Štulić: Ne želim da zure u mene

Vesna PANTELIĆ

31. 10. 2010. u 20:59

Ekskluzivno: Branimir - Džoni Štulić o nedolasku na promociju, izabranim delima, ćirilici, psovkama, pasošu i, naravno, „Azri“

VEĆINA stanovnika nekadašnje SFRJ, Branimira - Džonija Štulića (57) smatra vizionarom, prorokom, pa čak i mesijom. I prvim opozicionarom socijalističke Jugoslavije. Džoni nije poznavao note, svirao je poput mnogih samoukih gitarista, a ukus mu nije bio u skladu s vremenom. Smatrao da je sevdah naš autentični zvuk, koji najbolje dolazi do izražaja u makedonskim pesmama. Pre nego što je snimio prvu ploču, imao je već gotovih 150 pesama, a jagodice na prstima su mu bile crne od danonoćnog vežbanja na gitari. Stvorio je bend koji se munjevito popeo na sam vrh ondašnje jugoslovenske rok scene, da bi 1984, na vrhuncu popularnosti, raspustio „Azru“ i otišao u Holandiju. Utreht mu je, od 1991. godine, zvanična adresa u dokumentima, ako ih uopšte ima. Posle mnogo godina, konačno je dao odgovor na pitanje zašto je radio onako kako je radio: „Hteo sam da budem odgovoran samo sebi!“

Zahvaljujući kompletu od 14 knjiga koje je „Plato buks“, zajedno sa Džonijevom „Balkanskom partijom rada (g.k.)“, objavio sredinom oktobra, uz dvostruki disk s koncerata „Azre“ u Banjaluci i Mostaru 1990. godine, Štulić se po ko zna koji put našao u žiži javnosti. Mada je u Beogradu upriličena čitava serija promocija Džonijevih prevoda antičkih mislilaca, književnika i istoričara na kojima je radio poslednjih 20 godina, kontroverzni i harizmatični autor ostao je u ilegali. Da genija niko ne uznemirava, svojski se trudi njegova supruga Jozefina Frudmajer, jedna od sekretarica gradskog doktora u Utrehtu. Čini se da sada i on „prepušta uloge mrtvijim od sebe“, kao što je to opevao u pesmi „Melankolija“ pre dve decenije.

Pa, ipak, prihvatio je naš telefonski poziv. Na konstataciju da je njegova autobiografija „Smijurijada“ neuobičajena za čitanje, budući da se stih ne završava u prvom redu, već u drugom, te da se odmah nastavlja sledeći koji ne počinje velikim slovom, Džoni Štulić, legenda i kultna figura bivše Jugoslavije, za naš list kaže:

KAD SU CVETALE TIKVE MADA među 14 knjiga Branimira Štulića nema one o piscima koji su uticali na njega, nema sumnje da je jedan od njih Dragoslav Mihailović i knjiga „Kad su cvetale tikve“, koja počinje rečenicom „Ne, neću se vratiti“.
- Ta knjiga je, po meni, bila kao što treba. To je otprilike kao južnoamerička književnost, kratko, lepo, životno.

- Jeste, kad nema interpunkcije, a radi se o meni, pa ne može da stane. Mislim, ima interpunkcije, samo nisam stigao da napravim. Zarezi su druga vrsta pismenosti, oni uopšte nisu tek tako reda radi. Znači, trebalo bi opet da posvetim pola života pravilnom postavljanju zareza. Crnjanski je najbolji primer, on ga reže previše. Ako ga previše režeš - ne valja, ako ga opet stavljaš dugačko, ni to ne valja. Mora se naći najbolja mera, a to, opet, zahteva dodatni trud.

* Klasična dela preveli ste na jedini jezik koji znate, mešavinu svih balkanskih jezika i narečja, ili, kako reče izdavač Bane Gojković, na „Džonijev jezik“. Da li je to vaš maternji ili jezik vašeg opredeljenja (nacionalnog, političkog, ličnog)?

