Esma Redžepova protiv da Univerzalna sala nosi ime Toše Proeski!

M.Stančić

23. 01. 2014. u 17:38

Есма Реджепова против да Универзална сала носи име Тоше Проески!
Koncertna Univerzalna sala u glavnom gradu Makedonije, odlukom savetnika Grada Skoplja nosiće ime prerano ugašene muzičke zvezde – Toše Proeski

SKOPLJE

Koncertna Univerzalna sala u glavnom gradu Makedonije, odlukom savetnika Grada Skoplja nosiće ime prerano ugašene muzičke zvezde – Toše Proeski.

Ozvaničenje novina u Gradskoj „vladi“ međutim proteklo je uz izvesne promedbe, počev od inicijative za preimenovanje objekta do samog glasanja. Uoči obelodanjivanja odluke savetnika u Veću Grada Skoplja, kako je zvanično saopšteno „na inicijativu gradonačelnika Koceta Trajanovskog“, demantijem oglasili se asocijacija poštovalaca lika i dela Tošeta Proeskog.

Izraženo je iznenađenje činjenicom da je Trajanovski „prepisao kao svoju inicijativu za imenovanje Univerzalne sale dostavljenu od udruženja fanova Tošeta Proeskog iz Makedonije“, zvanično dostavljenu još 3.aprila lane.

- Do danas nikakav odgovor nismo dobili niti smo bili udostojeni susreta sa gradonačelnikom, sve pod obrazloženjem da je „previše zauzet“. A, sada, evo, doznajemo iz medija da je ova inicijativa pokrenuta od njega?! Svesni smo da stiže izborni period i da treba da se skupljaju poeni, ali nećemo dozvoliti da se to čini preko imena Tošeta Proeskog, navodi se u saopštenju udruženja njegovih fanova u Skoplju.

Na samom glasanju za imenovanje Univerzalne sale, pak, čudno, ali istionito, jedini glas protiv „dala“ je - Esma Redžepova Teodosievski. Ona je već treći mandat, savetnik u Veću Grada Skoplja, u sastavu vladajuće većine predvođene VMRO-DPMNE, kojoj pripada i gradonačelnik Kocevski.

U naknadnom objašnjenju, iako se nije javljala za reč na samoj sednici, rekla je da ne spori lik i delo Tošeta Proeskog, ali smatra da u zemlji ima i drugih zaslužnih pevača u čiju čast bi moglo preimenovati novu koncerttnu dvoranu. Navela je konkretno imena Aleksanra Sarievskog, Nikole Badeva, Vanje Lazarove, Violete Tomovske... izuzimajući sebe.

- Pa, po Tošetu su imenovane i fontane i ulice i šta još ne. Zar se neko srami od narodnih pevača. Na svakom koraku pevaju ‘Zajdi, zajdi‘ i druge narodne pesme, a niko ne odaje počast njihovim autorima i izvođačima, rekla je Esma Redžepova Teodosievski, objašnjavajući svoj jedini glas protiv imenovanja Univerzalne sale u Toše Proeski.

„NE, HVALA...“

Esma Redžepova Teodosievski je u „pokriću“ svog glasa protiv imenovanja Univerzalne sale u – Toše Proeski, ocenila da je njegova muzička karijera znatno “tanja“ od plejade narodnih pevača u Makedoniji, odlučno odbacujući sumnje da se iza krije „skrivena želja“ da bi koncerta sala u Skoplju trebalo da nosi njeno ime.

- Ne, hvala, ne želim da salu imenuju po meni. Dovoljno me znaju po svetu kao kraljicu romske pesme, izjavila je pevačica i savetnica u Veću Grada Skoplja.

Prema prihvaćenom arhitektonskom rešenju novi izgled objekta u Skoplju, biće u formi jajeta sa duplo većim kapacitetom velike sale od 2500 do 3000 sedišta, uz jednu malu dvoranu i prostorije za administraciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

ima li kraja?

23.01.2014. 21:58

Samo još fali da državu nazovu Toše Proeski . Tom čoveku nedaju mira napravili od njega božanstvo, mauzolej... Ništa on od svega toga što mu priređuju posle smrti nebi odobravao.

Tanja

04.03.2014. 10:15

@Podgorsky - Podgorsky promasio si temu.Cemu su te ucili u tvojoj ozbiljnoj drzavi???

Jedina

24.01.2014. 03:57

Tose je ujedinio Balkan i definitivno zasluzio da se ova sala zove po njemu. Samo da kazem da je u toj sali on napravio mnogo humanitarnih koncerata. A Gdja - Esma je pokazala svoje lice, ne vrijedi je pominjati uopste.

miki

22.01.2015. 03:52

@Jedina - Jedina, da neumanjujem lik i dela od Toseta, ono sto je Esma prosla kroz komunisticki rezim malo ko bi izdrzao. A o pevanju i glasovnim mogucnostima niko joj nemoze prici ni blizu. A traje vec tako dugo. Zao mi je sto mlad Tose ode ali to nije razlog da ESMU zbog njenog stava napadamo.Esma je LEGENDA.