Srpski političari bili muzičari

S. DOBROSAVLJEVIĆ

23. 07. 2011. u 20:49

Borko Stefanović nekadašnji panker. Goran Pitić pevao u „Legendama“ i kafanama po Skadarliji. Kroz „Monetarni udar“ prodefilovali Mlađan Dinkić, Božidar Đelić

GDE su političari, tu je i pesma. Mnogi od njih su se svojevremeno profesionalno bavili muzikom i možda bi danas bili prave zvezde da estradnu scenu nisu zamenili političkom govornicom.

Svakako, najpoznatiji muzičar među političarima je Mlađan Dinkić. Lider Ujedinjenih regiona Srbije svojevremeno je svirao u grupi „Monetarni udar“ (kroz koju su prošli Goran Pitić i Božidar Đelić), a danas je pridruženi član „Pilota“ i komponuje za mnoge izvođače. Vatreno krštenje imao je sa Draganom Kojićem Kebom na Budvanskom festivalu 2005, kada je za popularnog folkera komponovao pesmu „Sanjam“, osvojivši treće mesto. Bivši ministar ekonomije i regionalnog razvoja, za koga Keba u šali govori da ga je otkrio kao kompozitora, osim sa Kikijem Lesendrićem, sarađivao je i sa Tijanom Dapčević, Bobanom Rajevićem, Dženanom Lončarevićem...

Malo je poznato da se muzikom bavio i šef srpskog pregovaračkog tima za Kosovo Borko Stefanović. On je bio basista novosadske pank grupe „Generacija bez budućnosti“, koja postoji i danas, a nedavno je objavila novi album pod nazivom „Superheroin“. Tokom karijere, koja traje 21 godinu, kroz bend je „prodefilovalo“ mnogo muzičara, a posle duže pauze, grupa se ponovo okupila 2006. I dok njegova „Generacija bez budućnosti“ i dalje praši pank, Stefanović je svoju budućnost pronašao u politici.

Bivši muzičar je i nekadašnji ministar Goran Pitić, ali je za razliku od Borka Stefanovića, preferirao drugačije note. Pevao je romanse, starogradske pesme i šansone, a oprobao se i u operi. Bio je i član ansambla „Legende“, u vreme kada je grupa tek osnovana, ali se nije dugo zadržao u bendu.

- Goran je bio u grupi nešto manje od godinu dana - rekao nam je vođa „Legendi“ i njegov bivši šef Zoran Dašić Daša. - Otišao je, jer je želeo da se posveti onom za šta se školovao, a kasnije je uplovio i u političke vode. Goran je bio odličan pevač, baš kao i Ivan Milinković.

Nekadašnji ministar Pitić počeo je da peva u KUD „Abrašević“, a kasnije je postao član „Krsmanca“, odakle su potekli mnogi članovi „Legendi“. Posle audicije za pevače u Skadarliji, nastupao je u kafanama „Zlatni bokal“, „Ima dana“ i „Dva jelena“, a sa grupom „Dukat“ pevao je i na splavovima. Nezaboravan nastup imao je 1985. u Nici, kada je pevao u horu opere „Samson i Dalila“, koji je pratio Plasida Dominga, dok je u „Erodijadi“ bio prvi tenor. Kao postdiplomac Pitić je nastupao u Pozorištu na Terazijama, a 1987. godine na festivalu „Mesam“ bio je prateći vokal folk pevaču Radisavu Rodiću Rokiju, koji je tada osvojio prvo mesto.

Veliki zaljubljenik u muziku je i Nenad Čanak. Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine je završio srednju muzičku školu - odsek za flautu i klavir, a odlično svira i gitaru. Počeo je kao profesionalni muzičar osamdesetih godina, svirajući sa bendom „Šta“ po vojvođanskim kafanama. Čanak je izjavio da je gitara njegov instrument za razmišljanje i da se uvek lati nje kada poželi da popriča sa sobom. Komponovao je muziku za mnoge radio-drame i filmove, svirao je na albumu „Zašto da ne“ grupe „Električni orgazam“, bio je gostujući muzičar i u bendu „Lav hantersi“, a pevao je i u duetu sa Jelenom Karleušom.

TADIĆEV SAVETNIK

MUZIKOM se uspešno bavio i Nebojša Krstić, savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića. On je bio dugogodišnji član „Idola“, jedne od najpopularnijih muzičkih grupa u bivšoj Jugoslaviji.

KLINTON I RUSLANA

NAJPOZNATIJI muzičar na svetskoj političkoj sceni svakako je Bil Klinton. Bivši američki predsednik počeo je da svira saksofon sa devet godina i često je isticao da mu je muzika pomagala da izrazi svoja osećanja i naučila ga disciplini i kreativnosti. Politici nije odolela ni Ruslana, koja je pobedila na „Evrosongu“ 2004. godine u Istanbulu. Temperamentna pevačica izvesno vreme je bila poslanik u ukrajinskom parlamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)