- Veoma lepo. Jezik je vrlo zanimljiva stvar i u areheologiji najvažnija stvar. Važnija nego komadi grnčarije koja se tu i tamo nalazi. Što se tog jezika tiče, ja sam, kad sam bio mlađi, mislio da ga niko bolje od mene ne poznaje. Još uvek stojim pri tome. Mada, Tin Ujević je to isto shvatio negde sredinom života, pa je do kraja života vreme provodio uz rečnik. Ja to nikad u životu nisam radio, osim kad trebao nešto da vidim kako se kaže po jednom, a kako se kaže po drugom. Dobra je stvar kod jezika kad imaš dve različite postavke. Kad čovek ima više, onda mu je ponekad lakše da se snađe. Međutim, nije uvek tako, puno babica - kilavo dete. To obično bude kad se čovek sa priređivačima suoči. Dakle, sve to igra, i još milion stvari kojima nije vreme da se spominju. A kad sve to igra, onda mora da bude neka srednja vrednost koja ponekad, naravno ako je sve kako treba sa interpunkcijom i ako štima ritmika i sve to, da dobre rezultate. Ali, to nema nikakve veze sa opredeljenjem nego sa onim što jeste. A pošto se, je l’ da, ne radi o izmišljanju novog jezika, onda postoji isto neki tok stvari sam po sebi. Recimo da ne mogu sad da se unose novine tek tako, jer se stvara zabuna, koja nimalo ne pridonosi ideji zbog čega se čovek uopšte poduhvati nečega. I o tome čovek mora da vodi računa. Moraš, na primer, da izabereš da li ćeš da otvaraš redove velikim ili malim slovom. Možeš da ih kombinuješ, možeš svakako. Ako se radi linijom najmanjeg otpora, kao što treba da bude pošto je sila teže svuda, onda moraš da izabereš jedno. Kao kad imaš dva servisa za večeru pa moraš da izabereš da li ćeš bele ili plave tanjire. Eto, u tom smislu. Ponekad je to sticaj okolnosti, ali, ako su se već ljudi navikli na bele tanjire, zašto da ih šokiraš bezveze plavim tanjirima?

* Volite ćirilicu zato što najviše podseća na starogrčki jezik?

- Ne, nego ćirilica ima jednu veliku prednost, a to je da svaki glas ima svoje slovo. Znači, tu je za tri slova bolja nego latinica.

* Prevode ste obogatili slengom, pa čak i psovkama. Šta vam je dalo tu slobodu i koliko onda u delu klasičnih autora u vašem prevodu ima Džonija Štulića?

- Gledajte, kad imate 500 stranica i kad je to jedan isti ritam, onda obično čovek zaspi na trećoj, petoj ili sedmoj stranici. Da ne bih zaspao prvo ja sam, pa onda i svi ostali, tu i tamo uleti nešto da čoveka drži na životu. Čovek kad ne bi smeo da zaspi, prvo opsuje sam sebe.

* Zbog čega ste u autobiografiji „Smijurijada“ vaša sećanja o muzičkoj sceni bivše Jugoslavije kombinovali sa istinama antičkog sveta?

- Zato što nemam šta da kažem. A da ne bude prazan prostor od 400 stranica, onda se poslužim starinom.

* Naprotiv, sigurna sam da imate šta da kažete...

- Čovek ne zna da se s tim suoči. Probaj sama, pa ćeš videti koliko će toga da ti padne na pamet.

* Kakve su šanse da vas vidimo na nekoj književnoj večeri?

- Aaah, ja nisam nikad bio voajer, pa mi je onda neobično da drugi zure u mene.

* Mnogi vam sada nude pasoš, ponude stižu sa najviših mesta, koji ćete prihvatiti?

- E, sad, morao bih o tome da razmišljam, a upravo radim nešto drugo, pa mi ništa na pamet ne pada.

* Imate li trenutno pasoš?

- Nemam i ne zanima me. Kakve to uopšte veze ima sa bilo čim? I zašto bi uopšte o tome trebalo da razgovaramo?

NIKOG BEOGRAD NIJE KAO MENE VOLEO U AUTOBIOGRAFIJI „Smijurijada“, Štulić nam otkriva da je najviše voleo miris paprike u stambenim zgradama jer bi ga to podsećalo na detinjstvo i spremanje zimnice, da „nikog Beograd nije kao mene volio što je opet jako teško podnositi“, kako su mu koncerti u srpskoj prestonici bili „kao na Vembliju“, priznaje da je u Splitu najbolje spavao, da se silno razočarao kada mu je Bora Čorba kazao da najbolji stih srpskog rokenrola „rado Srbin ide u vojnike“ nije njegov već da ga je od nekog drugog uzeo...

* Iz kojih razloga na jednoj polici u vašem domu u Utrehtu držite „Jugotonovu zlatnu pticu“, a iznad wcšolje u toaletu poster „Azre“ iz sarajevskog „Vena“?

