Svetozar Gligorić: Snimam pesme za dušu

M. ADŽIĆ

petak, 06. 01. 2012. u 12:00

Светозар Глигорић: Снимам песме за душу
Nekadašnji svetski šahovski velemajstorpred 89. rođendan komponovao svoj drugi muzički album

NEKADAŠNjI svetski šahovski velemajstor Svetozar Gligorić, koji je pre nekoliko godina ispunio dečački san obrevši se u svetu muzike, u koju je zaljubljen od malih nogu, i izdao autobiografiju u vidu pesama „Kako sam preživeo 20. vek“, privodi kraju snimanje novog albuma. Svake srede vremešni Gliga, koji će 2. februara proslaviti 89. rođendan, odlazi u studio svog producenta Dragana Stupara, gde sa njim i pevačicama Jelenom Falatov i Valentinom Stupar udruženim muzičkim znanjem finišira 12 novih kompozicija i tekstova.

- Drugi album neće biti zasnovan na mojoj ispovesti, ali svaka pesma je nastala u specifičnim okolnostima koje ću detaljno objasniti u knjižici - kaže nam Svetozar Gligorić. - Sam sam svoj izdavač, tako da nemam rokove i naredbe urednika da skraćujem i prepravljam pesme. Moju muzičku autobiografiju želeo je da objavi PGP, ali pošto su tražili da je skratim, rekao sam im: Ne može. Prvi put sam pisao o trenucima života koje nikada nikome nisam pominjao, pa ženi s kojom sam bio u braku 47 godina. Nisam mogao da im dozvolim da me „kasape“.

NE TREBA MI ZARADA Ne interesuje me zarada i to da li će se album prodavati, već da oni koji ga kupe budu zadovoljni onim što sam im poklonio. Muzika i pevanje su najkompleksnija umetnost čovečanstva, jer treperenje vazduha koje nam dolazi do uveta budi najdublje osećaje naše duše.

Na novom albumu biće zastupljeni mnogi moderni muzički stilovi, a pojedine pesme sadržaće pravu malu filmsku priču, idealnu za pozorišni mjuzikl.

- Na kompakt-disku nalaziće se pesma idealna za mjuzikl. U centru zbivanja je oproštajni skup poslovnog sveta, muškaraca i žena iz raznih zemalja, na aerodromu. U jednom trenutku, začuje se muzika i oni počinju da plešu. Pevačica igra devojku koja prva zapleše sa izvesnim muškarcem, u koga se zaljubljuje na prvi pogled. Međutim, on je toliko skroman da nije svestan toga. Ona je ganuta time i naslanja mu glavu na rame, i tada shvata pravo značenje reči odanost i poverenje. Ipak, muzika u jednom trenutku staje, i svi odlaze svojim putem. U toj gužvi, devojka zaboravlja sve što je osećala, tako da se pesma završava čuvenom izrekom: „Daleko od očiju, daleko od srca“ - priča nam vidno zadovoljan obavljenim poslom Gliga, dodajući da na albumu ima i numera sa srećnim krajem. - Mora da postoji hepiend. Bez njega bi propao i Holivud, a ne Gliga.

Producent Dragan Stupar kaže da će se publika koja je čula prvi album iznenaditi novim pesmama, jer su mnogo emotivnije, za nijansu oštrije i ekspresivnije. Pevačica Jelena Falatov otkriva da je Gliga izuzetno produktivan, te da su ih njegove ideje, po objavljivanju prvog albuma, podstakle da nastave sa stvaranjem novih numera. U njih je, kako kažu, unosio autentična filozofska i ljudska iskustva, nastojeći da budu što istinitija.

- Imam ideju da snimim šou program ili bar spot za jednu pesmu, ali ne mogu da pronađem idealnog producenta za ekranizaciju svojih zamisli. Najvažniji su mi kvalitet i suva emocija. Nadam se da će se uz moje pesme ljudi zaljubljivati - poručuje Gliga, dodajući da nije odredio rok za objavljivanje albuma. Očekuje da će svetlost dana ugledati do kraja februara.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dragance

16.01.2012. 12:12

BRAVO, BRAVO, BRAVO ... Sa velikom paznjom pratim rad g. Gligorica i uvek me obraduje sa novim projektima. sve najbolje pred predstojeci rodjendan...

Dragance

19.01.2012. 13:45

Uvek se vracam ovim tekstovima vodjenim sa Svetozarom jer me ispunjavaju verom u ljude ...