Dražu sada gledam drugim očima

Marija Dedić

16. 08. 2013. u 11:53

"TV Novosti" na snimanju poslednjih scena "Ravne gore" koja stiže na RTS u novembru

OD prve klape koja je pre godinu i mesec pala na Mokroj gori, ekipa serije "Ravna gora" prešla je hiljade kilometara, zaustavila se na više desetina lokacija, a poslednjih dana radila, gotovo bez prestanka, na 40 stepeni.

Konačno mogu da odahnu, jer je snimanje prvog dela projekta koji je najavljen kao najambiciozniji u istoriji srpske televizije, završeno.

- Osećam se kao da izlazim iz rata - otkriva nam scenarista i reditelj Radoš Bajić dočekujući nas na Kosmaju gde se ekipa "ulogorila" pred sam kraj.

- Iza nas je godina prepuna uzbuđenja, tenzije, velike borbe, rada i do iscrpljivanja. Teško je bilo. Radili smo u uslovima velike oskudice i ponižavajuće skromnog budžeta, ali uspeli smo da snimimo 10 epizoda na vrhunskom nivou. Zahvalan sam bogu što su svi zdravi i miran čekam 10. novembar kad počinje emitovanje.

Sunce prži, ali članovi ekipe, zanesenjaci, kako ih Bajić naziva, ne mare. Kosmaj "glumi" Struganik, gde je u rodnoj kući Živojina Mišića, "pala" odluka da se ide na Ravnu goru. Tu je, sa grupom svojih oficira i podoficira, 10. maja 1941. stigao Draža Mihailović. A dočekao ga je Aleksandar Mišić, sin slavnog srpskog vojvode sa kojim je Draža drugovao u prethodnom ratu.

- Draža je bio obrazovan, ozbiljan, profesionalni vojnik koji je voleo svoju otadžbinu i branio je na mnogim frontovima, od Solunskog fronta, do Drugog svetskog rata - priča Nebojša Glogovac o svom junaku.

- Bio je čovek koji je gajio ideju jugoslovenstva. Čovek koji se vojnicima obraćao sa "vi". Gospodin vojnik, a ne ostrašćena životinja koja ide okolo i šalje ljude u klanje.


Glogovac veruje u veliku gledanost serije i zbog intrigantne teme o kojoj se, kaže, nije pričalo zbog komunističke propagande.

- Trebalo je poraženu stranu što više ocrniti, ali postoje činjenice koje govore o časti Dražinih vojnika, o tome kako su se prvi borili protiv fašista, a kasnije sarađivali sa partizanima i mnogo puta im držali odstupnicu u borbama.

Da će se serija dopasti i njegovim vršnjacima, veruje Miloš Biković, uprkos istraživanjima koja pokazuju da mlade ne zanima ono što je bilo juče.

- Način na koji Bajić posmatra istoriju srpskog naroda me je dirnuo. A kad radite sa ljubavlju, uspevate da istoriju približite mlađima kojima je udžbenička prezentacija uglavnom dosadna. Mladi tako postaju svesni odakle su, ko su im preci, korak su bliže korenima, a ljude koji imaju korene nije lako kupiti - uveren je mladi glumac koji igra poručnika Garića, poput mnogih, dezorijentisanog u ratu.

Među 250 glumaca koji igraju u seriji je i Jelena Žigon koja će se ulogom Lujze Mišić, žene Živojina Mišića, vratiti na male ekrane posle dugogodišnje pauze.

- Iako Nemica, Lujza je divna Srpkinja.

Pratila je Mišića u Prvom svetskom ratu, a kada je on umro 1921. godine, sa sinovima je dočekala i Drugi svetski rat. Umrla je 1956. u bedi, kao i mnoge velike žene, poput Milunke Savić - kaže Jelena.

Od početka snimanja, seriju su pratila i pitanja poput onog: na čijoj strani će "Ravna gora" biti? "Draža" tvrdi - ni na čijoj.

- Serija se trudi da bude objektivna - kaže Glogovac.

- Omogućava gledaocu da shvati okolnosti jednih, koji su se opredelili za novu ideju komunizma iz Rusije, i drugih, koji su navikli na tradiciju. Tragedija cele priče je što su Srbi krenuli u bratoubilački rat zbog dve ideje. Tako nešto se valjda neće nikad ponoviti. A da li ćemo pomiriti četnike i partizane, ne znam. Krupna je to reč za period od 70 godina koliko traje raskol. Ali, u svakom slučaju, možemo doprineti razumevanju obeju strana.

I Bajić je uveren da će kad emitovanje počne, sve optužbe pasti u vodu.

- Ne plašim se ničega. Mislim da će se utrkivati svi da mi okače medalje, čak i Subnor koji me najviše napadao. Već su utihnuli i osetili kakvu priču pravimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

ajde more,bre

16.08.2013. 12:53

da je poziveo ne bi se borci za slobodu tako lako ubacili po srpskim domacinskim kucama...senja i postali pametni u krugu dvojke.borba protiv svetskih sila a decu u inostranstvo na skolovanje.pa kada se vrate ako se vrate nastavice patriotsku akciju,doduse znatno bogatiji...

Aleksandar69

16.08.2013. 13:13

Super! Jedva čekam premijeru i da se zahvalim reditelju što mi je skinuo paučinu sa očiju.Draža najveći ,sin srpskog naroda,koji je tamanio sve srbe koji nisu monarhisti,kolabaracionisti...I posle se pitamo zašto nas rusi ne pozivaju na paradu pobede 9-og Maja u Moskvu.Hrvati imate i pravo kad veličate Ante Pavelića.Hrvati su bili protiv svih onih koji su protiv njih.A mi srbi smo protiv samih sebe.Administratori objavite za neki dan,ne morate danas nek odleži malo,sazri ,kao vino.

baunti

16.08.2013. 18:39

Bravo za ideju, a realizaciju jedva cekam da vidim. To kazem kao unuk ljudi koji su se borili u partizanima. II Svj. Rat je bio komplikovan za nas Srbe. Nastalo je mnogo frakcija sa razlicitim vodjstvima, dvije glavne ideologije, i mnostvo interesa. Pobjednickoj strani je ovo odgovaralo, jer su mogli da izaberu najgore i da to prikazu kao jedinu sliku njihovih protivnika. Ali nije sve tako crno-bijelo. Mi Srbi smo imali gradjanski rat koji nikada vise ne smije da se ponovi!

Branko

16.08.2013. 20:52

Zanimljivo, kako se gradi i piše ili menja istorija jednog ili više naroda. Snimi se TV serija i eto, imamo novu istoriju. Samo treba napisati udžbenike i poslati ih u škole. Holivud.

stojan

20.08.2013. 13:50

Ja sam unuk Drazinih boraca i ponosim se time,najednostavnije objasnjenje za vas kojI osudjujete Drazu da je se on borio za svoj-srpski narod,da njegovog pokreta nije bilo u staroj Raski nebi ni bilo ni Srba,a siguran sam da je bilo tako i u Bosni,Hrvatsoj,Kosovu i td i td .