Lena Kovačević: San sam dobila na poklon od tate

V. N.

19. 10. 2013. u 21:30

Лена Ковачевић: Сан сам добила на поклон од тате
Džez pevačica o albumu "San", saradnji sa ocem duškom i planovima: Ključ za album bila je Bajagina pesma "Tišina". Divno je ostvariti se kao majka

PEVAČICA Lena Kovačević je nedavno objavila drugi studijski album pod nazivom "San", koji predstavlja svojevrstan kolaž pop i džez muzike. Pored nekoliko novih kompozicija, na disku se nalaze i obrade hitova Momčila Bajagića Bajage, Vlade Georgieva, Dina Merlina, Đorđa Marjanovića i drugih muzičara. Prelepa ćerka proslavljenog dramskog pisca Dušana Kovačevića ističe da je želela da pesme koje rado sluša i peva snimi u drugačijem ritmu. Mlada džez pevačica, koja je prošle godine rodila sina Vuka, održaće 7. decembra koncert u beogradskom Domu sindikata, kada će publici predstaviti i pesme sa novog diska.

- Ovaj album mi je posebno drag, jer predstavlja spoj muzičkih stilova koje volim - kaže Lena Kovačević. - Kombinovanje ova dva pravca mi je izuzetno blisko i u tome se najbolje osećam. Na prvom albumu "Dobar dan za muziku" pevanje je bilo manje zastupljeno. Zato sam ovoga puta sebi dozvolila da snimim pesme drugih autora i izvođača, a da neko drugi svira i radi aranžmane. Snimati tuđe hitove je specifičan izazov i velika odgovornost, ali mislim da će ovaj album baš zbog toga biti bliži publici.

* Opredelili ste se za pesme koje pripadaju različitim žanrovima i vremenima?

- Sasvim slučajno je tako ispalo. Ključ za album bila je Bajagina pesma "Tišina", koju mnogo volim. Želela sam da je čujem i otpevam u drugačijem ritmu i fazonu. Tako je nastala ideja da je promenimo i potpuno joj usporimo ritam. Kada sam kasnije razmišljala o tome koje bi kompozicije bile idealne za album, počele su same da naviru pesme. Nikakav plan i redosled u tom smislu nije postojao i drago mi je što se tako desilo.

* Kako je reagovao Đorđe Marjanović kada je čuo da ste obradili njegovu pesmu "Zvižduk u osam"?

- Ne znam kakva mu je bila reakcija, jer sam tim povodom kontaktirala s njenom ćerkom, mada bih volela da čujem njegovo mišljenje. Već godinama na nastupima pevam pesmu "Zvižduk u osam", a sada sam poželela i da je snimim. Stalno sam dobijala mejlove u kojima su me ljudi pitali da li ta pesma može da se čuje na nekom nosaču zvuka. Evo, sada je konačno tu. Đorđe Marjanović je divan čovek i za mene potpuno moderan pevač. Fascinirana sam načinom na koji su se u to vreme pevale pesme i radili aranžmani. Mnogo volim tu pesmu, istovremeno je i retro i moderna.

* Kao autor na albumu se pojavljuje i vaš otac Duško, koji je napisao tekst za naslovnu pesmu "San"...

- Dobila sam je na poklon od njega, pre dve-tri godine, jednim lepim povodom, ali ga neću otkriti. Bio je to poseban dan u mom životu i izuzetno sam vezana za tu pesmu. Svaki put je na sceni, dok pevam, doživljavam emotivno.

* Znamo kako vaš otac piše, a kako peva?

- To biste morali da čujete i sami procenite (smeh). Mnogo voli da zapeva i u našoj porodici pesma uopšte nije strana. Moja mama odlično peva i ima perfektan sluh.

* Porodiljsko odsustvo ste iskoristili za snimanje novog albuma, pa se stiče utisak da niste ni pravili pauzu...

- Imala sam potajni plan da, kada dođe vreme za pauzu, snimim novi album. Drago mi je što je tako ispalo i što se moje odsustvo sa scene gotovo nije ni osetilo. Divno je ostvariti se kao majka, ali dok to ne postanete, nemate ideju koliko je to lepo i veliko.

* Kako se vašem sinu Vuku dopadaju pesme sa novog albuma?

- To morate njega da pitate!

TRAGANJE U MUZICI

LENA priznaje da je traganje i eksperimentisanje u muzici veliki izazov, ali i mač sa dve oštrice.
- To je zadovoljstvo, ali i rizik. Moj prvi album je definitivno bio rizik. Kada ga danas slušam, ne mogu da verujem da sam se osmelila da uradim tako nešto. Ali, kao u životu, i u muzici tragate za onim što volite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije