Vasilija Radojčić bez nacionalnog priznanja

V. N.

27. 09. 2011. u 21:00

Zvanje istaknutog umetnika stekla još 1980. godine, ali je neopravdano izostavljena za dodelu nacionalne penzije

ODLAZAK istaknute umetnice Vasilije Radojčić, koja je u nedelju preminula u Beogradu u 75. godini, žene krhkog stasa koja je ličila na devojčicu, ali je svojim glasom pomerala zidove, nenadoknadiv je gubitak za srpsku izvornu i narodnu muziku. Mada je ova Kragujevčanka priželjkivala da peva šansone, jer je bila zaljubljena u francuski jezik koji je studirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, karijera joj je krenula drugim tokom - pevala je stare vranjanske pesme, ali i makedonske i bosanske. Mada je 1958. postala solista Radio Beograda, na prvi singl sa pesmama „Poletela sojka ptica“ i „Zelen bor“ morala je da sačeka još tri godine. Mnoge njene pesme poput „Mito, bekrijo“, „Moj Milane kad u vojsku pođeš„, „Veseli se kućni domaćine“ ili „Na Uskrs sam se rodila“, postale su evergrin, a Vasilijine kvalitetne interpretacije i glas natopljen emocijama privukli su veliki broj poštovalaca. Nijedna zajednička turneja pevača po Jugoslaviji ili Evropi nije mogla da prođe bez Vasilije, koja za 50 godina karijere nikada nije pevala u kafani.

Čuvanje tradicije srpskog naroda donelo je Vasiliji mnogobrojna priznanja i počasti od istog tog naroda, koji je umeo da ceni njen izuzetan glas i emociju. Udruženje zanatlija dodelilo joj je 2005. u Nišu majstorsko pismo za životno delo. Počastvovana Vasilija tom prilikom je izjavila: „Različito su me do sada nazivali - doajenom i prvakom, ali nikada majstorom“. Mada je zvanje istaknutog umetnika stekla daleke 1980. godine, Vasilija Radojčić je sasvim neopravdano preskočena za dodelu nacionalnih penzija (koja uz redovnu penziju uključuje i dodatak od 50.000 dinara). Razočarana umetnica povukla se sa scene, a poslednjih sedam godina tugovala je zbog smrti supruga Milana Đorđevića, sa kojim ima ćerku Mirjanu. Od muževljeve penzije je i živela.

- Povredile su me i kolege i muzičari, estradnu penziju nisam dobila iako sam nekoliko puta podnosila zahtev. Kada je penzija izglasana, trebalo je da je prvi dobijemo Predrag Gojković Cune i ja. On je penziju dobio, mene su zaobišli, mada važim za pevačicu koja ima najviše snimljenih pesama u fonoteci Radio Beograda. Nedavno sam za PGP RTS snimila 60 antologijskih pesama, obećali su da će mi objaviti trostruki album, a onda su desetak mojih pesama strpali u nekakav zajednički muzički projekat za koji još ne znam šta predstavlja. Kako da pevam, kad mi se plače - otkrila je pevačica raskošnog glasa prošle godine za jedan portal, odgovarajući na pitanje zašto je prestala da peva.

Komemoracija Vasiliji Radojčić biće održana u sredu u 10 sati u maloj sali Doma sindikata, a kremacija će biti obavljena u 11.30 na Novom groblju u Beogradu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)