, svi su bili upoznati s pravilima i pristali su da ih se pridržavaju, niko ih na to nije terao. Zbog toga je i Ljajićevo odstranjivanje iz nacionalnog tima logična i ispravna odluka. Želeo bih, međutim, da čujem šta to Ljajiću smeta u himni Srbije? Kakva je to priča o poštovanju samog sebe? Da li ga to vređa nešto pa da na takav način obrazlaže svoje ponašanje - pita se Dušan Savić.
B. C.

VERMEZOVIĆ: DEFINISATI LIČNE RAZLOGE
- Pročitao sam u novinama šta se izdešavalo, pošto nisam tamo ne mogu precizno da budem upoznat sa detaljima ovog slučaja. Niko od nas ne zna šta tačno stoji u ugovoru koji je potpisan, ali ako takav dogovor postoji, onda mora da se poštuje. Selektor u svakom slučaju ima pravo da odlučuje o redosledu poteza. Adem Ljajić je odličan igrač i mislim da zbog nekih narednih akcija i budućnosti moraju da se definišu ti Ljajićevi lični razlozi. Dakle, stvari bi trebalo do kraja isterati na čistac.
M. B.