Otkriven spomenik Šabanu Bajramoviću

S. BABOVIĆ

12. 08. 2010. u 13:55

Ministar kulture Nebojša Bradić i gradonačelnik Niša Miloš Simonović otkrili su spomenik "kralju romske pesme"

NIŠLIJE su u četvrtakjoš oko 10 sati strpljivo počele da traže „parče“ hlada kako bi s užitkom ispratili istorijski dan. Posle godinu i po dana usmenog šetkanja, dva metra Šabana Bajramovića u čvrstoj bronzi ustoličila su se na obodu amfitetatra Nišavskog keju. Tačno u podne odahnulo je blizu 500 ljudi, strpljivo se tiskajući da vidi i to čudo: Kralj sa mikrofonom u ruci - zamišljeno "peva" u pravcu Tvrđave.

Ministar, gradonačelnik, bivši premijer, sadašnji skupštinari, svi za ovu priliku u istoj partiji - Šabanovoj. Naš proslavljeni režiser Goran Paskaljević, kome je Bajramović zaigrao u filmu "Anđeo čuvar", stigao je među prvima.

ODELO PRAVO iz Danske, gde živi Bjaramovićeva ćerka Žaklina sa suprugom Ljubišom doputovalo je Šabanovo čuveno belo odelo. Zet Ljubiša Jovanović prepričava za "Novosti" da je specijalno za ovu priliku doneo i njegove stvari, tabakeru i gitaru uz koju je komponovao.

- Šaban je bio kao dete - priseća se sineasta. - Nije bio lak za saradnju. Sećam se da mi je tražio da mu platim honorar, a ja mu kažem, pa tri puta sam ti već platio! Ali, drugi su ga tako detinjastog, gurali u kocku. Ostaje, ipak, njegovo delo. Lično sam bio da se spomenik postavi u centru grada, jer u evropskim centrima stoje značajni ljudi. On je voleo ovaj kraj,ali, bojim se da će biti oštećen, ovde se skupljaju skinhdesi. Na Nišu je do dokaže da toga neće biti.

Da će Bajramović ponosito prkositi pored Nišave, protivnicima ove ideje, koja je podelila ovdašnju javnost, koliko i prošlogodišnje preimenovanje Južnog bulevara, veruje i njegova supruga Milica. Sa gospođom Bajramović je pristigao i buket od 100 belih ruža. Mirišu kao njegova istoimena pesma, njoj posvećena. Sa Milicom bila je i unuka Marija.

- Do pre dva dana bila sam tužna, čekala da vidim gde će da ga postave - priča Milica Bajramović. - Čim sam čula da su dali dozvolu, odmah mi je laknulo. Mnogo sam uzbuđena. Tužna što ga nema, ali srećna kada vidim koliko je sveta došlo. I, spomenik mi se sviđa, to je baš bio moj Šaban!

Ivan Blagojević, dežurni "sakupljač" para za spomenik i direktor 27. "Nišvila", koji je počeo u četvrtakda se održava, kaže da su "Prijatelji Šabanu", donatori spomenika, obeležje poklonili gradu. Da li će grad sada da se ispred njega fotografiše ili da s njim "slika" - pokazaće vreme.

- Kada su se prvi put sreli Žilijet Greko i Majls Dejvis, Dejvis je pitao Žilijet: "Volite li muziku". Ona ga je tada dodirnula i rekla: "Da, ja volim muziku" - rekao je ministar Nebojša Bradić, dodirnuvši spomenik odmah potom.

- Ovaj simboličan gest je samo trenutak kome mi odajemo poštu velikom umetniku. Teško je za neke ljude reći da su prevazišli svoje vreme, ali ima jedna teška istina da se bez mnogih muzičara moglo, ali bez Šabana Bajramovića ne bi. On je dao muzici, kutluri, Nišu, Srbiji i svetu nešto po čemu su i muzika i kultura i Srbija i svet drugačiji.

Da se sačuva taj trag o vremenu u kome je živeo Kralj, bio je motiv i za bivšeg premijera Zorana Živkovića da priloži donaciju za spomenik. Producent Bajramovićeva dva poslednja albuma misli da je na kraju, ipak, pobedio kvalitet.

- Teže od vajarskog posla, završenog za svega tri meseca, bilo je da dozvola za lokaciju stigne na vreme - priznaje vajar Vladan Ašanin, koji je oživeo Bajramovića.

Tako su montažeri u sredu na Nišavskom keju, doslovce mešali malter dok su zaposleni u organizaciji "Nišvila" dotrčavali zadihano sa dozvolom. Šaban je "čekao" na kamionu parče papira da bi se preselio na postament...

A običan svet, koji je pre više od dve godine, iskreno preplakao Bajramovićev odlazak na bolje mesto, radosno se ovoga puta fotografisao pored spomenika. Rame uz rame sa porodicom Šabana Bajramovića, političarima, muzičarima. Čula se i tužna edita Miše Blama na kontrabasu, tek toliko da podseti, da se spomenik podiže, jer Kralj više nije tu. "Veseli Romi" odsvirali su "Đelem, đelem" za kraj, a svetinja se razilazila ushićeno.

"Ma bio je lud, al' imao je glas. Ma kockao se, pusti to... Dobar je - nije dobar bio..."

- Šabane, ne ljuti se na zemlju koja kratko pamti... - zapisao je Ljubiša Samardžić u telegramu, koji je stavio tačku na svaku polemiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

branko

12.08.2010. 17:48

Velicanstveno delo ostavio je Branko Miljkovic. Ne znam da je njemu podignut spomenik u Nisu? Postoje i drugi, mnogo zasluzniji gradjani Nisa: Stevan Sremac i veliki Dusko Radovic. Ali, sta moze u zemlji Srbiji jos da me cudi?!

Nislija

12.08.2010. 23:49

@branko - Branko, ima spomenik B. Miljkovicu, ima i Sremac, naravno. Ali i Saban ima mesta.Dusko Radovic takodje ima spomenik u mojoj ulici u Nisu. Ima mesta za sve . Narocito ako smo dobre volje.Zbog toga sto je Saban bio majstor dobre volje, zato je i tu gde jeste. Da ucini sto vise ljudi , koji imaju dobru volju. Nasuprot ljudima lose volje, koji su dosadili i Bogu i ljudima. Prosto ko pasulj.

Marko

13.08.2010. 04:20

@branko - Vas komentara sa uvazenim i zaboravljenim imenima nislija je pravican!Ako se ostvare planovi kroz regionizaciju Srbije belosvedskih mocnika, u vasoj regiji su predvidili da sluzbeni jezik bude romski ili ciganski!? Taj spomenik je izvidnica.....