- Opet bih morao da razmišljam, a ništa mi ne pada na pamet. J... ti, ja sad tebe nazovem i počnem tako razgovarati, mislim, kako bi se ti osećala, a upravo si zabavljena svojim poslovima? Isto sam tako podložan raspoloženjima kao i što si ti svojim.

* Pojasnite mi zašto Turci, po vašem mišljenju, imaju najbolju narodnu muziku na svetu?

- Ma, ja sam svašta rekao, ne znam ni sam. Često puta nije to samo što ja kažem, nego ono što osvane na papiru. A to što osvane na papiru obično 70 odsto nema veze sa mnom, ako ne i 90 odsto. Tako da uopšte nije važno šta čovek govori, ili šta čovek ne govori.

* Kako izgleda vaša svakodnevica?

- Grozno!

*Šta vas remeti, ako vas remeti?

- Bre! (smeh)

* Sad sam našla da pitam?

- Jeste, ha ha ha... Idi, bre! Ah, tako smo lepo popričali, toliko me zasmejalo, padni mi na grudi, dete! I nemoj da ispituješ ljude šta ti padne na pamet, uzmi, pljuni u plajvajz i piši nešto svoje, neke umotvorine, možda nekog i razveseliš.

* Drago mi je ako sam vas bar malo razveselila.

- Dobro, jesi malo, eto, kažeš da nijedan đavo nije toliko crn kao što izgleda.

* Zašto ste rešili da raspustite „Azru“ na vrhuncu njene popularnosti?

- To su sve teška pitanja. Stvarno. Kako da to kažem, to uopšte nije važno. Zašto čovek odluči da promeni čarape ili košulju ili bilo šta? Kakve to uopšte veze ima sa bilo čim? Opet je ono što jeste.

* Da li je tačno da ste komponovali većinu pesama pre nego što je „Azra“ uopšte formirana?

- Ja sam komponovao sve pesme pre nego što je „Azra“ osnovana. Nisam imao svih tri stotine, ali sam uvek svirao svoje pesme. A šta bih drugo mogao da sviram? Narodna muzika ionako ne zanima nikoga.

* Da li je lišće na drveću u Utrehtu požutelo?

- Nemam pojma, al’ ima ona pesma „jesenje lišće već otpalo je, ni travke nema, pustoš je svud, u duši mojoj, u srcu mom...“ Starogradska, imam je negde snimljeno ali nemam pojma gde.

* Odavno čekamo da odgovorite „koliko još ima do očaja“?

- Do sudnjega dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

DEX

01.11.2010. 10:19

@mate - pa i imao je pjesmu ''ja sam Kralj, ti si žena pjesnika''..:)

mirko pop

01.11.2010. 05:27

"rijeka nije bila rijeka na samom pocetku i nije nuzno da ne bude ponornica do kraja"...(Dzoni Stulic). 86/87-me sam bio u vojsci u Sloveniji.Jedan drug-Hrvat me je ubedjivao da ovi stihovi predvidjaju raspad SFRJ. Nisam poverovao...

DEX

01.11.2010. 12:21

@mirko pop - pa jeste, :)zna se ''kad mrtvi fazani lete a nijedan ne pada'' na koga se mislilo...imao je vizionarske stihove...revolucionarne u progresivnom smislu...trebalo bi dugo opisivati aspekte dzonijeve knjizevnosti..

dex

01.11.2010. 08:13

Čovjek, jednostavno pokušava da sačuva originalnost, svejstan suštine stvari i zna da postavi stvari na svoje mjesto!Žao mi je što nisam bio na njegovom koncertu, idejno mi je bio idol, progresija u mišljenju, bunt protiv gluposti.Eh johnny , be good...volio bih se nekad ispričati s njim

seljak

01.11.2010. 09:18

Na pravom mestu zarez stavi. Budi oprezan, vazan se ne pravi. Zivis u drugom gradu, na proslost tacku stavi. Budi gord, pogled da ti nije oboren, najbolje se vrati,odakle ti je koren.........................................................Pozdravite vaseg i mog Dzonija, a mogli ste bar ostaviti adresu ili telefon gde mogu da kupim knjige, jer ja retko izlazim iz ove vukoj****e tamo po Beogradima, zahvalan sam i kad bi neko od komentatora to uradio.Hvala.

DEX

01.11.2010. 12:20

@seljak - Pa iskreno ne znam gdje bi mogli naći bilo šta od literature Branimira Džonija Štulića...volio bih i ja znati, javite mi na mail drinaboy@live.com ako znate ....

