Eko toalete na izboru za mis

Jelena LEMAJIĆ

16. 10. 2011. u 13:27

Misice Srbije i Crne Gore će na predstojećem izboru za najlepšu devojku na svetu nositi ekološke haljine

PORED slovenske lepote i balkanskog šarma, Milica Tepavac i Maja Maraš, najlepše devojke Srbije i Crne Gore, na predstojećem izboru za Mis sveta, u Londonu 6. novembra, biće jedinstvene i po ekološkim haljinama koje je kreirala Subotičanka Marija Šabić.

Umesto uobičajenih bisera ili štrasa, njihove raskošne haljine od tafta i nežnog muslina krasiće grančice, listići i reciklirani papir od kojih su, zahvaljujući veštini umetnice Marijane Stantić, napravljeni detalji koji mogu da pariraju najekstravagantnijim svetskim kreacijama.

- O ekologiji i očuvanju životne sredine se već dugo i mnogo govori, a ovo je prvi put da se ona na jednom svetskom takmičenju uplela i u svet mode - objašnjava kreatorka Marija Šabić pokazujući parče papira koje tretirano akrilnim bojama na prvi pogled izgleda kao metalna ili srebrna pločica. - Tu se krije i poruka koju želimo da pošaljemo u svet, da ono što krasi visoku modu ne mora neizostavno da bude i preskupo. Ruže i drugi detalji, koji krase Miličinu i Majinu haljinu, ne koštaju ništa, jer priroda nam daje pregršt darova koje samo treba da pokupimo i uklopimo na najbolji način.

HALJINE OD SLAME PRVU ekološku haljinu Marije Šabić, urađenu od presovane slame, nosila je Sanja Papić na izboru za Mis univerzuma u Panami. Pored haljina, ova kreatorka priprema i reviju venčanica na kojima će se naći ukrasi od slame.

Eko-detalji nisu za jednokratnu upotrebu, neće se raspasti, niti će se misice na njih nabosti, kako bi mnogi u prvi mah pomislili. Naprotiv, u potpunosti su nosivi, skidaju se i stavljaju kao i ostali ukrasi. Kako su srpska i crnogorska lepotica različite likom i građom, tako se i njihove haljine razlikuju. Obe prate ličnost i harizmu lepotica, a jedino što im je zajedničko su upravo ekološki momenti.

- Kada sam u London poslala opis haljina, mnogi su bili zatečeni, verovatno im je zvučalo čudno i zato jedva čekaju da vide kako izgledaju - dodaje subotička kreatorka. - Ovo su primeri kako umetnost može imati i upotrebnu vrednost i kako se spaja korisno i lepo, a posebno mi je drago što ćemo mi biti ti koji će uvesti novine u vode svetske visoke mode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije