DVOSTRUKI Oskarovac Tom Henks (56) stao je na stranu Srba i u emisiji kablovske stanice E rekao da je Kosovo oduvek bilo srpsko i da će biti jednog dana ponovo! Govoreći o skorašnjem početku snimanja holivudskog spektakla o istorijatu nastanka izraelske države u produkciji Stivena Spilberga, u kome će igrati jednu od glavnih uloga, američki glumac je uporedio golgotu Jevreja sa stradanjem i patnjom kosovskih Srba:

- Uprkos pogromu Holokausta tokom Drugog svetskog rata i svemu što im se dešavalo stotinama godina ranije, Jevreji nikada nisu izgubili veru da će se vratiti u svoju zemlju. Sličan slučaj imamo i danas kada je reč o Kosmetu. Tamo su nekada živeli Srbi, podizali manastire i imali svoje kraljeve, a onda su došli Albanci i proterali Srbe. Krajem 20. veka na Srbe su padale NATO bombe, ali oni i dalje ne žele da priznaju da je Kosovo samostalna država i govore "Kosovo je Srbija", poput Jevreja koji su se na kraju ipak vratili u svoju zemlju. Možda to bude slučaj i sa Srbima!

Inače, Tom Henks se krsti sa tri prsta, a pravoslavlju se okrenuo 1988. godine kada se oženio Ritom Vilson, glumicom grčkog porekla. Brine se o kalfornijskoj Crkvi Svete Sofije, koja pripada Carigradskoj patrijaršiji, a uoči svakog Uskrsa - pričešćuje se sa porodicom.