Rcomma

01.11.2010. 17:22

@seljak - Trebalo bi da ima na Platou u Beogradu (kod filozofskog fakulteta), pozdrav.

инфо

04.11.2010. 16:40

@seljak - Видео сам књиге у књижари Плато у Кнез Михајловој у Београду. Не у Платоу код Филозофског, него мало даље према Калемегдану, с десне стране има књижара.

dex

01.11.2010. 10:18

Izgleda da urednik nije baš ljubitelj Dzonijevog stvaralaštva.Dzoni filozof, pjesnik, muzičar!!!Bravo johhny!!!Pozdrav iz Zvornika, Dejan

aleksa

01.11.2010. 12:55

pravi se filozof,misli da je superiorniji u odnosu na osobu kome je odgovarao na postavljna pitanja...odgovara glupo,bezveze,drsko,nekulturno,nedoreceno...sve da bi sacuvao svoju "orginalnost" a ustvari je jedan obican "drvoseca" . Inace briga me bas za njegovu muziku,knjigu i uopste za njegov zivot! saljem odgovor cisto da ga naruzim,da nebude sve "med i mleko "od komentara,a nije to zasluzio

DEX

01.11.2010. 13:59

@aleksa - brate Aleksa, ajd da se složimo da je JOhhny malo drzak, ali pritom i sa mjerom , ne pretjeruje puno...malo previše gord ali pokajaće se ima vremena:)..ali da je drvosječa pa to se ne uklapa nikako!!!:)

kad fazani lete

01.11.2010. 20:17

@aleksa - aleksa..,Covek ne pati,da li ce da zasluzi tvoje simpatije..Kamo srece da imamo sto vise ovakvih kojih boli sta ti i tebi slicni misle o njegovom zivotu i delima...

fantom slobode

04.11.2010. 22:45

@aleksa - Ne moze biti drvoseca covek koji je kreirao citav jedan muzicki pravac i segment u istoriji jugoslovenske muzicke scene. Drugo, kao sto i sam kaze: "Sto me vise ima to se vise mrzim, sto me manje ima to se vise volim". Po meni ova recenica daje potpuni opis danasnjeg odnosa medija prema njemu i njegovom radu, tako da je ovakav njegov odgovor poprilicno motivisan i opravdan.. Covek je bio i ostao genije, ziveo je uvek ono sto je voleo a uz to stvorio nesto sto ce i iza njega ostati da zivi..

f

12.11.2010. 22:32

@aleksa - aleksa idi da strikas i mani se ovoga jalovo je..,da se primetiti da si veoma nacitana i inteligentna osoba

aksa

01.11.2010. 17:25

Covek je jako veliki umetnik daleko ispred svoga vremena,i kao takav normalno je da je neshvacen,a samim tim i cudan--ko je poslusao njegove pesme i muziku shvata poentu ali opet kakve to veze ima sa bilo cim.I opet je on to sto jeste.

Zoka Trakilovic

01.11.2010. 18:47

citajuci vase postove cini mi se da sam shvatio sam zasto je Dzoni otisaonapises pesmu, imas neku poruku95% ljudi ne konta, ili pogresno konta (ovo pogresno frustrira)isti slucaj slucaj sa ovim clankom,od bukve ne vidite sumudas izjavu za medije, novinar izvuce neku svoju poentui to plasira javnosti, pri tome ne mislim na ovu novinarku koja je dosta objektivno napisala razgovorprosto ukapiras ili da si se rodio na pogresnom mestuili u pogresno vreme...Dzoni nije mogao promeniti vreme

Covo

02.11.2010. 06:43

Ovi sto lupetaju o Stulicu, nisu mu ni do kolena , bre.Dzoni je zakon, jos uvijek volim njegove pjesme.

seljak

02.11.2010. 20:21

Ej pope cepanje po shvovima je pocelo jos 62`` godine, pa se malo primirili zbog priprema, pocetkom 70`` je pocelo malo vecim intezitetom, a 80`` su se menjali bossovi imena nisi mogo da im po``vatas, imam malo pojma jerbo sam bio u ZG u JNA kasarna Marshall-a Tita pa mi je jedan zastavnik Anton Matosic malo objasnio itd elem Dzonijevim vizijama nema ni reci, to se znalo u odredjenim krugovima.U to vreme AC/DC si izdali LP sa novim pevacem, kojim,a? I bijen je ko?Ubio ga jeChapman ispred stana.