Ivana Žigon: U potrazi za boljim svetom

V. TALOVIĆ

četvrtak, 20. 10. 2011. u 07:12

Ивана Жигон: У потрази за бољим светом
Ivana Žigon o koncertu u Sava centru posvećenom umetnosti i slobodi. Umetnost je generator slobode, a umetnici su ratnici čije je jedino oružje ljubav

SREĆNA sam i uzbuđena! Već dugo živim na ivici svetova. Iz pozorišne kutije kao da sam probila zid pozorišta i krenula u susret gledaocu kome sam najpotrebnija. Pitala sam se kakav će biti odgovor - da li će i publika krenuti ka meni kada mi je najpotrebnija. Njen odgovor i redovi ispred Sava centra za mene su veliko uzbuđenje i nagrada - kaže Ivana Žigon uoči svečanog koncerta „Putevima umetnosti i slobode“, koji u četvrtak veče svojoj publici daruje u slavu Dana oslobođenja Beograda.

- Umetnost je za mene oduvek bila borba za lepši svet, a umetnici ratnici čije je jedini oružje ljubav - govori Ivana. - Ne čudi da se moj prvi veliki koncert ostvaruje na ovaj važan dan. Umetnost je, kako je moj otac govorio, generator slobode. Zato ćemo uvažiti preživele borce protiv fašizma koji se nisu plašili da daju svoj život za otadžbinu, a mi se danas, nije mi jasno zbog čega, plašimo da im kažemo hvala.

ŽIG POZORIŠTA O IVANINOJ knjizi „Žig pozorišta“, koja je upravo izašla, Dobrica Đosić u pogovoru kaže da je to najumniji i najlirskiji esej napisan o pozorištu na srpskom jeziku.
- Čast mi je što će pozorišna diva Svetlana Bojković pročitati odlomak iz moje prve knjige - kaže Ivana.

Iz oslobođenog Beograda, kroz pesme i stihove, uz pratnju „Gudača svetog Đorđa“ i hora „Braća Baruh“, Ivana će sa svojim gostima krenuti u hodočašće po čitavom svetu, jer onaj koji voli svoj narod ume da voli čitav svet.

- Plod te moje ljubavi prema čitavom svetu koju crpim iz korena utemeljenog u mom zavičaju - u Srbiji, jeste i video-disk uspavanki svih jezika i boja, koji sam ostvarila uz pomoć Grada Beograda i kamermana Vaska Vasovića. Glavni akter uspavanki je moj sin Stevo. Najbolje mu je legla uloga tanzanijskog dečaka u šumi koji se druži sa prirodom i paukovima.

NE KRIJEM SUZE O DUŠI koju „raspara“ pred publikom i svojoj misiji Ivana kaže:
- Imam prijatelja koji mi je zabranio da više ikada zaplačem sebe i čitav narod. Neka mi oprosti što ću se i u četvrtak veče truditi da se povežemo suzom koja leči. Rodivši se u pozorištu, poprimila sam nepokolebljivu veru da se svaki san može ostvariti kao na sceni. Otud toliko čežnje za nemogućim.

Ovo hodočašće, poput litije, kreće iz Beograda na prvu tvrđavu pravoslavnog slavjanstva - Kosovo i Metohiju. Premijerno će biti izvedena pesma „Metohija“ Gavrila Kujundžića.

- To je najlepša pesma koju sam ikad pevala i čula! Uz mene će biti moja porodica „Kosovskih božura“. Poslednjih godina trudila sam se da na 150 koncerata budem njihova mama iz senke. Strepim jer ću prvi put biti „zvezda večeri“. Da li ću moći da iznesem svu toplinu i osećaje kao što umeju to moji najlepši božuri?

Sa Kosova, putevima preostale nade, krenuće pesmom u Rusiju,jedinu zaštitnicu. Planeta će se okrenuti oko Sunca, koje će ih obasjati i u Havani, gde živi narod koji na šekspirovsku dilemu „biti ili ne biti“ odgovara pesmom i ljubavlju. I, na kraju, obrešće se u Sava centru, tu gde jesmo - u otadžbini umetnosti, na sceni gde se i rodila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Ljiljana

20.10.2011. 08:06

Ivana je glumica toplog duha i emociju ume da prenese na publiku, a kao recitator je fenomenalna. Nadam se da će svojim koncertom proći kroz celu Srbiju, ja bih lično volela da prisustvujem, a beograđanima zavidim na toj mogućnosti.

Nada BL

20.10.2011. 09:07

Hvala ti Ivana, hvala ti na tvojim pesmama, tvojoj borbi i ljubavi. Zivim u Banja Luci i tako bih voljela biti na tvom koncertu u Beogradu kada se vratis, nadam se da cu uspeti to ce za mene biti ostvarenja sna da te vidim i cujem. Sretno ljepa moja i cudesna Ivana, neka te prati ljubav svevisnjeg i ljubav tvog naroda i svih naroda koji ljube slobodu i ljepotu.

KOSOVO

20.10.2011. 09:22

Hvala Ti za decu Kosova,hvala Ti za reci utehe,hvala Ti za nadu,hvala bogu sto postojis.

Johnny Rebel

20.10.2011. 10:28

Neka tebi i tvojoj porodici svemogući Bog podari dobro zdravlje, sreću i dug život, plemenita, uzvišena, neustrašiva srpska Princezo, ratnice-zaštitnice. "Ko iskreno i strasno ljubi Istinu, Slobodu i Otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao Bog, a prezren i gladan kao pas." Hvala ti za sve to činiš da odagnaš od nas kukavičluk, malodušnost, licemjerje, pakost, zlobu silnika. Hvala ti za plemenitost, iskrenost, mudrost, neustrašivost, ljubav, za ljepotu, Srpska Jovanko Orleanko!

вук

20.10.2011. 21:32

Не сваки сан. Само је један сан достојан сневања и остварења. То је онај Јејтсов сан о ''немогуће племенитом постојању''.

Sladjana

21.10.2011. 14:00

Šta reći o Ivani? Siroka poput ruskih prostranstava, prepuna ljubavi za svako bice na Zemlji, ogoljena blagost i dobrota, uteha sto medju nama postoji jedno takvo neverovatno bice, jedan takav covek Hvala, Ivana, sto se ne stedis, sto se boris i prkosis za sve nas...valjda ce se jednom probuditi svi uspavani ljudi i valjda jednom neces vise biti usamljena medju 'ljudima'.