LOS ANĐELES - Film "Argo" o otetim Amerikancima u Iranu 1979. nakon islamske revolucije osvojila je dve glavne nagrade na dodeli Zlatnih globusa koja je u nedelju uveče održana u Los Anđelesu.

Triler Bena Afleka nagrađen je Zlatnim globusom za najbolju dramu i najbolju režiju, dok je favorit "Linkoln" Stivena Spilberga osvojio samo jedan trofej.

Adaptacija Igoovog klasika "Jadnici" proglašena je najboljim mjuziklom, dok su dve glavne zvezde filma - Hju Džekmen i En Hatavej osvojili Zlatni globus za glumačka ostvarenja.

Najveće iznenađenje Zlatnih globusa bio je poraz Stivena Spilberga i njegove drame "Linkoln" o poslednjim danima 16. američkog predsednika Abrahama Linkolna. Film koji je imao čak sedam nominacija, osvojio je samo jednu nagradu, Zlatnog glubusa za najoboljeg glumca u kategoriji drame koja je otišla u ruke Britanca Danijela Dej-Luisa.

Za razliku od njega, drama o robovlasništvu, snimljena u stilu vesterna Kventina Tarantina, dobila je sve pohvale Udruženja stranih novinara u Holivudu, koji svake godine u ovo doba organizuje dodelu Zlatnih globusa.

Po mnogima kontroverzna "Đangova osveta" osvojila je dve nagrade - nagradu za scenario, čiji je autor sam Tarantino i nagradu za najboljeg sporednog glumca koja je pripala Nemcu Kristofu Volc, koji je dobio Oskara za sporednu ulogu u Tarantinovom filmu "Prokletnici".

Što se ostalih kategorija tiče, Džesika Čestejn je, kao što se i očekivalo, dobila Zlatnog glubusa za najbolju glumicu u drami, za ulogu mladog agenta CIA koji ulazi u trag Osami bin Ladenu u trileru "00.30 Tajna operacija", dok je njena koleginica Dženifer Lorens osvojila istu nagradu, ali u kategoriji komedija/mjuzikl za ulogu u filmu "U dobru i u zlu".

En Hatavej, koja je za ulogu tragične junakinje Fantine u "Jadnicima" morala da smrša 13 kilograma i da se ošiša na kratko, osvojila je nagradu za najbolju sporednu glumicu.

Svečanost povodom druge najvažnije dodele nagrada u Holivudu posle Oskara, priredila je ove godine i neka iznenađenja.

Glumica Džudi Foster (50) je primajući nagradu za životno delo prvi put javno obelodanila da je lezbejka.

Homoseksualna orijentacija glumice, koja je dva puta osvojila Zlatni globus i Oskara - za uloge u filmovima "Kad jaganjci utihnu" (1992) i "Optužena" (1988), odavno je poznata, ali je ovo prvi put da je ona o tome javno progovorila. Sve prisutne na ceremoniji, čije su voditeljke bile vodeće američke komičarke, Tina Fej i Ejmi Peler, pozdravio je i bivši američki predsednik Bil Klinton koji je dočekan ovacijama. Klintonu je bio poveren zadatak da predstavi Spilbergov film "Linkoln".

Najbolja TV serija u kategoriji drame je teroristički triler "Domovina", čiji su glumci Demijan Luis i Kler Dejns osvojili nagrade za glumačka ostvarenja, dok je za najbolju TV seriju u kategoriji komedije i mjuzikla proglašena serija "Girls", a njena zvezda Lena Danhem, koja je ujedno i kreator serije, osvojila je nagradu za najbolju glumicu u komediji.

HBO drama "Game Change" o kontroverznoj političarki Sari Pejlin, proglašena je za najbolji TV film, dok su Džulijan Mur i Ed Haris osvojili glumačke nagrade za ulogu kontroverzne guvernerke Aljaske, odnosno republikanskog predsedničkog kandidata Džona Mekejna.