Srpska truba osvaja planetu

V. Ilić

20. 08. 2010. u 00:15

Dejan Petrović iz Užica proglašen je za prvu trubu sveta, dok je orkestar Ekrema Mamutovića iz Vranja izabran za najbolji na planeti

SRPSKOJ trubi nije bilo ravne na prvom međunarodnom takmičenju na Saboru trubača u Guči. Dejan Petrović iz Užica proglašen je za prvu trubu sveta, dok je orkestar Ekrema Mamutovića iz Vranja izabran za najbolji na planeti. Ovo je ishod „prvog svetskog trubačkog rata“ koji se odigrao na pozornici, na stadionu kraj Bjelice, pred nekoliko hiljada saboraša iz svih krajeva sveta.

- Presrećan sam, još nisam svestan onoga što me je zadesilo - kazao nam je Petrović. - Biti prva truba sveta svakako je veliko priznanje.

I Ekrem nije krio oduševljenje. Kazao nam je da mu je čast što će u analima Sabora trubača u Guči biti zapisano da je njegov orkestar izabran za najbolji na svetu.

Žiriju, kako saznajemo, nije bilo teško da odluči, jer odlično su se znale propozicije takmičenja. Bodovali su se izvorno muziciranje, virtuoznost, ujednačeno sviranje orkestra... Nije bilo teško da se oceni da je srpska truba najbolja, da su srpski trubači najveći magovi na svetu.

A, sve je počelo kada je gučkom dolinom odjeknula saborska himna „Sa Ovčara i Kablara“, koju su zajedno odsvirali trubači Dejana Petrovića i Ekrema Mamutovića, čiji su orkestri predstavljali Srbiju na ovom svetskom takmičenju. Potom je takmičenje otvorio prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

- Guča je velika srpska tekovina, čuvar srpske tradicije i istorije. Drago mi je da otvorim takmičenje za prvu trubu sveta, ali, ipak, moram priznati da je srpska truba najbolja na planeti. Nadam se da će srpska truba još dugo, dugo da se čuje sa Kosova, iz Guče, Prijepolja, Vranja, sa Fruške gore - kazao je ministar Dačić.

Potom su se na sceni ređali orkestri iz Rusije, Nemačke, Poljske, Amerike, Slovenije, Austrije, Turske, Rumunije, Republike Srpske i po dva orkestra iz Makedonije, Francuske i Srbije. Bilo je zanimljivo čuti kako Ameri sviraju „Zapevala sojka ptica“, Francuzi „Hajde Jano“, Nemci „Na Uskrs sam se rodila“, ili Rusi „Pšeničice sirno seme“.

Iza scene, tokom takmičenja, muzičari inostranih trubačkih orkestara svirali su srpske melodije koje su prethodnih dana „pokupili“ od njihovih kolega iz Srbije. Lepo je bilo videti kako trubač iz Republike Srpske i onaj iz Amerike zajedno sviraju „Užičko kolo“, a ostali trubači se zajedno sa saborašima hvataju u kolo.

DAČIĆU "KOBRE" NA UVCE

Seks mi ne treba, Vlada me j... svaki dan!“ Majicu sa ovim natpisom kupio je juče ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji se u društvu ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina, Dragana Markovića Palme i domaćina Sabora i predsednika opštine Lučani Slobodana Jolovića prošetao gučkim ulicama. Sve vreme ih je pratio trubački orkestar „Kobre“ iz Vladičinog Hana.

- Potičem iz drugog kraja Srbije, ali spaja nas truba - kazao je Dačić. - Guča okuplja najviše ljudi, a iza Guče je „Egzit“. Oni kažu da su bolji, ali nisu. Guča je starija od mene, a Palma je vršnjak Sabora, ali kao što je Palma vitalan, i Sabor je isti. Ovo je jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija. Nadam se da će u budućnosti srpska truba svirati samo vesele melodije i da će to što se srpska truba sa Kosova i iz Guče čuje pokazati da će srpski narod prebroditi sve poteškoće.

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma pozvao je sinoć sve saboraše da 2. septembra dođu u njegov grad i da besplatno uživaju u akvaparku. Takođe, Marković je kazao da će za prva tri najbolja pojedinca trubača i tri najbolja orkestra sa međunarodnog takmičenja obezbediti petodnevno besplatno gostovanje u njegovom gradu.

OMLADINCI

ZA najbolji pionirski orkestar preksinoć je u Guči izabran orkestar Kristijana Trajkovića iz Zagužanja, a za najuspešnijeg trubača proglašen je Kadrija Ajdinović iz Surdulice. U konkurenciji omladinskih orkestara najbolji je sastav Mija Bondžulića iz Lunovog sela, a prvi trubač je Saša Krstić iz Zagužanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

patriota koji nevoli Gucu

20.08.2010. 11:49

cuj najbolji na planeti?!! ma daj molim vas...to je donekle i "normalno";pa nisu svi zainteresovani da duvaju! gluposti.prevelik znacaj se pridaje toj Guci.Ja licno nebi tamo otisao ni da mi plate,ni da mi Palma ponudi "letovanje u Jagodini" jednostavno gadi mi se i sama pomisao da sedim pod satorom a cigani sve znojavi se trude ko ce bolje da duva! Svi pjlani i u transu(ali vise od rakije).kako kome, ali meni je to odvratno!!! Ko voli nek izvoli,ali bez mene

dragon

20.08.2010. 13:18

@patriota koji nevoli Gucu - Ko tebe sta pita? Sedi kod kuce,slusaj Baha i pokrij se usima.

patriota

20.08.2010. 16:53

@patriota koji nevoli Gucu - Neslusam ja ni Baha,ako te bas zanima! Neradi se samo tu o ukusu muzike.Vise sem skreno paznju na kretensko ponasanje tokom tog festivala,nego sto sam kritikovao samu muziku! Zabadas nos gde mu nije mesto!

rale

20.08.2010. 12:11

e,baš preteraste s svetskim i planetarnim izborom najboljih trubača,. za šta se takmlče sledeće godine?

dejan

20.08.2010. 14:04

@rale - Sledece godine Ako budu dosli vanzemaljci ,verovatno ce biti mnogo teze..........

manojlo

20.08.2010. 15:07

srbija do tokija!!!!samo ne znam,kad trubaci tako lako osvajaju svet,zasto ih ne posaljemo da nam vrate kosovo?????

Djole

20.08.2010. 15:47

Ljudi vratite nam onu staru dobru guču bez stranaca i belosvetskih faca. Da mogu ko čovek da odem pod šatru da se proveselim i dobro najedem i popijem. Ovo je zadnjih godina od kako su političari ušli u priču sve samo ne narodni sabor i zato slobodno obilazite Guču u širokom luku kad je sabor. Neka ona ostane strancima i još po nekom. A ja ću sada na kupusijadu u Mrčajevce jer ona još nije zagađena.