Deca Bate Anastasijevića obnavljaju festival

S. BABOVIĆ

12. 01. 2011. u 20:56

Деца Бате Анастасијевића обнављају фестивал
Potomci legendarnog džez muzičara rešili su da pokrenu nekadašnji „Naisus džez festival“: Želimo da okupimo sve stare tatine saradnike

DECA legendarnog džez muzičara Bate Anastasijevića rešila su da obnove nekadašnji „Naisus džez festival“, saznaju „Novosti“. Anastasijević je obeležio istoriju džeza u Nišu, ali i u nacionalnim okvirima, a preminuo je 1992. godine. Tri godine kasnije pokrenut je internacionalni džez-festival „Nišvil“, gde se dodeljuje nagrada za doprinos džezu, koja nosi upravo Batino ime.

Bata Anastasijević je za sobom ostavio četvoro dece, koja se listom sva bave muzikom. Najstariji Aleksandar (47), Mirjana (33), Dušan (31) i Barbara (29), spremni su da se uhvate u koštac sa velikim izazovima organizacije džez-festivala, koji će u startu imati međunarodni karakter.

- Otac je vodio orkestar i bio dirigent „Naisus džez big benda“ - priča nam Dušan Anastasijević. - Sve je počelo u legendarnom „Naisus“ klubu, koji je organizovao vrhunske koncerte. Nažalost, održano je svega 11 džez smotri.

Naisus“ festival pokojni Anastasijević pokrenuo je uz podršku svog džez sastava i Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije - podružnica Niš. Posle njegove smrti dugo nije bilo nikoga ko bi imao energiju i entuzijazam da se u teškim vremena uhvati u koštac sa finansijama i dovodi vrhunske muzičare.

- Festival neće ići na kvantitet i brojnost muzičara, već kvalitet. U ovom trenutku možemo da otkrijemo da je ideja da festival organizujemo u oktobru. Želimo da okupimo sve stare tatine saradnike, koji su mu pomagali oko organizacije „Naisus džez festivala“ - objašnjava Dušan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Bojana Palic

13.01.2011. 19:05

Lepa ideja!Veliki pozdrav za sve Anastasijevice,nadam se da ce uspeti da ostvare ono sto su naumili!

drakce

26.01.2011. 09:56

fantasticno,nis ima toliko lepih uspomena na naissus jazz klub,naissus big band,naissus jazz festival i udruzenje muzicara dzez ,zabavne i rok muzike srbije-podruznica nis.samo nisvill je p[riznat od strane ministarstva kulture srbije sa nelegalnim godinama koje nisvill ubraja u svoje festivale,na sta nema ni autorska ni osnivacka prava.sramota za ministartvo kultur srbije.ali nadamo se da ce se bitka dobiti protiv ministarstva kulture srbije.samo napred anastasijevici

Milorad Jovanovic

26.01.2011. 09:58

prelepoanastasijevici imaju iskrenu podrsku svih umetnika kako iz nisa tako i iz beograda.pozdrav

dragan

01.02.2011. 01:48

Konacno,odrasla deca i sposobna.Grad Nis nije zaboravio sta je porodica Anastasijevic uradila i radi za kulturu grada Nisa.Poznavao sam Batu,dovodio Boljsoj teatar,svajatoslava richtera,leonida kogana i da ne nabrajam.Nadam se da ce i njegova porodica kao sto vidim uspesno nastaviti podizanje kulture na visi nivo grada Nisa.ANASTASIJEVICI samo napred!!!!

milan

02.05.2011. 13:16

bice veoma tesko s'obzirom na situaciju u nisu.koju su politicari napravili.

Brnko

19.08.2011. 13:07

Posle 20 godina pauze konacno je da najstariji cdzez festival u regionu da nastavi sa radom.Sve najlepse.