Snežana Savić: Čekala sam pravi glumački zadatak

09. 04. 2011. u 20:59

Pevačica i glumica Snežana Savić posle 20 godina ponovo na srpskoj pozorišnoj sceni. Kada mi je ponuđena pevačka karijera, išla sam izazovima u susret i obezbeđivala sebi i ćerki egzistenciju

GLUMICA i pevačica Snežana Savić, koja se posle više od dve decenije vratila na srpsku pozorišnu scenu ulogom Olge Krunić u predstavi „Pozovi M radi užitka“, izjavila je da je svih ovih godina čekala pravi glumački zadatak i da je ova predstava došla u pravi čas za nju. Njen poslednji angažman u teatru bio je pre šest godina u Mostarskom narodnom pozorištu, ali je na srpskoj sceni nije bilo više od 20 godina, pa je sinoćna premijera komada Mirjane Bobić Mojsilović u njoj izazvala posebno uzbuđenje.

- Ne mogu da se požalim da nije bilo poziva i ponuda, ali čekala sam jedan pravi glumački zadatak i on se dogodio i to sa autorom koga izuzetno poštujem, čiju estetuku volim i mogu da kažem da sam godinama priželjkivala saradnju sa njom - rekla je Savićeva. - Mira Mojsilović je bliska mom senzibilitetu i sve što napiše i uradi meni je blisko i savršeno razumem. Posebno sam vezana za Zvezdara teatar, u kome sam počela ameterski da se bavim glumom, a zaradivši prvi honorar, prvi put sam videla more.

O predstavi kaže da je to priča „o nama samima, danas aktuelnija nego pre osam godina kada je napisana“:

- Komad govori o ovom trenuku, o tranziciji i svim posledicama koje ona izaziva u nama, o jednom teškom periodu u kome se svi trudimo da preživimo. Svi smo negde sakriveni iza maski, pomalo lažemo, živimo u svetu hipokrizije, pada morala, pristajanja na sve i svašta i u strahu od autoriteta, koga ima malo ili možda nimalo.

Ona očekuje da će predstava probuditi kod svakog gledaoca jedan gorak ukus u ustima i da će svako u komadu prepoznati sebe i okolnosti u kojima živi, a ona lično je u liku Olge Krunić pronašla sebe.

- To je glumica na zalasku svoje karijere, koju su zaboravili, pa je prinuđena da radi na „hot lajnu“ da bi preživela. Njen sin (Ivan Jevtović), svršeni student dramaturgije bez posla, piše za kriminalce i ljude sa margine, dok Katarina Žutić igra mladu glumicu, devojku moga sina, koja dolazi u agenciju da bi zaradila koricu hleba, uveseljavajući klijente, dahćući u telefon - pohvalila je Savićeva svoje mlađe kolege.

Na pitanje zašto je toliko dugo nije bilo u pozorištu, rekla je da je želela da radi u teatru koji najviše voli, ali da joj se otvorio put ka muzičkoj karijeri i jednostavno je sledila taj izazov, povremeno praveći pauzu da bi snimila film ili televizijsku seriju.

- Kada mi je ponuđena pevačka karijera, ja sam išla izazovima u susret, pevala po svetu, ne mogu reći zaradila, jer sam bila sama sa ćerkom i morala sam da joj obezbedim egzistenciju - objasnila je glumica. - Nažalost, nisam imala vremena da se bavim pozorištem, koje smatram najtežim i najozbiljnijim medijem glume.

Iako su joj sve uloge podjednako drage, ipak misli da je najveći pečat u njenoj karijeri ostavila Koštana, koju je igrala davne 1976. godine, u filmu reditelja Slavoljuba Stefanovića Ravasija.

- Sećam se da je Danilo Bata Stojković jednom prilikom izjavio da sam ja za njega najbolja Koštana i da on bolju nije video, a evo sada mi se događa da igram na sceni koja nosi njegovo ime. Ima tu nečeg neobjašnjivog - primetila je Savićeva.

Nedavno je snimila album sa ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i svojim kolegama Predragom Cunetom Gojkovićem, Dubravkom Nešović i Žarkom Dančuom, na kome se nalaze starogradske pesme, a kada je pozorište u pitanju kaže da nije neko ko planira, ali da je raspoložena za sve što je kvalitetno:

- Ja, po starinski, čekam da se neko seti mene, pa ako sam mu potrebna, tu sam da to prihvatim, naročito ako smatram da to mogu dobro da uradim.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)