ĆERKA, sestra, devojka, konsultant, direktor divne humanitarne fondacije. Cilj joj je da inspiriše, stvara, pomaže, motiviše i vraća. Tim rečima je Jelena Ristić sebe, ukratko, opisala na svom zvaničnom "tviter" profilu, na kom je za svega mesec dana dobila 30.000 pratilaca i postala jedan od najpopularnijih "tviteraša" sa ovih prostora.


Ipak, popularnost nije nešto čemu teži devojka najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića. Naime, Jelena ne voli previše da se pojavljuje u javnosti, niti da daje izjave ili intervjue, posebno na teme iz privatnog života. Intimu želi da čuva za sebe i Noleta.

Za nju se ne vezuju skandali, mada pripada samom vrhu sportskog džet-seta. Pritom, svako ko je poznaje može da potvrdi da je reč o devojci besprekornih manira, izuzetnog vaspitanja i obrazovanja.

Za to je najzaslužnija njena porodica, koja joj je pomogla da postane nezavisna, hrabra, inteligentna i sposobna mlada žena, koja sa velikim uspehom vodi humanitarnu Fondaciju "Novak Đoković" i svakodnevno pomaže mališanima širom Srbije.

ODLUKA
KOJI su bili glavni motivi da se posvetite humanitarnom radu, zajedno sa Novakom?
- Od osnivanja Fondacije, Novakova porodica je bila vrlo posvećena njenom radu. Oni sada imaju mnogo obaveza oko poslova u Srbiji koje vrlo uspešno vode, a humanitarni rad zahteva neprestano angažovanje i okupiranost time. Zato smo zajedno odlučili da se tome posvetimo, jer imam vremena sada kada sam završila sa obrazovanjem, a ono što sam studirala je veoma blisko sa ovim što radim. Naša zajednička želja jeste da doprinesemo našoj zajednici i da iskoristimo svoje znanje i kontakte za dobrobit Srbije.

- Od osnivanja Fondacije 2007, pa do sada, bilo je mnogo poziva za pomoć kojima smo se odazvali. Pomagali smo školama, crkvama, pojedincima, sportistima i sportskim klubovima. Sav novac prikupljen u inostranstvu ulažemo u našu decu i njihovo obrazovanje. Želja nam je da promenimo svest naših građana, da ih probudimo i podstaknemo da se svi ujedinimo za dobrobit našeg društva - govori Jelena u ekskluzivnom intervjuu za "Novosti".

Sa kolikim se sve izazovima susrećete?

- Suočavamo se sa mnogobrojnim problemima, velika je nezaposlenost, skup je život a plate male, kriza utiče na mnoge porodice, ali i institucije. Nas to ne sprečava da verujemo da možemo nešto da promenimo i doprinesemo boljitku. Čvrsto smo rešeni da pomognemo našoj deci, da sutra izrastu u vredne i uspešne pojedince.

Kakvi su planovi Fondacije i kakve projekte spremate?

- Naši planovi su veliki i ne prestajemo da ih dopunjujemo. Ove godine smo započeli vrlo bitan projekat "Školice života", kojim planiramo da dosegnemo do ruralnih, često zaboravljenih i izostavljenih opštinskih zajednica i omogućimo deci da imaju gde da pohađaju kvalitetne programe. Bili smo u Ljigu, Kniću, Raškoj i Kraljevu i ostvarili vrlo dobru saradnju sa lokalnim samoupravama i predškolskim ustanovama. Takođe, pomažemo nekoliko organizacija u Srbiji koje rade sa decom i produbljujemo saradnju sa Unicefom kroz vrlo veliki, trogodišnji projekat, koji planiramo da finansiramo, u vrednosti od 750.000 dolara. Deca su nam uvek prioritet i deo su svakog našeg plana za budućnost. Ove godine ćemo organizovati humanitarne večere u Londonu i Njujorku i pozvati sve zainteresovane ljude da se pridruže i podrže našu misiju.

Kakav odziv očekujete u Londonu?

- To je veliki posao koji zahteva dosta truda. Svuda vlada velika ekonomska kriza, pa to ne olakšava prikupljanje novca. Ipak, u našem timu vlada pozitivna atmosfera i verujemo da ćemo organizovati uspešan događaj. Znamo da radimo dobar posao i da ima dosta ljudi koji to vide i poštuju.

Kako uspevate da ubedite Donu Karan ili Tomija Hilfigera da doniraju svoj novac za Srbiju?


