ČEKAM na stanici, na Novom Beogradu, autobus za grad. Kiša lije kao iz kabla, a i hladna košava nema milosti. Cvokoćem mokrih nogu u pelerini, grčevito stežući kišobran. Žurim na fakultet, da ne zakasnim na predavanje. To mi je važnije od bolova u stomaku prouzrokovanih neredovnom i slabom ishranom. Nedeljama sam bila samo na hlebu i jogurtu. Iznenada mi prilazi kučence, i ispod mojih nogu pronalazi zaklon od kiše. U tom trenutku, shvatam da sam kao i ono - sama. Zapitala sam se kuda je vodio takav život, a pošto nisam mogla da pronađem odgovor - ušla sam u autobus. Ne za grad, već za Brčko - opisuje Lepa Brena prekid studiranja na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsek turizam, sa čijom diplomom je maštala da obiđe svet. Tada nije ni slutila da će ga proputovati, i to nekoliko puta, ali kao najveća balkanska folk diva.

Pevačicini roditelji Abid i Ifeta Jahić želeli su da im ćerka bude doktorka, da nastavi stopama oca medicinskog tehničara. I njoj se dopalo da pomaže ljudima, ali život je udesio drugačije. Nezadovoljna zbog loše finansijske situacije, prekida studentski život, vraća se u Brčko i počinje da peva po igrankama. U međuvremenu, upoznaje se sa muzičarima grupe „Lira šou“, koji su bili u potrazi za novom pevačicom. Posle razgovora sa vođom benda Sašom Popovićem, koji joj je ponudio angažman, kreće sa njima na gostovanja širom bivše Jugoslavije.

ČARŠIJA UVEK “DEŽURNA“ NA estradnu scenu stupila je 1982., a već je posle dve godine bila je naša najpopularnija pevačica. Pričalo se i pisalo sve i svašta o njenom meteorskom uspehu. U tim pričama nisu zaobilažena ni njena navodno čuvena jahanja.
- Po tim pričama ispalo je da sam bila sa celim Beogradom. Pričalo se da je bilo i eminentnih ličnosti. Nije baš bilo tako. U svakom slučaju je tačno: dok ima konja biće i jahača - izjavila je svojevremeno za „Sabor“.

Prvi nastup sa pomenutim orkestrom imala je 6. aprila 1980. u hotelu „Turist“ u Bačkoj Palanci. Ubrzo sledi i niz svirki u hotelu „Park“ u Novom Sadu, a zatim u hotelu „Taš„, u Beogradu, gde upoznaju Vladimira Cvetkovića, nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde, koji preuzima ulogu Breninog prvog menadžera. Uz njegovu pomoć, ostvaruje značajne kontakte i poznanstva sa bitnim ljudima na estradi. Beograd je uveliko brujao o neobičnom orkestru i dugonogoj, „obloj“ pevačici, ali i o njihovom ništa manje neobičnom šou programu koji su izvodili iz večeri u veče u hotelu „Jugoslavija“, gde je unapred bilo sve rezervisano. Svi su sa nestrpljenjem čekali da čuju njih, a ponajviše da vide nju!

Jedno veče poželeo je da vidi i poznati kompozitor Milutin Popović Zahar. Svestan da je pronašao rudnik blaga, odmah preuzima brigu o njihovoj karijeri. Smišljajući strategiju za njihov proboj u estradni vrh, menja ime grupe u blago provokativni „Slatki greh“ i radi im pesmu „Čačak, Čačak“, sa kojom se 1981. pojavljuju na prestižnoj „Hit paradi“.

FORMA PRED KONCERT KAKO se folk zvezda Lepa Brena sprema za veliki solistički koncert, 20. oktobra, u „Beogradskoj areni“, moći će u utorak veče da vide i gledaoci emisije „Dobro veče Srbijo“ na Pinku. Slavna pevačica će pred milionskim auditorijumom pokazati vežbe kojima duguje odličnu formu i dobar izgled. Sa njom u studiju vežbaće i Jelena Bačić - Alimpić.

Pošto je njihov nastup u montaži emisije na Televiziji Beograd izbačen zbog, za tadašnje uslove, skandaloznog i neprikladnog odevanja (pevačica je na snimanje došla u kratkom šortsu koji je sašila zajedno sa majkom, prim.aut.), Milovan Ilić Minimaks je na sopstvenu inicijativu u autorsku emisiju na istoj televiziji ubacio taj snimak. U svom stilu, aludirajući na njenu tadašnju težinu, ali i visinu, prikazuje snimak zgrade koja se ruši, a odmah potom čuveni, isečeni snimak. Kako bi ispao duhovit, ispred pevačicinog nadimka dodaje epitet lepa. Verovatno ni sam nije pretpostavio da će se nadimak Lepa Brena žestoko primiti u narodu. Ubrzo „Slatki greh“ izdaje prvi album „Čačak, Čačak“, koji biva razgrabljen u 780.000 primeraka.

- Od tog trenutka više nisam mogla da se vozim gradskim prevozom. Ni taksijem. Niti da izađem na ulicu, a da me ljudi ne prepoznaju. Ali, uvek sam u kontaktu sa ljudima shvatala da me vole, podržavaju, da sam im draga i da me doživaljaju kao nekog svog, tako da mi taj prvi nalet slave nije teško padao - kaže za „Novosti“ Lepa Brena.