BEOGRADSKI rokeri "Van Gog" pred Novu godinu objavili su deveti studijski album "Neumeren u svemu", sa 10 pesama, koji je objavila hrvatska "Kroacija rekords", nekadašnji "Jugoton". Zašto hrvatski izdavač, da li je došlo vreme neumerenosti, otkud Petar Božović u spotu "Anđele, moj brate", imaju li mlade generacije i rokenrol budućnost u ovoj zemlji i zbog čega ne razmišlja o inostranoj karijeri, pričali smo sa Zvonimirom Đukićem Đuletom, vođom, pevačem, gitaristom i glavnim autorom grupe koja traje 28 godina.

- Meni je "Neumeren u svemu" naš najbolji album do sada, jer je imao dug kreativni proces. Sa mojim kumom i bubnjarem Srboljubom Radivojevićem išao sam iz krajnosti u krajnost - kaže Đule za naš list. - Nijednog trenutka nismo vagali šta ćemo dobiti ili izgubiti. Nove pesme će tek menjati svoj oblik kad se popnemo na binu. Menjaće svoje kandže, šape, zagrljaje...

* Zašto hrvatski izdavač, zar ovdašnji diskografi nisu imali sluha za vas?

- Došli su sa najprofesionalnijom ponudom. Posle 28 godina uopšte se ne osećam raspoloženo da pozivam bilo koga. Ako taj koji radi svoj posao smatra da treba da nam objavi album, on će se javiti. Niko nam se nije javio, pa ko pre devojci, devojka njegova! Album je objavljen u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Bosni i Crnoj Gori. Ne deli se uz praškove i mobilne telefone, i svuda ima identičnu cenu - 299 dinara.

* Da li smo kolektivno postali neumereni?

- Neumerenost na Balkanu je zajednički imenitelj svih. Kad se volimo, ta ljubav bukti na sve strane, kad se hranimo preterujemo, kad pijemo ne znamo za sebe, kad donesemo odluku da je kraj, svemu je kraj... Ne bežim od svog života ni sekunde. Svako u jednom momentu skapira da je život bombona prepuna hormona, koja se topi pod jezikom brzinom aviona. I ako to propustiš, kajaćeš se! Život brzo prolazi, ubrzaj puls, ubrzaj dah, danas si cvet a sutra prah. Album tematski govori o toj brzini prolaznosti.

* Otkud Petar Božović u spotu "Anđele, moj brate"?

- Gospodin Božović je vrsni umetnik, glumačka veličina i čovek sa velikim "Č". Mnogo ceni mlade ljude i poštuje kad neko nije moralno i kulturološki posrnuo. Jedino je on svojom veličinom, snagom i posebnošću mogao kao mini dramu da iznese spot snimljen u jednom kadru. Čast nam je što je pristao jer mu se divim od malih nogu. Nikada nije napravio faul na svom glumačkom putu. Fantastična mi je njegova uloga u filmu Nebojše Radosavljevića Čupka Who thefuckis Milos Branković?

KRV I MED * ŠTA simboliše omot novog albuma, sa dva spojena prsta koja tek što nisu dotakla teglu meda? - Dva spojena prsta teže da se rašire i pokažu znak mira ubačen u med. Hteli smo da teške reči zamenimo slatkim delima. Idemo ka medu i mleku, mada je Balkan spoj krvi i meda. Puni smo entuzijazma kao nikada do sada. Ambicija nam je vođena životinjskim instinktom i čulima njušimo put.

* Odakle crpete inspiraciju?

- Ako se trudiš, možeš da promašiš. Ako radiš onako kako te vozi senzibilitet, ako te u sociološkom smislu bole stvari koje svakodnevno gledaš oko sebe. Ako nipodaštavaš ljubav, onda će ti se neke kockice same složiti i bićeš uvek drugačiji. Izazove tražim ako ne u okolini, onda u vrsti instrumenata. Kuriozitet ovog albuma je da su sve pesme nastale na klaviru, koji, u stvari, ne znam da sviram. Sviram po osećaju. Ploču krasi tekstualna autentičnost, zato što tretira naš život na vanljubavni način. Ako analiziraš, sve rokenrol pesme govore o ljubavi. Možemo da pitamo odakle ljudi više crpe inspiraciju. Pa u tome što nijedna ljubav nije ista. "Neumeren u svemu" nosi poruku neljubavnog odnosa koji postoji između dvoje ljudi. Ponosan sam na mnoge stihove. Oni su pismo davno napisano i poslato na adresu sa koje mi nikad nije stigao odgovor. I zato imam potrebu da naglas pričam o tome.

* Po svemu sudeći, turneju ćete raditi na leto, na otvorenim prostorima?

- Ono što pouzdano znam je da nemamo potrebe da se na ovoj turneji vratimo u "Kombank arenu". Tačan datum i mesto beogradskog koncerta objavićemo u aprilu. Kad dođe proleće, otvorićemo se kao latice ruže. Planiramo otvorene prostore, dok ne zahladni. Tada ćemo nastaviti da sviramo po halama. S obzirom na kalorije koje nosi album "Neumeren u svemu", ovo će nam biti jedna od najdužih turneja ikada.

* Ima li budućnosti za rokenrol u Srbiji?

- Ne znam za rokenrol, ali budućnosti za kreativne mlade ljude uvek ima. Ako ne, onda će odliv kreacije biti identičan odlivu mozgova. I drugi će se mnogo više radovati našima, nego što bi trebalo da bude ovde. Mediji mladima nisu dali šansu za budućnost. Oni gase u korenu sve što je nepoznato i progresivno. Ustuknuli su zbog svog zicera. Umesto da se na portalima i televizijama da šansa mladim ljudima, u Srbiji i dalje važi medijsko pravilo drži se utabanog puta i nemoj nešto da promeniš, jer može da bude bolje nego što jeste. Ili gore.

* Da li ste razmišljali o inostranoj karijeri?

- Da imam 20 godina, a postigao sam ovo što jesam, onda bih razmišljao. Inostrana karijera može da bude izazov, ali ne da se u nju upuštamo po svaku cenu. Uvek mogu da komponujem nešto za pozorište ili film, nego da pevam na engleskom ili švedskom jeziku. Čak je i Džiboni rekao da bi VG napravio sjajan posao u Skandinaviji.

* Komponujete muziku za film "Amanet" Nebojše Ćipranića, kako je došlo do ove saradnje?

- Film se i dalje radi, pa kad se sklopi, počeću sa procesom muzike. Nebojša me je pozvao telefonom, pitao da li želim da pročitam scenario, dopao mi se i pristao sam. Inače, pre nekoliko meseci sam komponovao muziku za predstavu "Smrt trgovačkog putnika", mladog reditelja Veljka Mićunovića. To mi je baš bio izazov.

* Mnogi tvrde da ste srpski Bono Voks?

- Mišljenje je kao dupe, svi ga imaju, sledeće pitanje.

* Osim "Neko te ima noćas", koje još pesme VG zavređuju da uđu u rok antologiju?

- Sigurno "Opasan ples", "Mama"... Ambiciozni smo i ne sumnjam da će se još neka naša pesma izboriti za mesto u evergrin kolekciji gde se nalazi legendarna "Neko te ima noćas".

* Imate li svoj profil na nekoj društvenoj mreži?

- Nemam, niti ću. Jedini zvanični je fejsbuk profil grupe VG. Ne želim svoj profil, baš zato što ga imaju svi.

* Zar to nije dobar način da budete u kontaktu sa publikom?

- Ja adresiram malog belog goluba koji putanju neba najbolje poznaje. Kad hoću nekom nešto da pošaljem, stavim mu pod krilo poruku i on odleti na adresu.

* Malo ste retro u odnosu na 21. vek?

- Fantastično! Te krajnosti su potpuno neumerene. Gnušamo se lažnog elitizma, ne podnosimo ove iz sveta muzike što se kešaju o tuđu popularnost, previše duhovite a netalentovane izbegavamo i vrlo cenimo postulat tradicionalnog, a živimo u skladu sa modernim trenutkom.