- Novakovo ime otvara mnoga, da ne kažem sva vrata. Nema tu velike mudrosti. Dona je veliki filantrop i ideja da se neko mlad kao Novak bavi humanitarnim radom i da tako rano počne da vraća društvu, nju je oduševila. Mnogo puta je to istakla.

TITULE NISU VAŽNE
DA li je funkcija direktora Fondacije privilegija za dobar imidž u javnosti, ili iza tog naziva stoji i konkretan i naporan rad?
- Vrlo interesantno pitanje. Iza naziva Fondacije stoji veliki tim požrtvovanih, posvećenih profesionalaca koji doprinose našem celokupnom uspehu. Titule na našim pozicijama možda imaju veliku težinu na papiru, ali u realnosti svi smo mi i direktori i obični radnici. Da bismo postigli cilj, a to je da naša deca imaju kvalitetne uslove za obrazovanje, nije bitno da li sam na poziciji direktora ili asistenta. To je i poenta humanitarnog rada. Svaki pojedinac je bitan za uspeh kolektiva. I običan građanin može mnogo da doprinese uspehu društva.


Vi ste posvećeni Fondaciji, Novak sportu u kom dominira. Kako uspevate da održite vezu i ljubav u takvom skladu, tako da vam se svi dive?

- Recept je jednostavan - mnogo ljubavi, razumevanja i podrške.

Novak je veliki uzor mladima širom sveta?

- Upravo kroz svoj primer on nosi vrlo snažnu, motivišuću poruku. I pored sve nemaštine, rata i krize, čime je njegovo detinjstvo bilo ispunjeno, on se izdigao uz pomoć svoje porodice i postigao neverovatan svetski uspeh. Vredan je, disciplinovan, strastven i srčan u onome što radi. Sledio je svoje snove i sada želi da pomogne i drugoj deci da to i ona urade. Baš zato što je na čelu naše fondacije Novak Đoković, odziv i interesovanje su veliki.

Vi i Novak ste ambasadori naše zemlje i koliko uspevate, svako na svoj način, da doprinesete pozitivnom imidžu Srbije?

- Samo ću o Novaku govoriti u tom smislu, njegova uloga je nemerljiva. Ni Fond ne bi imao ovoliko uspeha i pažnje da ne stoji Novak iza toga. Mislim da on i te kako menja imidž i da ima mnogo pojedinaca koji to takođe čine, sportista posebno. Primećujemo da je imidž Srbije, ipak, malo bolji, ali da bismo nešto značajano uradili moramo svi mnogo da se trudimo, da svuda promovišemo dobre stvari, one koji rade, koji izvoze.

Zašto su baš Srbija i deca fokus vašeg rada?

- Ovaj posao se radi srcem i dušom. Veoma je teško pomoći nekom ako ga iskreno ne razumeš i ne poistovetiš se sa njegovim problemom. U Srbiji smo odrasli, tamo su naše porodice, naš narod, i ona će uvek biti na prvom mestu. Nadamo se da ćemo uskoro moći da rastemo kao fondacija i da proširimo naš rad. Naše dece je sve manje, treba im pomoć da se razviju u uspešne individue. Svaki igrač je ključan i svaki razgovor je vrlo bitan. Svaka donacija - ne samo novčana je od velike važnosti. Nije rešenje samo izaći pred ljude i tražiti im novac. Naša želja je da i oni budu nosioci naše poruke, da ih emotivno pokrenemo da ulože mnogo više od novca u naš rad - zaključuje Jelena.

DECI POMAŽEMO DA OSTVARE SNOVE
KOJI su dugoročni planovi Fondacije "Novak Đoković"?
- Statistika pokazuje da više od 50 odsto dece u Srbiji ne ide u vrtiće. Pritom, ne prestaje da nas zabrinjava činjenica da rađa sve manji broj dece. Ali, baš zato bi trebalo da još više ulažemo u njih i podstičemo njihov razvoj. Cilj je da omogućimo našoj deci da imaju pristup kvalitetnim programima kroz koje će učiti i razvijati se. Želimo da odrastaju u bezbednom okruženju, družeći se sa svojim vršnjacima. Radeći za Fondaciju, susretala sam se sa vrlo potresnim slikama. Tužno je da mnoga deca nemaju priliku da se druže dok ne krenu u obavezno predškolsko. To je naša motivacija i pokretač. Da im damo krila, da ostvare svoje snove, i da nikad ne prestanu da sanjaju.