PEVAČICA narodne muzike Merima Njegomir, koja je nedavno imenovana za odgovornog urednika narodnih redakcija muzičke produkcije RTS i PGP RTS, poručuje da je spremna da se uhvati u koštac sa novim izazovima. Sa prepoznatljivim osmehom dočekuje nas u svojoj kancelariji u Radio Beogradu. „Prva dama“ muzičke produkcije RTS kaže da joj imenovanje na novu funkciju godi, ali mnogo više obavezuje i da će učiniti sve kako bi doprinela očuvanju srpske narodne muzike. Planova je na pretek i veruje da će ih uspešno realizovati.
- Ovo je nova faza u mom umetničkom životu - kaže za „Novosti“ Merima Njegomir. - Moram da priznam da je bilo neočekivano, ali spremno sam prihvatila poziv da i ubuduće radim ono što sam već radila. Zahvalna sam ljudima iz RTS što su mi ukazali poverenje i u meni prepoznali osobu koja će na pravi način obavljati tako odgovornu i važnu funkciju. Razlika je jedino u tome što sam do sada radila samo za sebe i svoju karijeru. Mislim da imam veliko iskustvo u onome što me očekuje. Prihvatila sam se ove funkcije sa željom da nastavim, a možda i proširim uspešan rad muzičke produkcije RTS, sa akcentom na narodnu muziku. U okviru produkcije rade dva najbolja orkestra na ovim prostorima, orkestar Branimira Đokića i orkestar pod upravom Ljubiše Pavkovića, sa kojima sam uspešno sarađivala više od tri decenije. Moja želja je da dobiju veći publicitet i da se čuju uživo u celoj Srbiji, a i šire. Ideja je i da najveći deo muzičkog materijala koji se snima u studiju Radio Beograda bude zabeležen i na nosačima zvuka „PGP RTS“. Nadam se da ću pokrenuti još mnogo toga.
* Šta se konkretno očekuje od vas i šta ćete prvo uraditi kao urednik muzičke produkcije?
- Moj prvi muzički zadatak na novoj funkciji je novogodišnji koncert, koji će krajem decembra biti održan u Domu sindikata, i koji je već u pripremi. Na tom koncertu nastupiće mnogobrojni izvođači, orkestri i dečji hor. Moji planovi su da u studiju Radio Beograda dovedem što više mladih pevača, možda ćemo organizovati i audicije za mlade talente. Najviši domet jednog pevača je da postane radio pevač i to je po mom mišljenju odraz vrhunskog kvaliteta, bez obzira na broj prodatih ploča. Ništa nisam uradila, ukoliko iza sebe ne ostavim nekog ko će nastaviti da neguje pravu narodnu muziku. Volim i podržavam sve što je dobro i kvalitetno i izuzetno sam srećna što sa ovih pozicija mogu da pomognem svojim kolegama. Nadam se da će narodne muzike biti više i na nacionalnoj televiziji i na radiju, jer sam se ovog posla zato i prihvatila. Narodna muzika je dosta zastupljena, ali mislim da nikad ne može biti previše onoga što je dobro.
* Dobitnik ste mnogih značajnih priznanja, da li nova funkcija na neki način predstavlja krunu dosadašnjeg rada?
- Mislim da ovo jeste kruna mog dosadašnjeg vrednog i napornog rada i veliko priznanje kuće, čiji sam saradnik od 1977. godine. Radio televiziju Srbije smatram svojim domom, jer gotovo sve najlepše što sam postigla u karijeri vezano je za Radio Beograd, PGP RTS i za televiziju. Svoju prvu nagradu osvojila sam upravo na takmičenju mladih pevača u organizaciji RTB i „TV novosti“. Nagradu sam delila sa svojom dragom koleginicom Ivankom Stefanović.
* Koliko će nove obaveze uticati na vašu dalju karijeru?
- Mislim da to neće bitno uticati na moju karijeru, jer sam osvojila sve nagrade i priznanja koja se mogu dobiti. Nastaviću da pevam dok me glas bude služio, jer bez pesme ne bih mogla. Pevati za mene znači živeti. Svoj posao sam uvek radila s ljubavlju, pevala iz duše, a ne zato što sam morala. Srećna sam što se bavim ovom profesijom i već na proleće planiram da održim koncert u Sava centru.
* Zanimljivo je da ćete prvi put u karijeri snimiti album sa trubačima...
- U dosadašnjoj karijeri nastupala sam sa tamburaškim, simfonijskim, revijskim i narodnim orkestrima, ali me je nekako mimoišlo pevanje sa trubačima. Na nagovor Radeta Radivojevića snimila sam jednu pesmu sa trubačima. Ta pesma je, zaista, izuzetna. Videćemo koliko će ih još biti na albumu.
* Jedan ste od retkih pevača narodne muzike, koji je pevao na „Kolarcu“. Da li u narednom periodu planirate slične nastupe?
- Imala sam skoro deset koncerata na „Kolarcu“. Moja želja je da narodnu muziku dignem na pijedestal koji zaslužuje, jer mislim da imamo najlepšu muziku. Puna je emocija i raznolikosti, od juga Srbije, preko Vojvodine, do predivnih srpskih kosovskih pesama i šumadijskog zvuka. Želela sam da je predstavim u drugom svetlu. Mislim da je pravoj narodnoj muzici mesto u hramu muzičke kulture.

RUSKI AMBASADOR
IMENOVANJU na novu funkciju Merimi su čestitali mnogobrojni prijatelji i kolege, ali i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin, koji je tim povodom poslao telegram.
- Izuzetno mi je drago što su me podržale moje kolege - kaže Merima. - Jedna od najdražih čestitki je ona koja je stigla od ruskog ambasadora. Snimila sam prošle godine album sa 16 ruskih pesama i tim povodom sam u ruskoj ambasadi imala koncert koji je organizovao upravo gospodin Konuzin.