Dejan Petrović: Kusta dao pravi savet

S. DOBROSAVLJEVIĆ

15. 10. 2011. u 21:00

Prva truba sveta Dejan Petrović, od slave u Guči do velikog koncerta u Sava centru. Emir Kusturica mi je rekao da, ako želim da uspem

MAJSTOR trube Dejan Petrović uskoro će ostvariti jednu od svojih najvećih želja - nastupiće u Sava centru. Višestruki pobednik festivala u Guči, koji je na najprestižnijoj trubačkoj manifestaciji osvojio sve što se može osvojiti, održaće 10. novembra sa „Big bendom“ prvi koncert pred beogradskom publikom. Posetioci će moći da uživaju u tradicionalnoj srpskoj muzici, ali i hitovima Stinga, Tine Tarner, grupa „EKV“ i „Van Gog“, u modernim trubačkim aranžmanima Dejana Petrovića i njegovog benda. Gosti na koncertu biće Tijana Dapčević, Skaj Vikler, Sergej Trifunović, Zvonimir Đukić Đule iz „Van Goga“, sa kojima je slavni trubač sarađivao na albumu „Udahni duboko“.

- Koncert u Sava centru za svakog muzičara je potvrda kvaliteta i oduvek sam želeo da nastupim u ovoj dvorani - započinje priču za „Novosti“ Dejan Petrović. - Još kao dete maštao sam o tome da se popnem na tu scenu. U jednom delu koncerta odsviraćemo srpsku izvornu muziku, jednostavno, želim da predstavim našu staru tradiciju za koju sam vezan i na kojoj sam odrastao, jer su se muzikom bavili moj pradeda, deda i pokojni otac Mića. Siguran sam da će u publici biti ljudi koji to vole da slušaju, ali ćemo veći deo koncerta posvetiti modernijoj muzici koja nas je i dovela do Sava centra. Ubeđen sam da klasičnom trubačkom svirkom ne bih uspeo da napunim ovu dvoranu. Takva su vremena. Recimo, na svadbama u Beogradu svi traže da sviramo samo strani repertoar, niko neće kolo ili nešto narodno. Privatno slušam srpsku izvornu muziku, jer sam na toj muzici odrastao i toga ne želim da se odreknem. Biće dobra svirka i sjajan provod, obećavam ludu atmosferu, a premijerno ćemo odsvirati i nekoliko novih autorskih pesama.

KONCERT, PA DVD O PLANOVIMA posle beogradskog koncerta Dejan Petrović kaže:
- Planiramo da objavimo DVD sa nastupa u Sava centru, a zatim nam predstoji rad na novom albumu. Ali, ne žurimo sa tim, jer smo prošle godine objavili album „Udahni duboko“ i sve je još prilično sveže.

* Kako ste došli na ideju da svetske i domaće rok hitove obradite u šumadijskom etno-stilu?

- Još kao klinac voleo sam da eksperimentišem kad sviram. Tragao sam za pravim muzičkim izrazom, za nečim originalnim, kako ne bih bio ničija kopija i tako došao na ideju da bendu priključim muški i ženski vokal koji odlično pevaju i domaće i strane pesme. Ubacili smo i bas gitare, a kako još niko nije kombinovao trubače sa rokenrolom i fankom, učinilo mi se da je to vrlo zanimljivo. Prvu svirku imali smo 2007. godine na „Kustendorfu“. Četiri dana pre otvaranja festivala pozvao me je Emir Kustirica i rekao mi je da neće klasične trubače, već da smislim nešto drugo. S obzirom na to da sam već ovo imao u glavi i bio „kratak“ s vremenom, pozvao sam svoje drugove muzičare iz Užica i odmah smo se bacili na rad. Vežbali smo tri dana i danju i noću. Staru izvornu pesmu „Pogledaj me mala moja“ odsvirali smo u bluz fazonu, a „Tri livade, nigde lada nema“ u džez stilu. Posle koncerta Emir mi je čestitao i rekao: „Ovo ti je prava stvar, ako želiš odavde u svet, samo tako nastavi“. Poslušao sam ga i mislim da nisam pogrešio.

* Dakle, Kusturica je kumovao vašem novom muzičkom pravcu?

- Može se tako reći. Dao mi je dragocene smernice, šta i kako treba dalje da radim. Bilo mi je potrebno da Emir to štiklira i kaže da je dobro. Da je rekao da to ne treba da radim, možda bih nastavio sa tim, ali me je ovako ohrabrio. Posle toga smo nastupali u inostranstvu i publika je svuda lepo reagovala na našu muziku. Ovo je definitvno muzički pravac kojim ću se baviti. Teško je definisati ovu vrstu muzike, to je trubačka svirka sa primesama džeza i roka. Sve strane pesme „pakujemo“ na srpski način, a naše stare izvorne melodije radimo u stranim aranžmanima.

* Na Saboru trubača u Guči osvojili ste sve što se može osvojiti, da li planirate da se i ubuduće tamo takmičite?

- Prošle godine sam osvojio nagradu za prvu trubu sveta, okitio se priznanjem za najbolji orkestar i „Zlatnu trubu“, koju tradicionalno dodeljuju „Večernje novosti“. Mislim da je vreme da se povučem iz takmičarskog dela festivala i krenem u osvajanje stranog tržište. Želim da to što radimo predstavimo ljudima u svetu, a sudeći po reakcijama inostranih gostiju u Guči, gde smo ove godine svirali u revijalnom delu programa, to im se izuzetno dopada. Ovo što radimo je vrlo moderno, a, s druge strane, opet ima potpun prizvuk muzike zemlje iz koje dolazimo. Oni koji nas budu slušali bilo gde u svetu sigurno neće pomisliti da smo iz Londona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije